Etelä-Karjalan hyvinvointialueen johtaja Sally Leskinen haluaa mittavalla rahapalkkiolla paikata maakunnan huutavaa hoitajapulaa.
1 000 euron palkkio maksettaisiin sekä uudelle työntekijälle että hänen suosittelijalleen. Suosittelijan tulee olla töissä Etelä-Karjalan hyvinvointialueella. Palkkio tulisi puolen vuoden työssäolon jälkeen.
– Kyse on siitä, että saataisiin omat työntekijät puhumaan hyvää työnantajastaan ja houkuttelemaan väkeä Etelä-Karjalaan. Toisaalta palkitaan myös tulija, kun hän sitoutuu meille yli kuudeksi kuukaudeksi, kertoo henkilöstöjohtaja Nina Holopainen Etelä-Karjalan hyvinvointialueelta.
Kampanjan kautta toivotaan löytyvän jopa 150 uutta työntekijää. Ja mielellään heti, sillä Etelä-Karjalassa kesäksi työntekijöitä tarvittaisiin 100–200 lisää, jotta hoivapaikat ja kotihoito voitaisiin pitää täysimääräisesti auki sekä akuuttisairaala toimisi normaalisti.
– Erityisesti hoitajamitoitukseen liittyen erityisen akuutti pula on hoitotyön ammattilaisista hoivayksiköissä ja kotihoidossa, hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen toteaa.
Tonnin palkkio maksaisi 300 000 euroa
Etelä-Karjalan hyvinvointialuejohtaja Sally Leskisen mukaan loppuvuoden aikana tuhannen euron palkkio maksaisi hyvinvointialueelle korkeintaan 300 000 euroa.
– On huomattava, että järjestämisvastuu edellyttää meitä tuottamaan riittävästi lakisääteisiä palveluita, joten kampanjalle on vahvat perusteet toiminnan turvaamisessa, perustelee Leskinen.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen aluehallitus käsittelee rekrykampanjaa huomisen keskiviikon kokouksessaan. 1 000 euron rekrytointipalkkio otetaan heti käyttöön, mikäli aluehallitus päättää aloittaa kokeilun. Kokeilu kestäisi vuoden loppuun asti.
– Pula työntekijöistä on huomattava, kesästä odotetaan tiukkaa ja mahdolliset hoivapaikkojen ja kotihoidon vähennykset näkyvät suoraan muun muassa päivystyksen jonoina, hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen Etelä-Karjalasta.
Erilaisia rahakannustimia muillakin alueilla
Myös Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on kokeiltu rahapalkkiota uusien työntekijöiden houkuttelemiseksi. Kanta-Hämeessä maksetaan kertapalkkio yli kolmen kuukauden pituisista kesälomasijaisuuksista. Palkkapussi voi kasvaa 8–20 prosentilla riippuen siitä, kuinka pitkään työntekijä pestissään pysyy.
– Kertapalkkiolla tavoittelemme, että kesätyöntekijät sitoutuisivat ajoissa kesätyöhön ja että sitouduttaisiin pidemmäksi aikaa, kertoo henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen.
Henkilöstöjohtajan mukaan pidemmät sijaisuudet vähentävät vakituisen henkilökunnan kuormaa.
– Vähemmän vaihtuvat kesätyöntekijät edellyttävät vähemmän perehdytystä, ja se taas helpottaa oman henkilöstön työkuormaa. Toisaalta he ovat myös osaavampia, kun osaaminen syvenee ja sijaisuus on pidempikestoinen, Bjerregård Madsen perustelee.
Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle on löytynyt kampanjan avulla 80 hoitotyöntekijää kesäksi. Helmikuussa alkaneen kampanjan toimivuutta arvioidaan kesän jälkeen.
– On vaikea arvioida sitä, olisivatko nämä kesätyöntekijät tulleet kesäksi töihin myös ilman kampanjaa, Bjerregård Madsen sanoo sähköpostivastauksessaan.
Voit keskustella aiheesta 13.4. kello 23.00 asti