Hyppää sisältöön

Nettipetosten kasvulle ei näy loppua: tavallisin huijaus on yhä verkon myyntisivustolla tapahtunut petos tai pankkitunnusten kalastelu

Nettipetoksia kirjattiin Pohjanmaan poliisin historiassa ensimmäistä kertaa enemmän kuin varkauksia.

Tietokoneen näppäimet
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Iina Kluukeri

Nettipetosten määrä on rajussa kasvussa pohjalaismaakunnissa.

Poliisi kirjasi viime vuonna yli 1 800 nettipetosta. Määrä kasvoi reilusti yli kolmanneksen edellisvuodesta.

Ensimmäistä kertaa laitoksen historiassa nettipetoksia kirjattiin viime vuonna enemmän kuin varkauksia tai törkeitä varkauksia.

Tyypillisimpiä huijausmuotoja ovat verkon myyntipalstoilla tapahtuvat petokset sekä pankkitunnusten kalastelu.

Ilmoitusten perusteella etenkin maksuvälinepetokset sekä sen lievät muodot ovat lisääntyneet.

Rikosten esikäsittely-yksikön tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Stefan Nordman kertoo, että nettipetosten skaala on laaja ja määrän kasvu on viime vuosina ollut jatkuvaa.

– Ihmisten elämä on siirtynyt nettiin ja rikollisuus on seurannut perässä, tiivistää Nordman.

Verkkopetosten tehtailusta on tullut myös ammattimaisempaa varsinkin vahingoiltaan suurissa petoksissa, kuten rakkaus- tai sijoituspetoksissa.

Tyypillisimpiä ovat pienet petokset, esimerkiksi verkon myyntipalstalla tapahtuvat huijaukset, jossa uhrille myydään olematonta tavaraa, esimerkiksi Arabian astioita. Näissä menetykset voivat pyöriä muutamissa kymmenissä euroissa.

Yleisiä ovat myös tapaukset, joissa ulkomaiset verkkokaupat osoittautuvat huijauksiksi ja asiakas menettää rahansa.

Toisessa ääripäässä ovat sijoitus- tai niin sanotut rakkauspetokset. Niissä uhrit ovat voineet menettää satojatuhansia euroja.

Liian hyvältä kuulostava kauppa voi olla petos

Nettipetoksilta suojautumisessa pätee poliisin mukaan vanha sääntö: aina sopii epäillä.

– Jos vastaan tulee markkinapalstoilla tai netin verkkokaupassa erittäin edullinen tai jopa liian hyvältä kuulostava tarjous, silloin kannattaa suhtautua kriittisesti. Omia luottokorttitietoja ei kannata ilmoittaa millä hyvänsä sivustolla, kertoo rikoskomisario Nordman.

Taustat on syytä tarkistaa, jos halpoja merkkituotteita myyvä verkkosivusto on itselle tuntematon. Esimerkiksi sivustolla käytetty huono kieli on hälytysmerkki, muistuttaa poliisi.

Huijauksia varten rakennetuista ulkomaisista sijoitussivustoista poliisi saa ilmoituksia säännöllisesti.

– Ne on rakennettu niin, että sijoituksille tulee kasvua, mikä nostaa innostusta sijoittaa lisää. Ongelmia tulee siinä vaiheessa, kun haluaa nostaa rahansa pois. Silloin asiakkaalta pyydetään vielä tulli- ja palvelumaksuja lisää. Lopulta yhteydenpito lakkaa, kuvailee Nordman huijareiden toimintaa.

Poliisin mukaan nettipetoksissa rahalliset menetykset on helpompi saada takaisin, jos ne on maksettu suomalaiselle tilille.

– Verkon myyntipalstojen petoksissa ratkaisuprosentti on hyvä, mutta aina kun mennään Suomen rajojen ulkopuolella, rikosten ratkaisu vaikeutuu.

Suosittelemme