Hyppää sisältöön

Sotkamon kunta perkaa kiinteistöt läpi – hiukan lisää kiinteistöverotuloja luvassa

Kunta aloitti kiinteistöjen inventoinnin jo viime vuonna. Tähän mennessä on inventoitu tuhat kiinteistöä, jäljellä on vielä 11 500 kiinteistöä.

Anssi Paalasen tulevan omakotitalotontin rakennuspiirrustuksia
Kunta vertaa rakennuslupatietoja ja todellisuutta kiinteistön rekisteritietoihin. (Kuvituskuva). Kuva: Antti Kolppo / Yle
Heikki Rönty

Sotkamossa skannataan kiivaasti vanhoja rakennuslupapapereita. Ne toimivat vertailupohjana, kun kunta hakee eroa rakennuskannasta todellisuuden ja rekisteriin merkittyjen tietojen välillä.

– Isot kaupungit ovat inventoinnit jo tehneet, me olemme tässä jonkun verran olleet jäykempiä, sanoo rakennustarkastaja Vesa Hakkarainen.

Kunnalla on arkistossa paperisia rakennuslupia vuodesta 1949 lähtien, nyt skannauksissa ollaan menossa vuodessa 1964.

Sähköiseen muotoon laitettuja lupia verrataan laserkeilausaineistoon ja Google Mapsin aineistoihin. Jos tontilla näyttää olevan eri määrä rakennuksia tai muuta epäselvää, paikalla käydään katsomassa mitä siellä todellisuudessa on.

Suurimmat epäselvyydet liittyvät laajennuksiin ja peruskorjauksiin, sanoo Hakkarainen.

– Niitä ei ole joko rakennusluvassa tai niillä voi olla rakennuslupa, mutta syystä tai toisesta ne eivät ole päätyneet oikeaan rekisteriin verottajalla.

Hakkaraisen mukaan voi olla niinkin, että kiinteistön omistaja maksaa kiinteistöveroa kahdesta kiinteistöstä, vaikka todellisuudessa on vain yksi vanha, joka on peruskorjattu.

Inventointityö kestää noin viisi vuotta. Kunnassa on kaikkiaan noin 12 500 kiinteistöä. Tällä hetkellä inventointia tekee kaksi henkilöä. Lisäksi palkataan lisähenkilöitä sen mukaan, miten rahaa siihen saadaan järjestettyä.

Esimerkiksi Kajaanissa kiinteistöverojen määrää arvioitiin saatavan lisää noin puoli miljoonaa euroa vuodessa rekistereiden ajantasaistamisella. Sotkamossa ollaan huomattavan varovaisia veronlisäyksen suuruudesta.

– Jotain kymmeniä tuhansia euroja, arvioi Hakkarainen.

Käytännössä inventointia on jo aloiteltu kunnan pohjoisosasta ja kiinteistöjä on saatu inventoitua noin tuhat kappaletta. Sinänsä inventoinnin toteuttaminen ei vaadi kiinteistön omistajalta mitään toimenpiteitä. Mikäli kiinteistöllä käydään, työ tapahtuu ulkoa käsin ja henkilöillä on tunnistautumiskortit ja myös autoon on kiinnitetty informaatiota siitä, millä asialla liikutaan.

Aiheesta voi keskustella 21. huhtikuuta kello 23 asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme