Hyppää sisältöön

Kiista Ainolan kohtalosta jatkuu Oulussa, vaikka kaupunki päätti jo myydä historiallisen museorakennuksen yksityiselle

Kädenvääntö Ainolan puistossa olevan museotalon kohtalosta jatkuu Oulussa. Kaupunki myi jo talon, mutta päätöstä vaaditaan peruttavaksi.

Kolmikerroksinen Pohjois-Pohjanmaan maakuntamuseon Ainola pensaiden takana talvella lumimaisemassa.
1930-luvulla valmistunut Ainolan uusi talo kärsi vahinkoja talvisodan aikana, kun siihen osunut lentopommi tuhosi talon ylimmän kerroksen sekä arvokkaita kokoelmia. Seinässä olevat korjatut halkeamatkin ovat sota-ajan perua. Kuva: Risto Degerman
Risto Degerman

Oulussa Ainolan puistossa olevan ja osittain suojellun maakuntamuseon kohtalo puhuttaa edelleen, vaikka kaupunki allekirjoitti jo sopimuksen rakennuksen siirtymisestä useita vanhoja rakennuksia saneeranneelle oululaiselle Cor Groupille.

Talon ja sitä ympäröivän miljöön suojelusta tehdyt esitykset ovat vielä käsittelyssä. Uusimpana käänteenä kiistassa on tuore oikaisuvaatimus. Oulun Historiaseura ja Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys vaativat Oulun kaupunginhallitusta ottamaan käsittelyynsä äskettäin allekirjoitetun sopimuksen, jolla Ainola ja siihen liittyvä piharakennus myydään ja rakennuksia ympäröivä maa-alue vuokrataan.

Historiaseuran ja museoyhdistyksen mukaan myynti yksityiselle toimistotarkoituksiin vaarantaa talon ja alueen kulttuurihistoriallisia arvoja. Myyntipäätös on niiden mukaan vastoin Ely-keskuksen antamaa vaarantamiskieltoa, jolla on haluttu turvata tilanteen säilyminen sillä aikaa, kun suojelupäätökset ovat ratkaistavina.

Kiista Ainolasta on jatkunut jo vuosia

Ainolan kohtalo on puhuttanut Oulussa jo pitkään ja sen puolesta on muun muassa kerätty nimiadresseja ja osoitettu mieltä.

Talon myyntiä on vastustettu muun muassa sillä perusteella, että lahjakirjassa, jolla kauppaneuvos Åströmin perikunta siirsi huvilan ja sitä ympäröivän puistoalueen kaupungille, edellytettiin, että taloa ja sitä ympäröivää aluetta käytetään avoimiin sivistystarkoituksiin. Oulun kaupunki on tulkinnut lahjakirjassa esitetyt ehdot toiveiksi, eivätkä ne sen mukaan sido kaupunkia.

Alkuperäinen puinen Ainolan iso huvilarakennus paloi vuonna 1929.

Historiaseura ja museoyhdistys muistuttavat, että vanhan Ainolan palon jälkeen Oulun kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti, että myös sen tilalle rakennettavaa uutta kivitaloa käytetään sivistystarkoituksiin. Alun perin nykyisessä Ainolassa toimivat museon lisäksi myös kirjasto ja arkisto.

Oulun kaupunki on halunnut luopua Ainolasta muun muassa sen takia, että talo vaatisi huomattavan peruskorjauksen. Vanha rakennuksen sanotaan myös taipuvan huonosti nykyaikaisiin museo- ja näyttelytarpeisiin ilman muutoksia. Siksi se on halunnut rakentaa museolle kokonaan uudet tilat tiedekeskus Tietomaan yhteyteen.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle