Hyppää sisältöön

Huomenna selviää, voiko Etelä-Karjalan hyvinvointialue houkutella rahalla uusia työntekijöitä – myös suosittelijat saisivat palkkion

Etelä-Karjalassa yritetään taklata hoitajapulaa tuhannen euron palkkiolla, joka maksettaisiin uudelle työntekijälle ja hänen houkuttelijalleen.

Sally Leskinen puhuu keskustelukumppanilleen.
Hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen toivoo, että Etelä-Karjalan hyvinvointialue saisi 50–150 uutta työntekijää kampanjan avulla. Kuva: Mikko Savolainen/ Yle
Elli Sormunen,
Mikko Mykkänen

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen johtaja Sally Leskinen haluaa mittavalla rahapalkkiolla paikata maakunnan huutavaa hoitajapulaa.

1 000 euron palkkio maksettaisiin sekä uudelle työntekijälle että hänen suosittelijalleen. Suosittelijan tulee olla töissä Etelä-Karjalan hyvinvointialueella. Palkkio tulisi puolen vuoden työssäolon jälkeen.

– Kyse on siitä, että saataisiin omat työntekijät puhumaan hyvää työnantajastaan ja houkuttelemaan väkeä Etelä-Karjalaan. Toisaalta palkitaan myös tulija, kun hän sitoutuu meille yli kuudeksi kuukaudeksi, kertoo henkilöstöjohtaja Nina Holopainen Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta.

Kampanjan kautta toivotaan löytyvän jopa 150 uutta työntekijää. Ja mielellään heti, sillä Etelä-Karjalassa kesäksi työntekijöitä tarvittaisiin 100–200 lisää, jotta hoivapaikat ja kotihoito voitaisiin pitää täysimääräisesti auki sekä akuuttisairaala toimisi normaalisti.

– Erityisesti hoitajamitoitukseen liittyen erityisen akuutti pula on hoitotyön ammattilaisista hoivayksiköissä ja kotihoidossa, hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen toteaa.

Henkilöstöjohtaja Nina Holopainen kertoo, mitä hän kokee rekrytoinnin kannalta tärkeimmäksi.

Tonnin palkkio maksaisi 300 000 euroa

Etelä-Karjalan hyvinvointialuejohtaja Sally Leskisen mukaan loppuvuoden aikana tuhannen euron palkkio maksaisi hyvinvointialueelle korkeintaan 300 000 euroa.

– On huomattava, että järjestämisvastuu edellyttää meitä tuottamaan riittävästi lakisääteisiä palveluita, joten kampanjalle on vahvat perusteet toiminnan turvaamisessa, perustelee Leskinen.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen aluehallitus käsittelee rekrykampanjaa huomisen keskiviikon kokouksessaan. 1 000 euron rekrytointipalkkio otetaan heti käyttöön, mikäli aluehallitus päättää aloittaa kokeilun. Kokeilu kestäisi vuoden loppuun asti.

– Pula työntekijöistä on huomattava, kesästä odotetaan tiukkaa ja mahdolliset hoivapaikkojen ja kotihoidon vähennykset näkyvät suoraan muun muassa päivystyksen jonoina, hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen Etelä-Karjalasta.

Erilaisia rahakannustimia muillakin alueilla

Myös Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on kokeiltu rahapalkkiota uusien työntekijöiden houkuttelemiseksi. Kanta-Hämeessä maksetaan kertapalkkio yli kolmen kuukauden pituisista kesälomasijaisuuksista. Palkkapussi voi kasvaa 8–20 prosentilla riippuen siitä, kuinka pitkään työntekijä pestissään pysyy.

– Kertapalkkiolla tavoittelemme, että kesätyöntekijät sitoutuisivat ajoissa kesätyöhön ja että sitouduttaisiin pidemmäksi aikaa, kertoo henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen.

Henkilöstöjohtajan mukaan pidemmät sijaisuudet vähentävät vakituisen henkilökunnan kuormaa.

– Vähemmän vaihtuvat kesätyöntekijät edellyttävät vähemmän perehdytystä, ja se taas helpottaa oman henkilöstön työkuormaa. Toisaalta he ovat myös osaavampia, kun osaaminen syvenee ja sijaisuus on pidempikestoinen, Bjerregård Madsen perustelee.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle on löytynyt kampanjan avulla 80 hoitotyöntekijää kesäksi. Helmikuussa alkaneen kampanjan toimivuutta arvioidaan kesän jälkeen.

– On vaikea arvioida sitä, olisivatko nämä kesätyöntekijät tulleet kesäksi töihin myös ilman kampanjaa, Bjerregård Madsen sanoo sähköpostivastauksessaan.

Voit keskustella aiheesta 13.4. kello 23.00 asti

Suosittelemme