Hyppää sisältöön

Mikko Rantanen kertoi Yle Urheilulle saaneensa makeat naurut Teemu Selänteen onnitteluista – ”Se on vahvuus, kun on kokoa ja voimaa”

Colorado Avalanchen suomalaistähti Mikko Rantanen kertaa tunteitaan 50 maalin rajapyykin rikkomisesta Yle Urheilulle. Saavutuksen myötä Rantanen pääsee nyt keskittymään täysillä pudotuspeleihin.

Mikko Rantanen lähikuvassa.
Mikko Rantanen kolkuttelee jo sadan pisteen rajaa NHL:ssä. Suomalaistähti on summannut kauden 77 ottelusta 98 (52+46) pistettä. Kuva: NHLI via Getty Images
Johanna Juntunen
Avaa Yle-sovelluksessa

NHL:n runkosarja huipentuu! Yle välittää TV2:ssa ja Yle Areenassa lauantaina 8.4. kaksi ottelua peräjälkeen. Ensin kello 19.25 alkaen Buffalo–Carolina, ja kello 22.25 alkaen jännitetään Dallasin ja Vegasin kohtaamista.

Tähtihyökkääjä Mikko Rantanen leikittelee kiekkoja maaliin Colorado Avalanchen harjoituksissa perjantaina Los Angeles Kingsin kotiareenalla. Hattutemppu, johon kuuluu kauden 50. NHL-maali San Joseta vastaan, on tuoreena mielessä.

– Totta kai on hyvät fiilikset. Kiva, että se raja on ohi, niin ei enää tarvitse miettiä sitä. Numero se vain loppujen lopuksi on. Kiva, että olen pystynyt auttamaan joukkuetta omien maalien kanssa. Se on tärkeintä, että saadaan sarjataulukkoon pisteitä, sanoo Rantanen Yle Urheilulle vaatimattomaan tyyliinsä.

Tässä Mikko Rantasen kaikki 52 maalia tältä kaudelta.

Teholaituri kuitenkin myöntää, että rajapyykin ylitys oli helpotus. Se vapauttaa ajatukset ja antaa ylimääräistä virtaa omaan ja koko joukkueen pelaamiseen.

– Totta kai tulee itseluottamusta, kun tulee onnistumisia. Jos jää jumiin johonkin numeroon, niin sitä alkaa miettimään, pääseekö johonkin virstanpylvääseen vai ei. Kiva, että tuo maalijuttu meni ohi, niin nyt voi keskittyä playoffeihin.

Rantanen on vasta kolmas suomalainen NHL-pelaaja, joka on yltänyt 50 maaliin kauden aikana. Siihen ovat Rantasta ennen pystyneet vain kiekkolegendat Jari Kurri ja Teemu Selänne.

– Onhan se kunnia olla samassa joukossa Suomen historian kahden parhaimman pelaajan kanssa missä tilastossa tahansa. Molemmilla on ollut useampia 50 maalin kausia. Tämä on hieno juttu.

Onnitteluja satelee

Teemu Selänne onnitteli Rantasta Twitterissä vanhalla kuvalla, jossa nuori pelaajanalku kohtaa idolinsa.

– Olen nähnyt sen kuvan ennenkin, mutta olihan se hauskaa, mitä Teemu kirjoitti. Nauroin sille makeasti, Rantanen kertoo.

Myös Avalanchen urheilutoimenjohtaja Joe Sakic, joka ylsi pelaajana kahteen 50 maalin kauteen, onnitteli Rantasta.

– Oli hienoa saada onnittelut häneltä. Sakic neuvoo aina laukomaan kiekkoa verkkoon. Hän yleensä sanoo sen aina, kun näemme, eikä juuri muuta. Minusta on hienoa, että ”Hall of Famer” jaksaa antaa vielä neuvoja, kiittelee Rantanen.

Päävalmentaja Jared Bednar ylistää suomalaista estoitta. Bednar arvostaa rajapyykin saavuttamista erityisen suuresti juuri tällä kaudella, kun Rantanen on pelannut koko ajan eri ketjukavereiden kanssa loukkaantumisten takia.

– Mikolla on ollut ilmiömäinen kausi. On hienoa seurata, kun hän ottaa uusia askeleita urallaan. Etenkin 50 maalin rajan saavuttaminen on upeaa. Kun se tuli vielä hattutempulla ja johtamalla joukkue voittoon, saavutus oli sitäkin hienompi. Se oli upeaa myös koko joukkueelle, sillä hänen pelaamisensa on nostanut muidenkin tasoa, sanoo Bednar.

Toinen haamuraja häämöttää

Rantanen on 52 (52+46=98) osumansa ansiosta NHL:n maalitilastossa jo kolmantena. Edellä ovat vain Edmontonin Connor McDavid (62+86=148) ja Bostonin David Pastrnak (57+47=104). Sadan tehopisteen raja on vain kahden pisteen päässä.

– Ei sitä väkisin ruveta hakemaan, mutta parempi, kun näitä henkilökohtaisia juttuja ei liikaa mieti. Ne tulevat sitten itsestään, jos pelaan joukkueelle ja yritän parhaani.

Rantasen maaleista 40 on tullut tasaviisikoilla. Se kielii hyvästä joukkueesta ja ketjukavereista.

Mikko Rantanen ylitti 50 maalin rajan ja iski lopulta hattutempun San Jose Sharksia vastaan.

– Olen myös itse yrittänyt tehdä paljon töitä sen viidellä viittä vastaan pelin eteen. Ylivoimallakin pitää olla taito tehdä maaleja, mutta viidellä viittä vastaan on se, missä eniten pelataan. Olen yrittänyt olla siinä tehokas ja onnistunut tänä vuonna ihan hyvin.

Tähtilaituri pitää suurta kokoaan suurimpana vahvuutenaan maalintekijänä.

– Tykkään mennä maalin eteen. Sieltä suurin osa omistakin maaleista on tänä vuonna tullut. Se on tietysti vahvuus, kun on kokoa ja voimaa, niin pääsee sinne pyörimään. Sitten tulee paluukiekkoja, muita tippejä, niin maaleja tulee eniten sieltä.

Pudotuspeleihin kokemuksen voimalla

Loukkaantumiset ovat vaivanneet Coloradoa tällä kaudella tavallista enemmän. Huippupelaajista Rantasen ketjukaveri, kapteeni Gabriel Landeskog ei ole pelannut lainkaan tällä kaudella polvileikkauksen takia. Sentteri Nathan MacKinnon ja viime kaudella parhaan puolustajan Norris-palkinnon saanut Cale Makar ovat olleet myös loukkaantuneina.

Rantanen on saanut entistä enemmän vastuuta paikatessaan korkean profiilin pelaajia.

– Haluaahan sitä ja pitääkin ottaa enemmän roolia, kun tulee loukkaantumisia. Meillä on paljon kärki- ja veteraanipelaajia pois, ja kun on nuorempi joukkue, niin pitää itsekin auttaa enemmän joukkuetta pukukopissa ja kentällä.

Rantanen on itse saanut olla terveenä. Oma kunto ja jaksaminen ovat edelleen kohdallaan.

– Hyvin olen jaksanut painaa, kun on 80 peliä pelattu. Energia ei ole loppunut.

Keskisen divisioonan voitosta Dallasin kanssa kamppaileva Avalanche lähtee huhtikuun 17. päivä alkaviin pudotuspeleihin eri lähtökohdista kuin vuosi sitten. Hallitsevan mestarin asemasta on paljon hyötyä.

– Tietysti se auttaa, että ollaan kokeneempia kuin viime vuonna. Saamme energiaa ja luottoa vuoden takaisista tapahtumista. Tiedämme myös, että vastassa on tosi paljon hyviä joukkueita. Minkään yksittäisen kierroksen voitto ei tule helposti. Pitää ottaa hyvät jutut viime vuodesta ja pitää henkinen vahvuus, niin luulen, että se auttaa, summaa Rantanen.

NHL:n runkosarja huipentuu! Yle välittää TV2:ssa ja Yle Areenassa lauantaina 8.4. kaksi ottelua peräjälkeen. Ensin kello 19.25 alkaen Buffalo–Carolina, ja kello 22.25 alkaen jännitetään Dallasin ja Vegasin kohtaamista.

Suosittelemme