Hyppää sisältöön

Ruotsalaismiehelle yhdeksän vuoden tuomio kokaiinin levittämisestä Helsingissä – toimi osana järjestäytynyttä rikollisryhmää

Viestittelyn perusteella ryhmässä oli ylempiä jäseniä ulkomailla. Jutussa tuomittiin kaikkiaan 12 ihmistä.

Rikollisryhmältä takavarikoidut kokaiinipakkaukset.
Rikollisryhmältä takavarikoitiin kaikkiaan nelisen kiloa kokaiinia. Kuva: Poliisi
STT,
Tiina Karppi

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 45-vuotiaan ruotsalaismiehen yhdeksän vuoden vankeuteen muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta.

Oikeuden mukaan mies piti hallussaan ja levitti suuria määriä kokaiinia Helsingissä viime vuonna. Rangaistusta kovensi se, että mies teki rikoksen osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Poliisi kertoi aiemmin, että ruotsalaismies oli tullut Suomeen tavoitteenaan perustaa alaosasto järjestäytyneelle rikollisryhmälle.

Oikeuden mukaan ruotsalainen johti huumeiden levitystä Suomessa. Mies levitti yli kolme kiloa kokaiinia ja sai rikoshyötynä arviolta 335 000 euroa, tuomiossa sanotaan.

Kokaiinin myymisessä hyödynnettiin varastoja, joita oli ainakin Jätkäsaaressa ja Kasarmikadulla sijaitsevissa asunnoissa.

Oikeuden mukaan viesteistä ilmenee, että ryhmässä oli ruotsalaismieheen nähden ylempiä jäseniä ulkomailla. Ruotsalaismies käytti viesteissä nimimerkkiä Team GOAT.

Rikkollisryhmältä takavarikoitua rahaa.
Rikollisryhmältä takavarikoitua käteistä rahaa. Kuva: Poliisi

Kolmelle yli viisi vuotta vankeutta

Oikeus katsoi, että ruotsalainen Can Murat Eker, 45, syyllistyi törkeään huumausainerikokseen ja muutamiin muihin rikoksiin.

Eker kiisti, että hän olisi levittänyt useampaa kiloa kokaiinia tai toiminut järjestäytyneessä rikollisryhmässä.

Ekerin alaisuudessa toiminut Joachim Mikael Vehviläinen, 50, sai 5,5 vuotta vankeutta muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta. Oikeuden mukaan myös Vehviläinen toimi osana järjestäytynyttä rikollisryhmää. Vehviläinen kiisti kokaiinin levittämisen ja kuulumisen rikollisryhmään.

Emil Alexander Uotila, 31, tuomittiin 5,5 vuoden vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta ja muista rikoksista. Oikeuden mukaan Uotila piti hallussaan levitystarkoituksessa noin 2,5:tä kiloa amfetamiinia.

Syyttäjän mukaan Uotila olisi hankkinut valtaosan amfetamiinista Ekeriltä. Oikeuden mukaan tästä ei ollut näyttöä, joten Ekerin toinen syyte törkeästä huumerikoksesta hylättiin.

Jutussa tuomittiin kaikkiaan 12 ihmistä.

Rikollisryhmältä takavarikoitu konepistooli.
Rikollisryhmältä takavarikoitu konepistooli. Kuva: Poliisi

Poliisi pysäytti toiminnan alkumetreillä

Helsingin ja Länsi-Uudenmaan poliisit tiedottivat tammikuun lopulla, että ne ovat pysäyttäneet kansainvälisen rikollisryhmän juurtumisen Suomeen.

Ryhmän oli tarkoitus hankkia yhtenäisiä ulkoisia tunnuksia, kuten sormuksia. Ryhmällä oli jo nimi, roolijako ja käskyvaltasuhteet. Poliisin mukaan kyse ei kuitenkaan ole niin sanotusta liivi- tai moottoripyöräjengistä.

Esitutkinnassa selvisi, että ryhmän sisäisessä kurinpidossa käytettiin väkivaltaa ja sen pelkoa. Johtohahmo myös lähetti jäsenille viestejä, joissa hän kehotti laittamaan nettiin hakusanoiksi oman nimensä ja ”Södertäljen mafia”.

Johtohahmo halusi, että vastaanottaja näkee uutiset ja keskustelut, joista käy ilmi hänen kytköksensä järjestäytyneeseen rikollisuuteen Ruotsissa.

– Näyttäisi siltä, että ryhmällä on yhteyksiä Södertäljen järjestäytyneeseen rikollisuuteen, rikosylikomisario Toni Uusikivi kertoi tammikuussa.

Poliisi epäili rikollisryhmän järjestelleen ulkomailta Suomeen amfetamiinia ja nelisen kiloa kokaiinia.

Kokaiinikauppa on silti kasvanut viime vuosina myös Suomessa. Dokumentissa selvitetään, minkälaista huumekauppa on nykyään.

Suosittelemme