Hyppää sisältöön

Hurjaa tykitystä! Tästä näet Mikko Rantasen historiallisen kauden kaikki 52 maalia – Ismo Lehkonen muistuttaa esikuvallisesta merkityksestä

Mikko Rantanen on ensimmäinen suomalaispelaaja 2000-luvulla, joka on rikkonut 50 maalin rajapyykin. Vaatimaton voimahyökkääjä suhtautuu ennätykseensä rauhallisesti, vaikka mediassa on hypetetty viime aikoina aiheen ympärillä.

Mikko Rantanen ja Nathan MacKinnon juhlivat maalia.
Mikko Rantanen saavutti 50 maalin rajapyykin NHL:ssä kolmantena suomalaispelaajana. Ketjukaveri Nathan MacKinnon (numero 29) onnittelemassa. Kuva: Neville E. Guard / USA TODAY Sports
Jonne Niemeläinen,
Maija Kautto,
Aino Paloniemi

NHL:n runkosarja huipentuu! Yle välittää TV2:ssa ja Yle Areenassa lauantaina 8.4. kaksi ottelua peräjälkeen. Ensin kello 19.25 alkaen Buffalo–Carolina, ja kello 22.25 alkaen jännitetään Dallasin ja Vegasin kohtaamista.

Hattutempun tehnyt tähtihyökkääjä Mikko Rantanen siivitti viime yönä jääkiekon NHL:ssä Colorado Avalanchen 6–2-voittoon San Josesta ja saavutti maagisena pidetyn 50 maalin rajan kaikkien aikojen kolmantena suomalaispelaajana. Vastaavaan ovat kyenneet vain Jari Kurri ja Teemu Selänne.

Kurri puhkaisi 50 maalin rajan ensimmäisen kerran kaudella 1983–84 ja ylitti sen lopulta viidesti. Selänne löi taululle jo tulokkaana uskomattomat 76 maalia. Hän ylsi 50 maalin kauteen urallaan kolme kertaa. Viimeisin Selänteen merkkipaalu nähtiin kaudella 1997–1998, mun sen jälkeen yksikään suomalaispelaaja ei ollut yltänyt runkosarjassa 50 maalin virstaanpylvääseen ennen Rantasta.

Yle Urheilun asiantuntijan Ismo Lehkosen mukaan Rantasen tehokkuus osoittaa, että Suomesta voi edelleen tulla hyviä maalintekijöitä. Lehkonen pitää Rantasen suoritusta isona asiana suomalaiselle jääkiekolle.

– Mehän olemme sellainen kansa, että me olemme nöyriä joukkuepelaajia, mutta voittamiseen tarvitaan myös maalintekijöitä. Tämä antaa nuorisolle uskoa ja luottoa siihen, että mekin pystymme tekemään kovissa peleissä ja kovissa sarjoissa maaleja, Lehkonen korosti.

Katso tästä Mikko Rantasen kauden 52 ensimmäistä maalia.

Lehkonen uskoo, että Rantasen tavoitteena oli rikkoa 50 maalin raja mahdollisimman nopeasti. Vielä edellisessä ottelussa maalivahti Kaapo Kähkönen oli tavoitteen tiellä, mutta toisessa perättäisessä ottelussa San Josea vastaan kaikki oli kohdallaan.

– Mikko ei jättänyt mitään sattuman varaan ja halusi runtata rajan rikki.

Lehkonen uskoo saavutetun rajapyykin rentouttavan Rantasen peliä entisestään.

– Vähän kuin yksilölajeissakin, kun puhutaan kahdeksan metrin ylityksestä pituushypyssä tai kahden metrin ylityksestä korkeushypyssä, niin kyllähän se rentouttaa, kun sen rajan pääsee jonain päivänä puhkaisemaan. Uskallan väittää, että raja tuo henkilökohtaiselle tasolle painetta ja sitten, kun sen saa vihdoin rikottua, se vapauttaa energiaa kaikkeen muuhun.

Lehkonen uskoo Rantasen vievän ennätystään vielä selkeästi ylöspäin. NHL:n maalitilastoissa kolmantena oleva Rantanen on johdattanut joukkueettaan kohti pudotuspelejä. Runkosarjapelejä Coloradolla on jäljellä viisi.

– Olemme saaneet hienon jääkiekon lähettilään Suomesta tuonne Pohjois-Amerikkaan.

”Se on vain numero”

Rantanen itse suhtautui merkkipaaluunsa rauhallisesti.

– Se on vain numero, mutta olen iloinen, että saavutin sen ja autoin joukkuetta maaleillani. Pelaan hyvien joukkuetovereiden ja ketjukavereiden kanssa. He rakentavat minulle hyviä maalipaikkoja. On hienoa jakaa tämä kaikki heidän kanssa, uransa kuudennen hattutempun tehnyt Rantanen tunnelmoi pelin jälkeen.

Selänne onnitteli Rantasta Twitterissä humoristisesti. Suomalaislegenda liitti onnitteluviestin yhteyteen yhteiskuvan, jossa nuori Rantanen poseeraa kiekkolegendan kanssa.

Edellisen kerran Avalanche-pelaaja ylitti 50 maalin rajapyykin NHL:n runkosarjassa kaudella 2002–2003, kun Milan Hejduk rikkoi haamurajan.

Siitä on itse asiassa kulunut päivälleen tasan 20 vuotta siitä, kun Hejduk rikkoi merkkipaalun.

Rantasen hattutemppu varasti ottelun päähuomion pohjoisamerikkalaisen median otteluraporteissa, kun suomalaisen kypärätemppu oli nostettu lähes jokaiseen otsikkoon. TSN-urheilukanava noteerasi otsikossaan myös suomalaisen rajapyykin rikkomisen.

Vaatimaton suomalainen voimahyökkääjä on erittäin pidetty pelaaja Avalanchen riveissä.

– Kaikki rakastavat Mikkoa pukuhuoneessa, Rantasen ykköskentän tutkapari Nathan MacKinnon kehui ennen San Jose -peliä.

Rantasen ympärillä kasvatettiin ”pöhinää” ennen merkkipaalun saavuttamista, mutta suomalaistähti ei itse innostunut ajatuksesta.

– Yritän olla ajattelematta näitä yksilöllisiä asioita. Tiedän, että media haluaa puhua näistä asioita, mutta minä yritän olla puhumatta näistä. Minulla on tällainen tylsä asenne aina, että yritän auttaa joukkuetta voittoon. Yritän vain pelata kovaa, Rantanen vastasi medioissa levinneessä pukukoppihaastattelussa.

Suosittelemme