Hyppää sisältöön

Valvovan silmän alla

High tech -osaamisesta tunnettu asemahti Israel on asentanut Hebronin kaupunkiin ympärivuorokautisen valvontakoneiston. Kamerat tunnistavat palestiinalaiset jo ennen sotilaita.

Tekijät

Toimittaja:Vilma Romsi
Kuvat ja videot:Mimmi Nietula

HEBRON, LÄNSIRANTA Kun Issa Amro kävelee vain pari askelta takapihansa portin ulkopuolelle, joukko sotilaita lähestyy häntä lähes välittömästi.

Taloa vahtiva valvontakamera hälytti sotilaat paikalle.

Yle oli paikalla, kun portin edustalla syntyi selkkaus.

Palestiinalaisen ihmisoikeusaktivisti Amron, 42, kotitaloa ympäröi Israelin sotilastukikohta sekä israelilaisten siirtokunta-alue.

Kotoa poistuminen on lähes mahdotonta ilman, että partioivat sotilaat tai armeijan asettamat valvontakamerat seuraavat Amron liikkeitä minä vuorokauden aikana tahansa.

Amrolle kuten muillekin Länsirannalla asuville palestiinalaisille Israelin asettamat liikkumisrajoitukset ja toisinaan myös sotilaiden yölliset ratsiat koteihin ovat pitkään olleet osa arkea.

Kauunki lepää sumuisessa laaksossa.
Hebron on juutalaisille ja muslimeille pyhä kaupunki ja yksi Länsirannan ruutitynnyreistä. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Hebronista on tullut huipputeknologian ”älykaupunki”, jossa ihmisiä valvotaan teknisesti kehittyneimpien valvontakameroiden verkoston avulla. Käytössä on muun muassa kasvojentunnistusta.

Tehokkaimmat kamerat asennetaan siten, että ne näkevät ikkunoiden läpi palestiinalaisten koteihin. Israelin armeija on asentanut kameroita jopa palestiinalaisten kotien katoille.

Kartalla jaettu Hebronin kaupunki Israelissa.
Kartalla jaettu Hebronin kaupunki Israelissa.
Kartalla jaettu Hebronin kaupunki Israelissa.
Kartalla jaettu Hebronin kaupunki Israelissa.

Hebron on jaettu kaupunki. Läntistä H1-aluetta hallinnoivat palestiinalaiset, itäinen H2-alue on Israelin sotilashallinnon alaisuudessa.

Israelin hallitsemalla alueella keskellä palestiinalaiskortteleita on juutalaisten siirtokuntia. Ne näkyvät kuvassa sinisellä.

Siirtokuntien vuoksi Israel rajoittaa hallitsemallaan alueella tiukasti palestiinalaisten liikkumista.

Katuja ja alueita on suljettu palestiinalaisilta kokonaan tai osittain. Kaupunginosasta toiseen palestiinalaiset pääsevät tarkastuspisteiden läpi.

– Emme koe olevamme turvassa, eikä meillä ole minkäänlaista yksityisyyttä, Amro sanoo.

Hebronissa ei ole sokeita pisteitä

Hebronin palestiinalaiset huomasivat muutoksen muutama vuosi sitten. Yhtäkkiä heidät tunnistettiin tarkastuspisteillä ennen kuin he olivat edes näyttäneet henkilöllisyystodistuksensa.

Israel on ollut vaitonainen käyttämästään valvontateknologiasta. Armeija kuitenkin mainitsi pari vuotta sitten verkkosivuillaan, että ”Hebronin älykaupungin” uusi kameroiden ja tutkien verkosto kykenee tunnistamaan ”mitä tahansa liikettä tai tuntemattomia ääniä”.

Miehitystä vastustava järjestö pääsi uuden valvontateknologian jäljille todistajalausuntojen perusteella. Järjestö on entisten israelilaisten sotilaiden perustama organisaatio, ja valvontateknologiaa se selvitti kuulemalla Hebronissa palvelevia israelilaissotilaita.

– Hebronin älykaupungissa on kyse erittäin tehokkaiden kameroiden verkostosta. Kamerat kykenevät kasvojentunnistukseen ja osa näkee jopa sisälle koteihin ikkunoiden läpi, Breaking the Silence -järjestön edustaja Nadav Weiman kertoo.

Kamerat on liitetty kattavaan Israelin asevoimien luomaan tietokantaan, joka sisältää palestiinalaisten kasvokuvia ja henkilötietoja. Järjestelmän avulla Israelin armeija voi seurata palestiinalaisten liikkeitä reaaliajassa etäyhteyden päästä.

Järjestelmästä on uutisoinut ensimmäisenä laajasti yhdysvaltalainen The Washington Post ja valvontakoneistoa on sittemmin tutkinut ihmisoikeusjärjestö Amnesty.

Muun muassa tarkastuspisteillä valvontakamerat on varustettu kasvojentunnistusjärjestelmällä ja ne ovat yhteydessä tietokantaan.

Järjestelmään on rakennettu liikennevalomalli, joka antaa joko vihreän, keltaisen tai punaisen merkin kulkijasta.

Vihreä sallii läpikulun. Keltainen lupaa puolestaan lisätarkastusta. Punainen väri johtaa pidätykseen.

Sotilaiden käytössä on myös muun muassa tietokantaan yhteydessä oleva älynpuhelinsovellus. Sillä voidaan tarkistaa palestiinalaisen henkilöllisyys tai ottaa kuva, joka tallennetaan järjestelmään henkilötietojen kera. Myös sovellus sisältää liikennevalomallin.

Hebronin sotilaiden todistajalausuntojen mukaan kuvia on otettu pakottamalla myös lapsista. Israelin armeija on järjestänyt sotilaille jopa kilpailun: eniten kuvia ladannut yksikkö palkitaan.

Sotilaat kävelevät Shuhada-kadulla, joka oli ennen palestiinalaisten vilkkain kauppakatu. Nyt liikkeet on suljettu ja palestiinalaisten pääsyä kadulle rajoitetaan osittain tai kokonaan.

Valvontakameroiden lisäksi Israel käyttää älyteknologiaa automatisoidussa tykissä, jollainen armeijalla on testikäytössä Hebronissa sijaitsevalla tarkastuspisteellä.

Pehmeäpäisiä kumiluoteja, kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja ampuvan aseen on kehittänyt israelilaisyhtiö Smart Shooter, jonka erikoisalaa ovat järjestelmät, jotka kykenevät seuraamaan ja lukittautumaan kohteeseen reaaliaikaisen kuvantunnistuksen perusteella.

Asetta ohjataan etäyhteyden päästä.

Rautaverkon takana näkyy kaksi valvontakameraa ja niiden välissä isompi tykki, jolla voi ampua kyynelkaasua.
Kuvassa keskellä testikäytössä oleva kasvojentunnistusta hyödyntävä tykki. Armeija on vahvistanut tykin asentamisen israelilaismedialle. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Kun älyteknologia hoitaa työt, palestiinalaiset ja israelilaissotilaat kohtaavat toisiaan yhä vähemmän, Breaking the Silence -järjestön Weiman sanoo. Miehitystä on helpompi pitää yllä, kun siitä poistetaan inhimillisiä tekijöitä.

– Ennen esimerkiksi palestiinalaisvanhus saattoi laittaa kätensä olkapäälleni ja pyytää minua päästämään hänet tarkastuspisteen läpi katsomaan lapsenlastaan. Nyt se ei enää ole mahdollista. Algoritmi hoitaa päätöksenteon.

Israelin asevoimat ja puolustusministeriö eivät vastanneet Ylen kommenttipyyntöön valvontajärjestelmästä.

Armeija kiristää tiedoilla yksityiselämästä

Issa Amro joutuu välttelemään myös vihamielisiä siirtokuntalaisia kotipihallaan.

Hän kertoo, miten siirtokuntalaiset ovat heitelleet kiviä häntä ja muita pihalla olijoita kohti ja tunkeutuneet myös hänen kotiinsa.

Armeijan ja siirtokuntalaisten hampaisiin hän kertoo joutuneensa aktivisminsa vuoksi.

Hän kuuluu siirtokuntia vastustavan nuorisojärjestön Youth Against Settlementin perustajiin ja on kehottanut palestiinalaisia väkivallattomaan vastarintaan. Amro on joutunut useasti pidätetyksi ja Israel on nostanut häntä vastaan oikeusjuttuja, joita esimerkiksi EU ja YK:n asiantuntijat ovat kutsuneet poliittiseksi ajojahdiksi.

Mies istuu mietteliään näköisenä nuotion äärellä kotinsa pihalla.
Issa Amro kotinsa terassilla. Amro on pystyttänyt kotinsa ympärille aitoja ja asentanut valvontakameroita siirtokuntalaisten harjoittaman ilkivallan estämiseksi. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Toisinaan Amro kertoo peittävänsä kasvonsa poistuessaan kotoaan. Hän myös pyrkii varmistamaan tunkeutumisten varalta, että kotona on aina joku.

– En halua, että he tietävät tarkalleen missä liikun ja olenko kotona.

Amro ei ole kokemustensa kanssa yksin.

Vanha mies seisoo kädet puuskassa keskellä katua.

Imad Abu Shamsiya, 52, kulkee joka päivä kahden tarkastuspisteen läpi päästäkseen töistä kotiinsa.

Abu Shamsiyan mukaan sotilaat ovat tulleet useita kertoja hänen kotiinsa ottamaan kuvia hänestä ja hänen perheenjäsenistään varhain aamulla tai myöhään illalla.

”Tuntuu, kuin asuisin suuressa vankilassa”, Abu Shamsiya sanoo.

Valvonta ei kohdistu ainoastaan miehiin. Yksityisyytensä vuoksi pelkäävät myös musliminaiset, joille nähdyksi tuleminen esimerkiksi ilman päähuivia voi olla hyvin ahdistavaa.

Sekä Hebronin muslimi- että juutalaisyhteisöt ovat hyvin vanhoillisia. Weimanin mukaan Israelin armeija käyttää tätä hyväkseen esimerkiksi kiristämällä seksuaalivähemmistöihin kuuluvia palestiinalaisia hankkimillaan tiedoilla.

Issa Amron kodin vieressä sijaitsee sotilastukikohta.

Issa Amron naapurissa asuvat naiset ovat kyselleet huolissaan, voivatko israelilaiset nähdä heidän makuuhuoneisiinsa.

– Olen vastannut heitä rauhoitellakseni että eivät, mutta en tiedä pitääkö se paikkansa, Amro sanoo.

Monet palestiinalaiset Amron naapurustosta ovat muuttaneet muualle.

– Israel ei karkota asukkaita väkivalloin. Se tekee alueella asumisen palestiinalaisille mahdottomaksi, jotta lähtisimme täältä itse, Amro sanoo.

Israelin hallinnoimalla H2-alueella Hebronissa asuu noin 600-800 israelilaista siirtokuntalaista ja 33 000 palestiinalaista. Koko Hebronissa asuu noin 200 000 palestiinalaista.

Epätietoisuus lisää stressiä

Israel on merkittävä asemahti, jonka kanssa myös Suomi tekee asekauppaa. Israelilaiset asevalmistajat hyötyvät usein tuotteidensa käytöstä konflikteissa Gazan kaistalla ja Länsirannalla – käytössä testatulla sotakalustolla on uskottavuutta ostajien silmissä. Israelin asevienti kasvoi räjähdysmäisesti esimerkiksi vuoden 2014 Gazan sodan jälkeen.

Muun muassa Frontex ja Euroopan meriturvallisuusvirasto ovat käyttäneet merivalvonnassa israelilaisia lennokkeja, jotka suunniteltiin alun perin taisteluoperaatioihin palestiinalaisalueilla ja joita Israel on käyttänyt Gazan sodissa.

Myös valvontateknologia kuuluu Israelin vientituotteisiin.

Esimerkiksi israelilaisyhtiö Ooston kasvojentunnistusteknologiaa asennettiin Länsirannan tarkastuspisteille vuonna 2019. Yhtiö on sittemmin myynyt samaa teknologiaa kymmeniin maihin, joissa sitä käytetään esimerkiksi ostoskeskuksissa, yhdysvaltalaisjulkaisu The Foreign Policy kertoo.

Yhdysvaltalainen teknologiauutissivusto The Verge vertaa Israelin kasvojentunnistusjärjestelmiä Kiinan uiguurialueilla käyttämään valvontakoneistoon.

Sotilas partioi katolla ase kädessä.
Sotilas valvoo Hebronissa sijaitsevan siirtokunnan ympäristöä. Israelissa poliisi ei saa lain mukaan käyttää kasvojentunnistusteknologiaa julkisilla paikoilla, mutta Länsirannan miehitetyillä palestiinalaisalueilla vallitsee sotilaslaki. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Israelilaisyhtiö Oosto on perustellut kasvojentunnistusta tarkastuspisteillä tarkastusprosessin helpottamisella. Israelin armeija puolestaan on kommentoinut The Washington Postille, että sen sotilasoperaatioiden tarkoitus on muun muassa ”parantaa palestiinalaisten elämänlaatua”.

Jatkuva epätietoisuus käytössä olevasta valvontateknologiasta ja sen käyttötarkoituksista lisää stressiä, Issa Amro sanoo.

– He ottavat minusta kuvan ja saavat välittömästi kaikenlaisia tietoja minusta. Mitä kaikkea muuta heillä on? Kuuntelevatko he puheluitani tai kotiani?

Grafiikka: Harri Vähäkangas/ Yle