Hyppää sisältöön

Nenä tukkeutuu ja silmät vuotavat – katupöly heikentää nyt ilmanlaatua Etelä-Karjalassa

Hengitysyhdistyksen mukaan kuluva kevät on hankala niille, jotka saavat katupölystä oireita.

Imatra seudun hengitysyhdistyksestä Lea Kaasinen ja puheenjohtaja Liisa Sivonen.
Liisa Sivonen (oikealla) oireilee katupölystä, Lea Kaasiselle siitepölykausi on katupölyä pahempi. Kuva: Ville Toijonen / Yle
Ilona Pesu

Katupöly heikentää nyt ilmanlaatua Etelä-Karjalassa. Pöly haittaa viihtyisyyttä ja aiheuttaa herkemmille myös terveysoireita.

Imatran seudun hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Liisa Sivonen kuvailee kuluvaa kevättä hankalaksi hengityssairauksista kärsiville. Hänellä itsellään on astma, ja kevät on vaatinut lääkityksen lisäämistä.

– Ahdistaa, nenä tukkeutuu, silmät vuotavat. Eilinen päivä oli ihan hirveä: tuntui, ettei silmillä näe mitään ja silmät vuotavat vettä. Pahin alkoi kokonaisuudessaan eilen, Sivonen sanoo.

Jos katupöly aiheuttaa oireita, Sivonen neuvoo pysymään sisätiloissa ja kysymään tarvittaessa neuvoja lääkäriltä tai apteekista.

– Äkkiähän tämä menee ohi, mutta toivottavaa on, että teitä ja pihoja puhdistetaan, Sivonen sanoo viitaten hiekoitushiekan poistamiseen.

Lepän siitepölyä ilmassa

Katupölyn lisäksi siitepölykausi tekee tuloaan. Lepän kukinta alkoi Kaakkois-Suomessa pääsiäisenä, ja kukinnan odotetaan edelleen voimistuvan.

Hengitysyhdistyksen hallitukseen kuuluvalle Lea Kaasiselle siitepölyt tarkoittavat antihistamiinilääkitystä, joka jatkuu koko kesän.

– Onneksi antihistamiinit ovat nykyisin sellaisia, etteivät ne väsytä, vaan piristävät oloa, Kaasinen kuvailee.

Katujen puhdistus alkaa pian

Hiekoitushiekan poistaminen alkaa Lappeenrannassa tällä viikolla. Kunnossapitopäällikkö Topi Kankaan mukaan hiekat poistetaan ensin vilkkaimmilta kaduilta, ja pyörätiet ovat vuorossa yöpakkasten päätyttyä.

– Hiekanpoisto kestää arviolta noin kolme viikkoa. Vesisateet ja mahdollinen takatalvi hidastavat aikataulua, Kangas kertoo sähköpostitse.

Ennen hiekkojen poistamista Lappeenranta hillitsee pölyämistä kalsiumkloridi- eli suolaliuoksella. Suolaliuoksen levittäminen alkoi viime viikolla ja jatkuu Kankaan mukaan niin kauan kuin sille on tarvetta.

Pöllyävää hiekoitushiekkaa autotien varressa.
Hiekkakerros peitti katua Imatran Vuoksenniskalla keskiviikkona. Hiekkojen poisto alkaa ensi viikolla. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Imatralla katujen harjaus alkaa suunnitelman mukaan ensi viikolla, kun yöpakkaset ovat todennäköisesti loppuneet. Katujen harjaamiseen on kunnossapitoinsinööri Kaisa Pohjolan mukaan varattu viisi viikkoa aikaa.

– Harjaus aloitetaan kevyenliikenteen väylistä ja keskustojen alueelta, Pohjola kertoo sähköpostitse.

Toisin kuin Lappeenrannassa, Imatralla ei käytetä kalsiumkloridia pölyämisen hillitsemiseen. Hiekka kuitenkin kastellaan ennen harjaamista.

Ilmanlaatua Imatralla ja Lappeenrannassa voi seurata Ekilmanlaatu.net-sivustolla, jota ylläpitää Imatran seudun ympäristötoimi.

Suosittelemme