Hyppää sisältöön

Nämä ukrainalaiset palauttavat itselleen kuuluvat alueet, sotilaskouluttaja povaa – Yle pääsi seuraamaan EU:n ainutlaatuista koulutusoperaatiota Espanjassa

Espanja kouluttaa ukrainalaisia alokkaita osana yhteistä EU-operaatiota. EU on sitoutunut kouluttamaan 30 000 ukrainalaissotilasta.

Ukrainalaiset alokkaat harjoittelevat sotilaan perustaitoja Espanjassa.
Rikhard Husu

CÁDIZ / BRYSSEL Sarjatulen ääni rikkoo Andalusian maaseudun rauhan. Meneillään on kovilla panoksilla suoritettava ampumaharjoitus.

Kuukauden kestävän peruskoulutuksen aikana alokkaat oppivat rintamalla tarvittavat perustaidot kuten ampumisen, maastossa liikkumisen ja vammojen ensihoidon. Koulutus on räätälöity Ukrainan puolustusvoimien toiveiden mukaiseksi.

Ylen haastatteleman espanjalaiskouluttajan mukaan harjoituksissa on huomioitava alokkaiden vaihteleva ikä, fyysinen kunto ja tausta. Monilla alokkaista ei ole ollenkaan aiempaa sotilaskokemusta.

– Edistystä on tapahtunut vähitellen. Heidän motivaationsa ja kykynsä oppia on hämmästyttävän hyvä, nimettömänä esiintyvä kouluttaja kuvailee.

Cádizin yksikössä koulutetaan noin sata alokasta kuukaudessa. Koulutusta järjestetään myös Espanjan puolustusvoimien muissa yksiköissä.

EU kouluttaa 30 000 sotilasta

Espanjan tarjoama alokaskoulutus on osa EU:n yhteistä koulutusoperaatiota. EU-maat ovat sitoutuneet kouluttamaan 30 000 ukrainalaissotilasta vuoden loppuun mennessä.

– Autamme heitä puolustautumaan Venäjän hyökkäystä vastaan ja palauttamaan itselleen kuuluvia alueita, Cádizin koulutuksesta vastaava everstiluutnantti Javier Vega kertoo koulutuksen tavoitteista.

EU:n ulkosuhdejohtaja Josep Borrellin on kuvaillut koulutustehtävää ainutlaatuiseksi hankkeeksi unionin historiassa.

Borrellin mukaan operaation laajuus ja nopea toteutus kertovat EU-maiden vahvasta sitoutumisesta Ukrainan tukemiseen.

EU-maat tukevat koulutushanketta eri tavoin. Suomi tukee operaatiota osallistumalla Puolassa ja muissa EU-maissa järjestettävään koulutukseen enintään 50 sotilaan voimin.

Asiantuntija: EU on sisäistänyt aseavun merkityksen

Euroopan unioni on vastannut Venäjän hyökkäykseen ennennäkemättömillä pakotteilla ja kymmenien miljardien eurojen suorilla tuilla. Pelkästään aseapuun on arvioiden mukaan käytetty 12 miljardia euroa.

– Jäsenvaltiot ja EU:n toimielimet ovat sisäistäneet ajatuksen siitä, että jatkuva tuki on oleellista niin Ukrainan selviytymisen kannalta kuin muun Euroopan suojelemiseksi Venäjän aggressiolta, brysseliläisen VUB-yliopiston turvallisuuspolitiikan professori Alexander Mattelaer arvioi Ylelle.

Professori Alexander Mattelaerin haastattelu.

Useiden EU-maiden päätökset kansallisten puolustusbudjettien kasvattamisesta ovat niin ikään merkki eurooppalaisen ajattelutavan muutoksesta.

EU kiirehtii myös puolustustarvikkeiden tuotannon lisäämistä ja tykistön ammusten yhteishankintoja reaktiona Venäjän hyökkäykseen.

Professori Mattelaerin mukaan tuotannon nopea lisääminen on haasteellista. Pullonkauloja löytyy niin toimitusketjujen kuin ammus- ja asetuotantoon tarvittavien raaka-aineiden osalta.

Isoin haaste liittyy kuitenkin osaavan työvoiman löytämiseen.

– Henkilöstön rakennetta ei ole mahdollista muuttaa merkittävällä tavalla hyvin lyhyessä ajassa, Mattelaer toteaa.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23.00 saakka.

Suosittelemme