Hyppää sisältöön

Ruoan hintojen nousu jatkuu rajuna – tämänkin vuoden hintaennusteet menevät täysin uusiksi

Ruoan hinnannousu jatkuu odotettua nopeampana. Hintaennuste kaksinkertaistui syksystä ja nyt odotetaan jopa kahdeksan prosentin nousua. Tilastossa on kuitenkin yksi ilouutinen.

Kuvitus, jossa käsi valitsee Ylen ruokakoneesta pizzan. Pizzojen hinta nousi maaliskuussa 30,5 prosenttia edellisestä vuodesta.
Kuva: Samuli Huttunen / Yle
Antti Parviala,
Kasper Viita
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ruoan hinnannousun jatkuminen ja nopeus yllättävät jo asiantuntijatkin.

Uusin tilasto kertoo, että maaliskuussa ruoan hinta nousi 16,2 prosenttia vuotta aiemmasta. Kuukautta aiemmin hinnat nousivat 16,3 prosentin vauhtia.

Tutkijoiden yllätykseksi hintojen nousuvauhti ei oikein siis taittunut vieläkään, vaikka nousun hidastumisen odotettiin alkavan jo viime syksynä.

Kovan nousukiidon harvinaisuutta kuvastaa se, että edellisen kerran näin rajua hintojen nousua on nähty viitisenkymmentä vuotta sitten öljykriisin pyörteissä. Yhä voimassa oleva Suomen ennätys tehtiin maaliskuussa 1975. Silloin ruoka kallistui 25,9 prosenttia vuotta aiemmasta.

Nyt kyse ei ole mistään hetkellisesti hintapiikistä. Rauhallisesta alkuvuodesta huolimatta koko viime vuoden aikana ruoka kallistui 10,5 prosenttia eli nopeimmin sitten vuoden 1964.

Elintarvikkeiden hintoja seuraava ja ennustava Pellervon taloustutkimus (PTT) arvioi aiemmin, että hintojen nousu olisi taittunut vuoden 2022 lopussa.

Nyt PTT:n tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg arvioi, että hintojen nousuvauhti alkaisi hidastua ”loppukevään kuluessa”. Tämä ei siis tarkoita ruoan hintojen laskemista, vaan ainoastaan hintojen nousun hidastumista.

Iloinen kahviyllätys

Tutkimuslaitos PTT laatii parhaillaan uutta ennustetta ruoan tämän vuoden hintakehityksestä. Odotettavissa on, että ennustetta nostetaan tuntuvasti.

Vielä viime syksynä PTT ennusti hintojen nousun rauhoittuvan tänä vuonna keskimäärin kolmeen prosenttiin. Nyt Forssman-Hugg sanoo, että edes alle viiteen prosenttiin tuskin jäädään.

– Näkymä on, että tämän vuoden osalta mennään reiluun viiteen prosenttiin, mutta jäädään alle kymmenen prosentin nousun. Ehkä hintojen nousu tulee olemaan 5–8 prosenttia.

Mikä selittää hintojen nousun jatkumista näin ankarana? Siitä tarkemmin grafiikan jälkeen.

Ruoan hintojen nousun kärjessä ovat leipurien kiusaksi sokeri, jauhot ja munat. Niiden kaikkien hinta nousi yli 30 prosenttia vuotta aiemmasta.

Tilastoihin mahtuu kuitenkin yksi ilouutinen. Kahvin hinta laski lähes seitsemän prosenttia pitkään jatkuneen kovan nousun jälkeen.

Alun perin ruoan hinnat lähtivät nousuun maatalouden rajusti kasvaneiden kustannusten takia. Varsinkin lannoitteiden hinnat alkoivat nousta voimakkaasti jo vuoden 2021 puolivälissä, kun Venäjän kaasutoimitusten rajoittaminen alkoi nostaa lannoiteteollisuudelle tärkeän raaka-aineen hintaa.

Maataloustuottajien saamat hinnat seurasivat kustannusten nousua viipeellä. Viime vuonna tuottajahinnat nousivat kuitenkin peräti 26 prosenttia.

Sota ja sato ratkaisevat

Nyt lannoitteiden, sähkön ja polttoaineiden hinnat ovat taas halventuneet, ja loppuvuonna maatalouden tuottajahintojen nousu alkoi hidastua. Mutta miksi muutos ei laske hintoja ruokakaupassa?

– Maataloustuotannossa hintapiikeistä on tultu alas, mutta elintarviketeollisuudessa kustannustaso on edelleen korkealla. Siinä näkyy kasautuvasti muun muassa kalliit korot ja palkankorotukset, Forsman-Hugg sanoo.

Hänen mukaansa tämän vuoden lopulla on mahdollista, että hinnat lähtevät jopa laskuun, mutta paljon riippuu sodasta ja sadosta.

Sota voi vaikuttaa energian hintoihin, joka puolestaan tuntuu koko elintarvikeketjussa. Sadon onnistuminen Suomessa ja muualla maailmassa vaikuttaa paitsi viljojen, myös rehujen ja siten myös karjatalouden kustannuksiin.

Mahdollisten yllätysten lisäksi hintoja nostaa jo nyt ainakin kaksi varmaa tekijää. Korot ja palkat nousevat tänä vuonna nopeammin kuin vuosikausiin. Se näkyy ruokateollisuudessa, ja pitää hintoja kauemmin korkeammalla kuin kriisin alkuvaiheessa osattiin ennustaa.

Vaikka kovin hintojen nousu hellittää, merkittävää halventumista on turha odottaa. Ruoka jää pysyvästi kriisiä edeltävää tasoa korkeammalle, Forsman-Hugg sanoo.

– Syksyllä mahdollisesti nähdään hintojen laskua, mutta emme kuitenkaan ennakoi jyrkkää laskua. Ruoan tuotannon kustannukset tulevat tänäkin vuonna pysymään tavanomaista korkeampana, ja se tulee heijastumaan ruokaketjuun.

Ruoan hintojen nousu jatkuu selvästi kovempana kuin yleinen hintojen kehitys eli inflaatio.

Nyt yleinen inflaatio hidastui 7,9 prosenttiin, joten ruoan hinnan nousuvauhti on selvästi yli kahdeksan prosenttiyksikköä nopeampaa. Kuukausi siten ruoan ja yleisen hintojen nousun ero oli 7,5 prosenttiyksikköä.

Aiheesta voi keskustella huomiseen lauantaihin kello 23 saakka.

Suosittelemme