Hyppää sisältöön

Erikoissairaanhoidon jonot ovat venyneet myös Kainuussa

Kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odotti viime vuoden lopussa Kainuussa kaikkiaan 3 465 ihmistä. Heistä yli 11 prosenttia oli odottanut hoitoon pääsyä yli puoli vuotta.

infuusio, tiputus
THL:n mukaan jonojen taustalla on esimerkiksi henkilöstöpula sekä koronapandemia. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Tiia Korhonen

Yli puoli vuotta kiireettömään erikoissairaanhoitoon odottaneiden määrä on kasvanut Kainuussa, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastot.

Kainuussa 391 ihmistä oli odottanut yli puoli vuotta kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyä viime vuoden lopulla. Tämä on 11,3 prosenttia kaikista kiireettömän erikoissairaanhoidon hoitojonossa olevista. Vuosi aiemmin yli puoli vuotta odottaneita oli 119.

Kaikkiaan kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odotti viime vuoden lopussa Kainuussa 3 465 ihmistä. Hoitoon pääsyä potilaat odottivat keskimäärin 58 vuorokautta.

Erot sairaanhoitopiirien jonojen välillä ovat merkittäviä. Tilanne on raskain Pohjois-Karjalassa, jossa kiireettömän erikoissairaanhoidon jonossa olevista yli neljännes oli odottanut yli puoli vuotta. Heidän osuutensa oli yli kolminkertaistunut edellisvuodesta. Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä puolestaan yli puoli vuotta jonottaneiden osuus oli viime vuoden lopulla vain noin prosentin kaikista jonossa olevista.

Jonojen taustalla on esimerkiksi henkilöstöpula sekä koronapandemia.

Sairaanhoitopiirit lakkautettiin vuodenvaihteessa ja niiden tehtävät siirtyivät uusille hyvinvointialueille.

Aiheesta voi keskustella 13. huhtikuuta kello 23 asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle