Hyppää sisältöön

Stora Enso aikoo sulkea paperikoneen Anjalan tehtaalla

Yhtiö aloittaa muutosneuvottelut, jotka koskevat Anjalankosken tehdaskokonaisuuden koko henkilöstöä.

Stora Enson packaging materials divisiojohtaja Hannu Kasurinen kertoo painopaperin kysynnän laskusta. Video: Kalle Purhonen.
Hanna Hottola
Avaa Yle-sovelluksessa

Stora Enso suunnittelee sulkevansa pysyvästi toisen Anjalan tehtaan paperikoneista ja keskittävänsä kirjapaperin valmistuksen yhdelle linjalle. Yhtiö aloittaa muutosneuvottelut, jotka koskevat Anjalankosken tehdaskokonaisuuden koko henkilöstöä eli 500:aa työntekijää.

Muutosneuvottelut alkavat 17. huhtikuuta ja kestävät ainakin kuusi viikkoa.

Anjalankosken tehdaskokonaisuuteen kuuluvat Inkeroisten pakkauskartonkitehdas ja Anjalan paperitehdas. Anjalan tehtaalla valmistetaan päällystettyä ja päällystämätöntä kirjapaperia, päällystettyä aikakauslehtipaperia ja parannettua sanomalehtipaperia kahdella koneella.

Paperin heikon kysynnän ja korkeiden tuotantokustannusten vuoksi Stora Enso suunnittelee lopettavansa painopaperien valmistuksen tehtaalla ja keskittävänsä koko kirjapaperituotantonsa yhdelle linjalle. Toinen paperikone suljettaisiin pysyvästi.

Jos päällystämättömiä mekaanisia papereita valmistava linja suljetaan, se pienentää tehtaan vuotuista liikevaihtoa noin 100 miljoonaa euroa.

Stora Enson Anjalankosken tehtaiden johtaja Antti Veitola.
Stora Enson Antti Veitolan mukaan henkilöstö on ottanut uutiset vastaan rauhallisesti. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Vaikuttaisi yli 100 henkilöön

Toisen paperikoneen sulkeminen toteutuisi vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä ja vaikuttaisi arviolta 110 henkilöön. Lopullisia päätöksiä sulkemisesta ja henkilöstövähennyksistä ei tehdä ennen muutosneuvottelujen päättymistä.

Maaliskuussa 2022 Stora Enso ilmoitti luopuvansa paperiliiketoiminnastaan. Tämän vuoden tammikuussa Stora Enso kuitenkin ilmoitti, ettei se se aio myydä Anjalan paperitehdasta.

Stora Enson Anjalankosken tehtaiden johtajan Antti Veitola mukaan henkilöstö on ottanut uutiset vastaan rauhallisesti.

– Toisaalta odotan, että näin ison asian käsittely ottaa jonkin verran aikaa.

Veitolan mukaan henkilöstöä tuetaan tilanteessa ja heille on tarjolla myös kriisiapua.

Antti Veitola ja Hannu Kasurinen Stora Enson tiedotustilaisuudessa.
Stora Enson Antti Veitola (vas.) ja Hannu Kasurinen tiedotustilaisuudessa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Digitaalisaation aikaansaannosta

Stora Enson packaging materials divisiojohtajan Hannu Kasurisen mukaan painoapaperipuolella kysynnän lasku on ollut merkittävää ja kirjepapereissa lasku on kiihtynyt aika voimakkaasti viimeisen kuuden kuukauden aikana.

– Varmaan kysynnän lasku on lähtökohtaisesti digitalisaation aikaansaannosta ja sitten toisaalta kova kustannusinflaatio parin viime vuoden aikana on johtanut siihen, että meidän asiakkailla, erinäkösillä kustantajilla ja painotaloilla, on tullut järkevämmäksi printatun median sijasta mennä digitaaliseen mediaan.

Kasurisen mukaan paperialan näkymät eivät ole ruusuiset, mutta kartonkialalla on kasvavat markkinat. Puolet Anjalankosken tehdasintegraatin liiketoiminnasta on kartonkiin liittyvää.

Pääluottamusmies ei vakuutu perusteluista

Anjalankosken tehtaiden pääluottamusmiehen Jari Punakiven mukaan uutinen toisen paperikoneen sulkemisesta tuli melko nopeasti sen jälkeen, kun myynti keskeytettiin.

– Aika kiire tällä on, eivät lumet ehtineet paljon sulaa, niin tuli jo toinen vaihe.

Punakivi arvelee paperikoneen sulkemisen tulleen ainakin osalle työntekijöistä yllätyksenä.

Stora Enso on perustellut paperikoneen sulkemista paperin heikolla kysynnällä ja korkeilla tuotantokustannuksilla. Punakivi ei perusteluista vakuutu.

– Kaikki hinnat ovat nousseet kaikille.

Suosittelemme