Hyppää sisältöön

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudelta ehdotonta vankeutta neljälle törkeästä ryöstöstä

Henkilöt olivat kohdistaneet asianomistajaan ruumiillista väkivaltaa ja anastaneet tältä henkilökohtaista omaisuutta.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuden kyltti taivasta vasten.
Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi torstaina neljähenkilöä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin törkeästä ryöstöstä. Kuva: Elina Niemistö / Yle
Ulla Kuivasmäki

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on torstaina tuominnut neljä henkilöä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Vankeusrangaistukset vaihtelevat kahden vuoden ehdottomasta vankeusrangaistuksesta kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Rikosnimike on törkeä ryöstö.

Tapahtumat olivat saaneet alkunsa päiväkodin piha-alueella, minne asianomistajan kanssa oli sovittu tapaaminen.

Nelikko oli väkivaltaa käyttäen anastanut asianomistajalta tämän irtainta omaisuutta, kuten puhelimen, käteistä rahaa noin 40 euroa, Kela-kortin, tupakka-askin ja reseptilääkkeitä.

Kaksi tuomituista oli tehnyt asianomistajalle ruumiillista väkivaltaa lyömällä tätä nyrkillä. Asianomistajan kaaduttua maahan väkivaltaa oli jatkettu lyömällä ja potkimalla maassa maannutta asianomistajaa ainakin pään alueelle. Pahoinpitelyn aikana ainakin kaksi tekijöistä olivat ottaneet asianomistajan hallusta tämän irtaimen omaisuuden.

Rikos oli syyttäjän mukaan tehty erityisen raaalla ja julmalla tavalla lyömällä ja potkimalla maassa maannutta, puolustuskyvyttömässä tilassa ollutta asianomistajaa pään alueelle.

Rikoksen kohteena ollut on vastaajille entuudestaan tuntematon henkilö, joka on saatu paikalle hänen kanssaan sovitun tapaamisen johdosta.

Tekotapa ja -olosuhteet huomioon ottaen tekoa on myös kokonaisuutena pidettävä törkeänä, toteaa syyttäjä.

Käräjäoikeus katsoi, että vastaajat ovat menetelleet syytteen teonkuvauksessa kerrotulla tavalla yhdessä ja yksituumaisesti. Käräjäoikeus katsoi myös, että teko oli tehty erityisen raa´alla ja julmalla tavalla.

Oikeuskäytännössä katsotaan vakiintuneesti, että maassa makaavan potkiminen täyttää teon raakuuden ja julmuuden tunnusmerkistön.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Suosittelemme sinulle