Hyppää sisältöön

Ylen tv-uutisten pitkäaikainen johtaja Ari Järvinen on kuollut – puolusti toimitusta presidentti Koivistoon liittyvässä kiistassa

Ohjelmajohtaja Ari Järvinen oli arvostettu journalisti, joka tunsi erittäin hyvin yhteiskunnalliset asiat ja johti uutisjoukkojaan edestä.

Ari Järvinen.
Kuva: Jyrki Valkama / Yle
Jonni Aromaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen tv-uutisissa pitkän uran tehnyt ohjelmajohtaja ja vastaava päätoimittaja Ari Järvinen on kuollut. Järvinen kuoli sairauskohtauksen seurauksena Helsingissä eilen maanantaina. Hän oli 78-vuotias.

Helsingissä vuonna 1945 syntynyt Ari Järvinen tuli Yleen ensi kerran 1970-luvun alussa Radiouutisten työmarkkinatoimittajaksi. Pesti kesti muutaman vuoden.

Hän palasi taloon 1970-luvun lopulla, kun Järvinen kiinnitettiin Radiouutisten toimituspäälliköksi. Varsinainen työ tv-uutisten johdossa alkoi 1980-luvulla.

Pitkän uran Yleisradiossa tehnyt, nyt jo eläkkeellä oleva politiikan toimittaja, uutisankkuri ja esihenkilö Riikka Uosukainen työskenteli Järvisen alaisena lähes 30 vuotta.

Järvinen työskenteli aiemmin valtioneuvoston tiedotusyksikön päällikkönä, ja Uosukaisen mukaan se näkyi Järvisen työssä.

– Hänessä näkyi päätoimittajana se, että hän tuntee erittäin hyvin paitsi valtionhallinnon myös yhteiskunnalliset asiat. Se näkyi siinä, miten hän johti sisältöjä, Uosukainen sanoo.

Hän muistuttaa, että aika oli erilainen, ja uutisten journalistiset sisällöt olivat noihin aikoihin asiapitoisempia kuin nyt.

Järvinen ei ollut Uosukaisen mukaan johtajana päällekäyvä, vaan hänellä oli oma, erityinen tapansa antaa kritiikkiä.

– Hän pohti joskus ääneen pitkäänkin asioita toimituksen aamukokouksessa, ja kysyi, että ymmärsittekö te tästä jutusta, mitä sillä haluttiin kertoa.

Järvinen ajatteli luonnollisesti tv-uutisten katsojia.

Järvinen puolusti aina toimittajiaan

Järvinen johti Uosukaisen mukaan joukkojaan aina edestä.

– Hän tuli mielellään juttelemaan myös yksittäisten toimittajien kanssa silloin, kun tiesi, että juttu on erityisen paineinen. Eli että juttuun kohdistuu esimerkiksi poliittisia intohimoja.

– Hän oli sellainen päätoimittaja, joka sanoi, että älä murehdi, mene takaisin töihin. Minä hoidan tämän.

Järvisen johtajantaidoista on hyvä esimerkki vuodelta 1985, kun Yleisradion ja presidentti Mauno Koiviston välit tulehtuivat.

– Järvinen seisoi nimenomaan silloin toimituksen edessä ja suojasi toimittajaansa ja koko toimitusta.

Kiista syntyi, kun Ylen uutistoimitus käytti Koiviston lausuntoa väärässä yhteydessä.

Katso video tästä:

Ylen ja Koiviston välinen kirjeenvaihto vuosi julkisuuteen. Suivaantunut Koivisto antoi kiistasta lausunnon MTV:lle, ei Ylelle. Ylen ja presidentti Koiviston suhteita uudelleenlämmiteltiin pitkään.

Vain villapaidassa vapaalla

Järvinen laajensi uransa aikana Ylen tv-uutisia, ja Yle alkoi tehdä lähetyksiä viikonloppujen lisäksi myös juhlapyhinä. Siihen vaikutti osaltaan Romanian kansannousu joulunaikana 1989.

2000-luvun alussa Järvinen nimitettiin television uutis- ja ajankohtaistoiminnan sekä uutiskanava YLE24:n ohjelmajohtajaksi. YLE24 oli uusi digitaalinen uutiskanava, joka pyöri kellon ympäri. Uosukainen oli mukana lukemassa yöuutisia. Kanavan toiminta päättyi vuonna 2007.

Syyskuun 11. päivän terroriteot Yhdysvalloissa vuonna 2001 toimivat kimmokkeena tv-uutisten reagointikyvyn lisäämisessä.

– Se oli sellainen tönäisy paitsi Järviselle myös kaikille muillekin siitä, että on siirrytty aikaan, jolloin ihmiset haluavat jakaa heti jonkun järkyttävän uutisen, Uosukainen toteaa.

Hän kuvaa Järvistä erittäin teräväksi, älykkääksi ja leppeäksi ihmiseksi. Järvisellä oli Uosukaisen mukaan brittiläinen, sarkastinen huumorintaju.

Järvinen jäi eläkkeelle Ylestä vuonna 2008, ja hänet tunnettiin ihmisenä, joka oli vapaalla vain silloin, kun pukeutui villapaitaan.

– Minusta hän oli hieno esimies, ja kun minusta itsestäni tuli esimies, Järvinen tuli aina välillä käymään siinä villapaidassa ja sanoi, että lähes ”Uosu” kahville.

Tarkennus 11.4. klo 16.03 tv-uutisia alettiin lähettää Järvisen kaudella myös juhlapyhinä.

Suosittelemme