Hyppää sisältöön

Israel teki ilmaiskuja Libanoniin ja Gazaan – osa iskuista osui lähelle palestiinalaisten pakolaisleiriä

YK-johtoinen Unifil-operaatio, jossa on mukana myös parisataa suomalaista, neuvottelee molempien osapuolten kanssa.

STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Israelin asevoimat teki perjantain vastaisena yönä sarjan iskuja Libanoniin, jonka alueelta ammuttiin torstaina yli 30 rakettia Israelin puolelle. Ilmoitus hyökkäyksestä annettiin neljän jälkeen aamuyöstä.

Libanonin eteläosassa Tyroksen alueella kuultiin ainakin kolme räjähdystä aamunkoitteessa perjantaina, kertovat uutistoimisto AFP:n toimittajat. Ainakin kaksi ammusta osui lähelle, kertoi läheisen palestiinalaisen pakolaisleirin asukas Abu Ahmad, joka sanoi kuulleensa räjähdykset.

Ohjus osui lähelle maanviljelijän taloa leirin läheisyydessä ja aiheutti vahinkoa, sanoi alueella oleva AFP:n kirjeenvaihtaja.

Libanonilaista Hizbollah-järjestöä tukevan al-Manar-kanavan mukaan tulituksen kohteena oli kolme eri aluetta eteläisessä Libanonissa, mukaan lukien pakolaisleirin alue.

Israelilaislehti Haaretzin mukaan iskuja suunnattiin Rashidiehin pakolaisleirin avoimille alueille sekä Kalilan kylään, josta raketit laukaistiin torstaina. Iskuissa ei ole raportoitu kuolleen tai haavoittuneen ketään.

Israel: Gazasta ammuttiin yön aikana 44 rakettia

Israelin asevoimat kertoi tehneensä myös sarjan iskuja Gazan alueelle. Ensimmäiset iskut se teki jo ennen puoltayötä ja jatkoi iskuja ennen aamunkoittoa. Israel sanoi hyökänneensä äärijärjestö Hamasin kohteisiin, muun muassa maanalaisiin tunneleihin, kertoo Haaretz. Palestiinalaisen turvallisuuslähteen mukaan iskut aiheuttivat suurta tuhoa usealla Hamasin harjoittelualueella.

Lehden mukaan Israelin asevoimien edustaja sanoi perjantaiaamuna, että Israelin ilmavoimat oli iskenyt yön aikana kolmeen kohteeseen Libanonin eteläosassa ja yli kymmeneen kohteeseen Gazassa.

Israelin asevoimien mukaan Gazasta oli vuorostaan ammuttu yön aikana Israelin eteläosia kohti 44 rakettia, kertovat Times of Israel ja Haaretz. Times of Israelin mukaan rakettien joukossa on sanottu olleen myös ilmatorjuntaohjuksia.

Isku on kosto eilisestä tulituksesta Libanonin puolelta

Juuri ennen kuin Israelin asevoimat aloitti iskunsa perjantain vastaisena yönä, pääministeri Benjamin Netanjahu sanoi Israelin vastaavan torstaisiin raketti-iskuihin.

– Israelin vastaus, tänään ja tulevaisuudessa, tulee vaatimaan kovan hinnan, Netanjahu ilmoitti.

Israelin asevoimien mukaan se iski useisiin kohteisiin, jotka kuuluvat äärijärjestö Hamasille Etelä-Libanonissa, kirjoittaa Times of Israel. Asevoimien lausunnossa sanotaan, että Israel iski ”infrastruktuurikohteisiin” ja muihin Hamasin kohteisiin.

– Israelin asevoimat ei salli terroristiorganisaatio Hamasin toimia Libanonista käsin ja tulkitsee Libanonin vastuulliseksi kaikista alueeltaan tulevista tulituksista, lausunnossa todetaan.

Israel syyttää torstain iskuista palestiinalaisia

Israelin asevoimien mukaan Libanonista ammuttiin torstaina 34 rakettia Israeliin. Israelin ilmatorjuntajärjestelmä pysäytti raketeista 25, asevoimien mukaan viisi rakettia osui Israelin alueelle.

Kyseessä on vakavin eskalaatio rajalla sitten vuoden 2006, kun Israel ja Hizbollah taistelivat 34-päiväisen sodan. Mikään ryhmittymä ei ole toistaiseksi ilmoittanut olleensa torstaisten iskujen takana, mutta Israelin asevoimat sanoi olevansa varma, että kyse on palestiinalaisten raketeista.

Libanonin pääministeri Najib Mikati tuomitsi torstai-iltana jyrkästi sen alueelta Israeliin tehdyn raketti-iskujen sarjan. Mikatin mukaan Libanon torjuu kaikki yritykset käyttää sen aluetta hyväksi operaatioissa, joiden tavoitteena on tilanteen epävakauttaminen.

YK: Sekä Israel että Libanon sanovat, etteivät halua sotaa

Libanonin ja Israelin raja-alueella toimiva YK-johtoinen Unifil-operaatio kertoo molempien osapuolien ilmoittaneen, etteivät ne halua sotaa.

YK sanoo, että viime päivien tapahtumat ovat vaarallisia ja kärjistymisen riski on vakava. Se kehottaa kaikkia osapuolia pidättäytymään toimista sinisen linjan läheisyydessä välittömästi. Sininen linja viittaa YK:n määrittelemään Libanonin ja Israelin väliseen raja-alueeseen.

Unifil-operaation suomalaiset rauhanturvaajat Libanonissa on tavoitettu ja he ovat kunnossa, Maavoimien esikunnasta kerrotaan STT:lle. Suomalaisjoukot eivät Maavoimien mukaan olleet iskujen välittömässä läheisyydessä, mutta kaikki liikkuminen operaatioalueella lopetettiin varotoimena.

Suomalainen kriisinhallintajoukko on seurannut tilanteen kehittymistä hyvin tiiviisti, esikunnasta kerrotaan. Suomalaisia on Unifilissa tällä hetkellä noin 200.

Juttua täydennetty kauttaaltaan lisätiedoin kello 15.31.

Suosittelemme