Hyppää sisältöön

Moottorikelkkailijat vajosivat jäihin Maalahden saaristossa, Puumalassa lähes vastaava tapaus

Jäihin vajoamiset ovat työllistäneet pelastusviranomaisia pääsiäisenä.

svag is
Viime päivien aurinkoinen ja lämmin sää on tehnyt jäätilanteesta monin paikoin arvaamattoman, Merivartiosto varoittaa. Kuvituskuva. Kuva: Sjöbevakningen i Västra Finland
STT,
Yle

Pohjanmaalla Maalahden saaristossa moottorikelkalla liikkuneet mies ja nainen putosivat jäihin sunnuntaina iltapäivällä, kerrotaan Länsi-Suomen merivartiostosta.

Onnettomuuspaikka sijaitsee Bockörenin pienvenesatamasta luoteeseen.

Mies ja nainen pelastautuivat toisiinsa turvautuen ylös jäistä ja pääsivät läheiselle mökille lämmittelemään.

Meripelastusjohtaja Tomi Maunu kertoo, että kaksikko ehti olla jäissä enintään noin 15 minuutin ajan.

– Meillä oli puhelinyhteys ilmoittajalle, joka oli mökillä, ja saimme sieltä tietoa tapahtumasta, Maunu kertoo STT:lle.

Onnettomuuspaikkaa kohti ehti lähteä useita pelastuslaitoksen yksiköitä, muun muassa kaksi ambulanssia. Lisäksi helikopteri valmistautui lähtemään Turusta.

Maunun mukaan kaksikolla ei ollut enää tarvetta ensihoidolle, kun he olivat päässeet mökkiin ja vaihtamaan kuivat vaatteet ylleen. Suurin osa viranomaisten yksiköistä pystyi kääntymään pois.

Merivartioaseman ilmatyynyalus oli alkuillasta saapumassa onnettomuuspaikalle. Alus tarkistaa jäihin pudonneiden voinnin ja katsoo, onko avannosta noukittavissa joitakin tavaroita ylös.

Miehen ja naisen käyttämä moottorikelkka vajosi mereen.

– Se on nyt siellä pohjassa kalojen seurana, Maunu sanoo.

Jäihin vajoamisia ollut tiheään

Maunun mukaan onnettomuuspaikassa saattaa olla virtauksia ja lisäksi keväinen sää muuttaa jääolosuhteita todella nopeasti.

Hän sanoo, että sellainen jääalue, jossa jää on aamulla kantanut yön pakkasten jälkeen, ei välttämättä kanna enää iltapäivällä.

– Olosuhteet muuttuvat nyt nopeasti, kun päivällä on plussaa jopa toistakymmentä astetta ja aurinko paahtaa, Maunu kertoo.

– Näitä jäihin vajoamisia on nyt ollut tässä pääsiäisenä todella tiiviisti.

Länsi-Suomen merivartiosto kehottaa Twitterissä, että ihmiset eivät lähtisi jääalueelle.

– Viime päivien aurinko ja lämpötilat ovat heikentäneet monin paikoin jääkannen arvaamattomaksi, merivartiosto kirjoittaa.

Puumalassa kaksikko jäihin

Samantyyppinen onnettomuus sattui Etelä-Savon Puumalassa, missä kaksi ihmistä vajosi moottorikelkalla jäihin ja pelastautui läheiseen saareen.

Turma sattui Varissaarenselällä sunnuntaina iltapäivällä. Kaksikko ilmoitti itse asiasta pelastuslaitokseen kello 16 aikaan.

Pelastuslaitos haki kaksikon mantereelle hydrokopterin avulla. Kaksikko oli kylmettynyt mutta muuten hyvävointinen, pelastuslaitos kertoo tiedotteessa.

Suosittelemme