Pienen paikan rauhallisuus, syrjäinen sijainti ja tekemisen puute voi olla arvokasta ja omalla tavallaan ahdistavaa. Tällaisia asioita nousee esille erityisesti Suomussalmen koulun oppilaiden tekemistä sanataiteen teoksista, kertoo taiteilija-pedagogi Tiina Arjukka Hirvonen.
Kainuun lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kultturan yhteisötaideprojektissa lapset ja nuoret pääsevät ilmaisemaan itseään tavoilla, joita ei muuten ehkä tulisi kokeiltua.
– Esimerkiksi Paula Vilmin varjotyöpajoissa käsiteltiin masennusta ja ahdistusta. Siitä saimme palautetta, että on tärkeää päästä kuvallisen työskentelyn kautta käsittelemään synkkiäkin aiheita ilman tabuja.
Kainuulaisten lasten ja nuorten ääni pääsee esille Paltamon ja Puolangan kirjastoissa tämän kuun aikana.
Korpien yhteisötaidenäyttelyssä on mukana sanataidetta, keramiikkaa, pienjulkaisuja, varjotaidetta, podcasteja ja metsäradio. Toukokuussa kaikki teokset ovat esillä Suomussalmella.
Taustalla on yhteisötaideprojekti, jossa lapset ja nuoret ovat päässeet ideoimaan ja kokeilemaan taiteen tekemistä taiteilijan tukemana. Näyttely on kiertänyt aiemmin Kajaanissa, Sotkamossa, Hyrynsalmella ja Kuhmossa.
Projekti saa syksyllä jatkoa hieman laajemmassa koossa, jolloin mukana on myös tanssitaiteilija.
– Yhteisötaiteessa taiteilija ei vain tule ulkopuolelta työstämään nuorilla asioita, joita hän on jo etukäteen päättänyt, Hirvonen toteaa.
Hänen mukaansa taiteilija ottaa nuorilta mahdollisimman paljon ideoita ja tukee heitä etenemään heidän haluamaansa suuntaan. Taiteen tekeminen ei kuulu vain ammattilaisille.
– Se on eri-ikäisiä yhdistävää ja yhteentuovaa toimintaa. Taiteen äärellä voi keskustella muista asioista ja ymmärtää toisia eri tavalla.
Aiheesta voi keskustella 13. huhtikuuta kello 23 asti.
Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.