Hyppää sisältöön

Naisten Liigan tehokaksikko kohtaa toisensa MM-kisojen puolivälierissä: ”Vaikka on hyvä kaveri, pitää tarpeen tullen heittää seinälle”

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue kohtaa MM-kisojen puolivälierissä torstaina kello 17.00 Tshekin. Viime syksynä voittajana poistui ensi kertaa Tshekki.

HIFK:n Michaela Pejzlova (vas.) juhlii 2-1 maaliaan yhdessä HIFK:n Julia Liikalan kanssa taustalla Kiekko-Espoon maalivahti Tiia Pajarinen jääkiekon naisten Liigan kolmannessa loppuottelussa HIFK - Kiekko-Espoo Helsingissä.
Michaela Pejzlova ja Julia Liikala olivat lähes pysäyttämättömiä Naisten Liigassa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Hinni Hirvonen

Suomi–Tshekkiä voi kai jo kutsua puolivälieräklassikoksi.

Joukkueet kun kohtaavat toisensa jääkiekon naisten MM-kisojen puolivälierissä jo neljättä kertaa putkeen.

Viime syksynä Tanskassa voittajaksi selviytyi ensi kertaa Tshekki. Suomi taipui dramaattisesti jatkoajalla ja jäi ensimmäistä kertaa historiassa mitalipelien ulkopuolelle. Sijoitusotteluissa Suomi kaatoi Unkarin jatkoajan jälkeen, mutta hävisi Japanille voittolaukauskilpailun päätteeksi, mikä tiesi putoamista B-lohkoon.

Nyt B-lohkon Naisleijonat selvitti kuitenkin tappioitta selvällä maalierolla 26–3 ja selviytyi lohkovoittajana jatkopeleihin.

Petra Nieminen ja Naisleijonat tuulettavat maalia Ranskaa vastaan.
Naisleijonien alkusarjan 26 osumasta 14 oli Ranskan verkkoon. Kuva: Getty Images

Kaukalossa toisensa kohtaavat myös Naisten Liigan tehokkaimmat ketjukaverit Julia Liikala ja Michaela Pejzlova. Pejzlova voitti runkosarjan pistepörssin tehoin 32+50=82, kun Liikala löytyi saman listan kolmannelta sijalta (28+38=66). Tshekkihyökkääjä voitti myös pudotuspelien pistepörssin (11+13=24).

– Rakastan pelata Suomea vastaan! Mielestämme olemme samalla tasolla. Siksi ei koskaan tiedä kumpi voittaa, tshekkihyökkääjä Pejzlova aloittaa.

– Mutta samaan aikaan pelit ovat myös kaikista tunteellisimpia. Vain toinen meistä jatkaa eteenpäin ja toinen ei ole niin tyytyväinen.

Liikala nyökkäilee vieressä. Viime syksynä oli hänen vuoronsa poistua pettyneenä.

– Emme me ole hirveästi puhuneet asiasta, eikä kumpikaan koskaan ole lähtenyt sitä hieromaan toisen naamaan. Totta kai olin Mishan ja Tshekin puolesta onnellinen. Siinä kohtaa, kun me hävisimme, toivoin, että he hoitaisivat mitalin kotiin.

Ja lopulta Tshekki hoiti ja voitti historian ensimmäisen naisten MM-mitalinsa. Sveitsi kaatui pronssiottelussa 4–2.

Tshekin naisten jääkiekkomaajoukkue kasassa.
Tshekin naisten jääkiekkomaajoukkue kukisti viime MM-kisoissa Suomen. Kuva: Tiina Puputti/Suomen Jääkiekkoliitto

Tänä vuonna Liikala ei halua tempun toistuvan.

– Ei voi antaa yhtään siimaa. Vaikka on hyvä kaveri vastassa, pitää vain mennä kovaa ja tarpeen tullen heittää seinällekin, jos se sitä vaatii!

Michaela Pejzlovan mummo on antanut vinkkinsä Suomen kohtaamisen varalle.

Yhtä asiaa Liikala ja Pejzlova eivät kuitenkaan ymmärrä – miksi he, kahta melko samantasoista maata edustavat, kohtaavat joka vuosi puolivälierissä. Eivätkä he ole ainoita, jotka naisten MM-kisaformaattia ihmettelevät.

– Eihän systeemin ehkä pitäisi olla tuollainen. Tuntuu, että Sveitsi on päässyt aika helpolla. He jäävät aina lohkon hännille ja pelaavat sitten aina A-lohkon kesken, eli eivät käytännössä voi tippua sieltä. B-lohkon ykkönen on kuitenkin aina kova ja me olemme Tshekin kanssa aika tasaisia. Mielestäni kumpikin meistä kuuluisi A-lohkoon ennemmin kuin Japani ja Sveitsi.

Kaveruksilla kulkee kaukalossa ja sen ulkopuolella

Pejzlova ja Liikala olivat tällä kaudella avainrooleissa, kun HIFK juhli historian ensimmäistä mestaruuttaan. Pelätty kaksikko teki tuhojaan niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin.

Myös kaukalon ulkopuolella kulkee: ystävykset asuvat kämppiksinä ja viihtyvät hyvin yhdessä.

– Julia on loistava ystävä. Hän on todella vastuuntuntoinen ja häneen voi luottaa monessa. Samaan aikaan hän on todella hauska. Olemme aika samanlaisia, Pejzlova aloittaa.

Michaela Pejzlova ja Julia Liikala.
Julia Liikala ja Michaela Pejzlova viettävät päivät usein opiskellen. Kuva: Pekka Koli / Yle

– Misha on rento tyyppi ja hänellä on hyvä huumorintaju. Ehkä huomaa, että peli kulkee, kun on hauskaa ja rentoa myös kaukalon ulkopuolellakin. Meidän ei edes tarvitse kaukalossa nähdä, missä toinen menee, kun pystyy jo ennakoimaan, missä se on ja laittaa kiekkoa sinne. Siellähän se sitten on, Liikala komppaa.

Kaukalossa kaksikolla on kulkenut niin hyvin, että jopa Pejzlovan mummo oli lähettänyt vinkkinsä MM-kisoihin.

– Aina kun pelaamme Suomea vastaan, mummoni sanoo, että muista, että pelaat Juliaa vastaan, et Julian kanssa! Muista olla syöttämättä hänelle!

Naisten jääkiekko kehittynyt Tshekissä vauhdilla

Pejzlova on seurannut naisten jääkiekon kehittymistä kotimaassaan lähietäisyydeltä. Kun hän pelasi ensi kertaa naisten mukana, ei joukkue ollut vielä edes pääkisoissa mukana – ja nyt he ovat hallitsevia MM-pronssimitalisteja.

– Silloin kun minä aloitin jääkiekon pelaamisen, eivät naiset saaneet juuri tukea liitolta. Tähän on viime vuosina tullut muutos. Meille on annettu paremmat olosuhteet ja joka vuosi meidät otetaan enemmän tosissaan, Pejzlova iloitsee.

– Tuki ei ole vielä siellä, missä sen tulisi olla ja missä me haluaisimme sen olevan, mutta suunta on oikea.

Pejzlova kertoo, että maassa on yhä monia, joiden mielestä jääkiekko on vain miesten peli. Yhä useampien asenteet ovat kuitenkin muuttuneet.

– Moni on lähestynyt minua ja kertonut, ettei koskaan ollut katsonut naisten jääkiekkoa, mutta sitten näin teidät olympialaisissa ja aloin seurata teitä sosiaalisessa mediassa. Nyt heistä on tullut fanejamme.

Iso syy menestymiseen löytyy valmennuksesta: valmennustiimi on kasvanut ja muuttunut yhä ammattilaisemmaksi. Pejzlova kiittelee etenkin joukkueen entistä valmentajaa Tomas Pacinaa, joka luotsasi Tshekin olympialaisiin.

– Hän vei joukkuetta monta askelta eteenpäin. Nyt Carla (Rae MacLeod) on vähän kuin seurannut hänen jalanjälkiään, mutta tuonut vielä naiskulman mukaan. Viimeisen muutaman vuoden aikana olen ollut todella tyytyväinen maajoukkueessa pelatessani.

Yksi syy kehitykselle on, että yhä useampi tyttö lähtee ulkomaille kehittyäkseen. Esimerkiksi tämän vuoden alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-joukkueesta yli puolet pelasi jo kotimaansa ulkopuolella. Naisten Liigassakin heitä nähtiin: esimerkiksi TPS:n Eliska Hotova, HPK:n Barbora Jurickova ja Tereza Pistekova.

Barbora Jurickova lähikuvassa.
Tshekkipelaaja Barbora Jurickova kiekkoili viime kaudella HPK:ssa. Kuva: Tomi Hänninen

Nyt Tshekeissä katse on kääntymässä jopa siihen, mistä Suomessa naisten jääkiekossa puhuttiin vuosikaudet: USA:n ja Kanadan haastamisesta.

– Se on seuraava askel. Aikaisemmin meidän ja Suomen välillä oli iso kuilu, jonka olemme nyt saavuttaneet. Unelmoin siitä, että jonain päivänä voisin olla osa joukkuetta ja voisimme sitten jutella pukuhuoneessa siitä, kuinka löimme USA:n ja Kanadan... Jonain päivänä!

Suosittelemme