Hyppää sisältöön

Harjakoneet liikkeelle Kokkolassa – tavoitteena on poistaa suurin osa hiekoitussepelistä vappuun mennessä

Toiveena on, että harjakoneiden kanssa samaan aikaan ilmestyvät sähköpotkulaudat eivät tuki jalkakäytäviä ja pyöräteitä. Hiekoitusmursketta kului vain noin puolet vaikeimpiin talviin verrattuna.

Työkone lakaisee katua pölypilvi perässään
Ilmanlaatu on ollut Kokkolassa tällä viikolla useana päivänä huono katupölyn vuoksi. Arkistokuva. Kuva: Sari Vähäsarja / Yle
Ari Vihanta

Ensimmäiset harjakoneet ovat lähteneet Kokkolassa liikenteeseen poistamaan talven hiekoitusta. Ensimmäisenä putsataan vilkkaimpien pääväylien ajoradat, joilta nousee eniten katupölyä. Myös kevyen liikenteen väylät ovat ensimmäisenä puhdistettavien joukossa.

Harjaus joudutaan tekemään kohteesta riippuen kahdesta kolmeen kertaan.

Koko kaluston voimalla harjaus pyritään saamaan vauhtiin perjantaina, kun loppuihinkin autoihin on saatu vaihdettua aurat harjauslaitteistoon.

Katujen reunoille on jo myös levitetetty myös 5-prosenttista suolaliuosta 1–1,5 metrin leveydeltä, joka sitoo pölyä parin viikon ajan.

Mahdolliset yöpakkaset hidastavat harjausurakkaa, koska harjauksen yhteydessä käytetään vettä.

Tavoitteena on, että suurin osa hiekasta on saatu puhdistettua vappuun mennessä.

Kokkolan kaduille levitettiin hieman yli 2 000 kuutiota hiekoitussepeliä, se on selvästi vähemmän kuin vaikeimpina talvina, jolloin mursketta on levitetty jopa 4 000 kuutiometriä.

Lumisina talvina mursketta kuluu vähemmän, eniten liukkaudentorjuntaa tarvitaan, kun lämpötilaa sahaa nollan molemmin puolin.

Katujen uusi kunnostusluokitus puolestaan aiheutti sen, että pääväylät sulivat nopeasti kun niille ei päässyt kertymään paksua lumikerrosta, myös suolausta käytettiin jonkin verran.

Isosta työkoneesta on vaikea lähteä siirtämään jalkakäytävän tukkivaa potkulautaa

Tänä keväänä Kokkolassa joudutaan miettimään ensimmäistä kertaa, miten kevyen liikenteen väylien harjaus ja vuokrattavien sähköpotkulautojen ilmaantuminen katukuvaan sovitetaan yhteen.

Tiemestari Kari Pihlajamäki ja sähköpotkulautoja vuokraava yritys neuvottelivat torstaina asiasta. Yritys alkaa perjantaista alkaen tuomaan pienin erin tuomaan lautoja tarjolle.

– Jos niitä on pitkin poikin jalkakäytäviä, niin kyllähän se aiheuttaa ongelmia. Isojen koneiden päältä on työlästä lähteä siirtelemään yksittäisiä lautoja, sanoo Pihlajamäki.

Myös sähköpotkulautoja välittävän yrityksen toimitusjohtaja Tommi Mäki kertoi aiemmin tällä viikolla Ylelle, että etteivät he halua lautojen olevan harjauskaluston tiellä.

Kaupunki on toimittanut yritykselle kartat ykkösluokan pyöräteistä, potkulautojen tuomista niille alueille pyritään rajoittamaan, ennen kuin ne on harjattu. Kaupunki myös informoi yritystä aktiivisesti harjausten etenemisestä.

Suosittelemme