Hyppää sisältöön

Suomeen ryhdytään puuhaamaan uutta hallitusta, ja näin se tiivistetysti tapahtuu

Kuka on hallitustunnustelija ja mitä tapahtuu ennen virallisia hallitusneuvotteluja? Entä miten pääministeri lopulta valitaan? Toimittaja Sara Salmi tiivistää, miten hallitus Suomessa muodostetaan.

Sara Salmi

Kokoomus voitti eduskuntavaalit, ja seuraavaksi kansanedustajien määrällä mitattuna suurin puolue ryhtyy kasaamaan Suomeen uutta hallitusta.

Hallituksen muodostamiseen liittyy useita käytäntöjä ja muodollisuuksia. Hallitustunnustelut ja -neuvottelut aloitetaan – ainakin virallisesti – vasta sen jälkeen, kun eduskunta on ensin järjestäytynyt ja valtiopäivien avajaiset vietetty.

Mitä tapahtuu seuraavaksi ja miten Suomeen lopulta saadaan hallitus? Katso videolta lyhyt tiivistys.

Kun hallitusneuvottelut ovat ohi ja pääministeriehdokkaasta on äänestetty eduskunnassa, presidentti nimittää pääministerin ja muut hallitukset ministerit. Läsnä tasavallan presidentin esittelyssä ovat myös edellisen hallituksen ministerit, joille myönnetään samassa yhteydessä ero.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon vetämät hallitustunnustelut on tarkoitus aloittaa perjantaina 14. huhtikuuta. Orpo valittiin keskiviikkona eduskunnan väliaikaiseksi puhemieheksi.

Voit keskustella aiheesta 14. huhtikuuta kello 23.00 asti.

Suosittelemme