Hyppää sisältöön

”Meidän tehtävämme on pelastaa maailman oluet” – espanjalaisyritys mullistaa humalan viljelyn, koska sitä uhkaa ilmastonmuutos

Kuumat ja kuivat kasvuolosuhteet ovat heikentäneet humalan tuotantoa huomattavasti. Sisätiloissa humalaa viljellään led-valojen avulla, ja vettä tarvitaan huomattavasti ulkoviljelyä vähemmän.

Hanna Terävä

Espanjalainen start-up-yritys tutkii uudenlaista keinoa viljellä ilmastonmuutoksen uhkaamaa humalaa sisätiloissa.

Yritys kasvattaa köynnöksiä Madridin ulkopuolella sijaitsevissa varastoissa led-valojen ja uusiutuvalla energialla toimivien vesiviljelyjärjestelmien avulla.

Leudoissa lämpötiloissa viihtyvää humalaa viljellään paljon esimerkiksi Saksassa ja Tšekissä sekä Yhdysvaltojen luoteisosissa. Ilmaston lämpeneminen on kuitenkin heikentänyt sekä humalan satoa että laatua.

Reutersin mukaan esimerkiksi Saksassa humalan tuotanto laski viime vuonna yli viidenneksellä ja Tšekissä peräsi 40 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna kuumien ja kuivien kasvuolosuhteiden vuoksi.

Start-up-yritys Ekonoken vesiviljelyjärjestelmä käyttää uutistoimisto Reutersin mukaan lähes 95 prosenttia vähemmän vettä kuin perinteinen ulkoviljely.

– Meidän tehtävämme on pelastaa maailman oluet, Ekonoken toimitusjohtaja ja perustaja Ines Sagrario sanoo Reutersille.

Ei auringonvaloa eikä torjunta-aineita

Yrityksen 11-henkinen tiimi koostuu agronomeista, kemisteistä ja bioteknikoista, jotka tutkivat kullekin lajikkeelle parhaiten sopivaa valon, veden ja lannoitteiden yhdistelmää.

Humalan lehtiin kiinnitetyt anturit mittaavat tarkasti kosteutta ja hiilidioksidin määrää.

– Nämä humalat eivät ole koskaan nähneet auringonvaloa, vain oman valoshow'mme, Ekonoken tieteellinen johtaja Javier Ramiro kertoo Reutersille.

Torjunta-aineita sisäviljelyssä ei tarvita tiukkojen hygieniatoimenpiteiden vuoksi.

Yritys on jo tuottanut pienen erän IPA-olutta ja seuraavaksi he aikovat laajentaa tuotantoa.

Sagrarion mukaan tulevaisuudessa sisäviljelmät voisivat toimia panimoiden yhteydessä, jolloin ne voisivat hyödyntää käymisen aikana vapautuvaa hiilidioksidia ja oluen valmistuksesta jääneitä suodatettuja vesiä.

Ekonoken tavoitteena on perustaa sisäviljelmiä kaikkialle maailmaan.

Sisäviljelyn suurin haaste on sen korkeat energiakustannukset.

Suosittelemme sinulle