Hyppää sisältöön

Parikymppinen mies sai pitkän tuomion ammuskelusta Valkeakoskella: uhri kuoli ja toinen haavoittui

Ampumisessa kuoli vuonna 1990 syntynyt mies. Lisäksi toinen mies haavoittui.

Tampereen oikeustalo
Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tuomion Valkeakoskella tapahtuneesta ampumistapauksesta. Kuvituskuva. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Pasi Punkari

Pirkanmaan käräjäoikeus antoi tuomion Valkeakoskella viime lokakuussa rekkalevikkeellä tapahtuneesta ampumisesta.

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2002 syntyneen miehen kuuden vuoden vankeusrangaistukseen hätävarjelun liioitteluna tehdystä taposta sekä hätävarjelun liioitteluna tehdystä tapon yrityksestä.

Käräjäoikeus hylkäsi vuonna 1962 syntyneen miehen syytteet kahdesta tapon yrityksestä.

Syyttäjä vaati alunperin nuoremmalle miehelle ainakin kymmenen vuoden vankeusrangaistusta muun muassa taposta ja tapon yrityksistä. Vanhemmalle miehelle syyttäjä vaati ainakin viiden vuoden vankeusrangaista kahdesta tapon yrityksestä.

Lue myös: Kahdelle vaaditaan pitkää vankeustuomiota Valkeakoskella viime syksynä tapahtuneesta ampumisesta

Ampuminen tapahtui Niementiellä olevalla levikkeellä maanantai-iltana 31. lokakuuta. Ampumisessa kuoli 1990-luvulla syntynyt mies. Toinen mies haavoittui, ja hänet vietiin sairaalaan.

Poliisi on aiemmin kertonut, että kyse oli kahden ryhmän välienselvittelystä. Ryhmät olivat poliisin mukaan sopineet tapaamisen, johon olivat menneet autoilla.

Toisessa autossa oli kaksi ja toisessa viisi ihmistä. Poliisin mukaan kahden hengen ryhmästä ammuttiin kohti viiden hengen ryhmää.

Lue myös: Valkeakosken ampumisesta epäillyt vangittiin – Aamulehti: ampujat ovat isä ja poika, aseet luvallisia

Uhria ammuttiin haulikolla vartaloon

Tuomion saanut nuorempi mies kiisti syytteet. Hän myönsi kyllä ampuneensa, mutta hänen mukaansa kyseessä oli hätävarjelutilanne.

Käräjäoikeuden mukaan mies ampui kuolettavan laukauksen haulikolla uhrinsa vartaloon. Lisäksi hänen ampumista hauleista yksi osui toista uhria käsivarteen.

Mies ampui myös kohti autoa, jonka takana oli suojautuneena kolme miestä. Hän sanoo ampuneensa varoituslaukauksen auton eturenkaaseen.

Mies kertoi oikeudessa ampuneensa uhria, koska tämä oli osoittanut aseella ja ampunut kohti hänen isäänsä.

Käräjäoikeus toteaa, että vertailtaessa kerrottuja tapahtumainkulkuja syytteessä esitettyyn tapahtumainkulkuun, ei hätävarjelutilannetta voida riittävällä varmuudella poissulkea.

Oikeuden mielestä hätävarjelun liioittelu ei kuitenkaan ollut sen laatuista, että tuomittu olisi kokonaisuudessaan vapaa rangaistusvastuusta.

Oikeus määräsi miehen maksamaan uhrien omaisille erilaisia korvauksia noin 50 000 euroa.

Kaikkiaan syytettyjä oli asiassa seitsemän. Syytteet hylättiin suurimmaksi osin.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Suosittelemme