Hyppää sisältöön

Rikollisryhmä välitti helsinkiläisestä asunnosta amfetamiinia ja kokaiinia ympäri Suomea

Poliisi paljasti laajan, eri puolille Suomea ulottuvan huumeiden levityskokonaisuuden. Epäillyt rikokset ajoittuvat vuodelle 2022.

Huumeita pusseissa.
Liettualainen rikollisryhmä levitti huumausaineita pääkaupunkiseudun lisäksi ainakin Kouvolaan, Lahteen, Järvenpäähän ja Jyväskylään. Kuva: Helsingin poliisi
Rosa Lehtokari

Poliisi paljasti laajan amfetamiinin, kokaiinin ja Subutexin levityskokonaisuuden.

Epäillyt ehtivät levittää Suomessa viime vuoden aikana yli 100 kiloa amfetamiinia, yli kolme kiloa kokaiinia ja tuhansia Subutex-tabletteja.

Poliisi takavarikoi rikollisilta yhteensä lähes 30 kiloa huumausaineita, joista suurin osa amfetamiinia.

Liettualaisen, järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa johdettiin ulkomailta.

Poliisin mukaan eräs ryhmän keskeinen henkilö oli palkattu toimimaan huumausaineiden vastaanottajana, säilyttäjänä ja levittäjänä.

Hänelle oli hankittu Helsingistä asunto huumeiden säilyttämistä varten. Asunnossa säilytettyjen ja takavarikoitujen huumeiden arvo katukaupassa oli satoja tuhansia euroja.

– Asunnon käyttäjä otettiin marraskuussa kiinni, kun hän poistui asunnosta huumausaineiden kanssa, sanoo Helsingin poliisin tutkinnanjohtaja Markku Juurikkamäki tiedotteessa.

Hänen hallustaan takavarikoitiin noin neljä kiloa amfetamiinia. Lisäksi poliisi takavarikoi asunnosta noin kolme kiloa kokaiinia.

Juurikkamäen mukaan rikollisryhmä oli kiinnioton jälkeen siinä uskossa, ettei asunnon sijainti ollut vielä paljastunut poliisille. Ryhmä lähetti heti kiinnioton jälkeen asuntoon henkilöitä, joiden tehtävänä oli murtautua sisälle ja hakea huumeet.

– Murtautujat otettiin kiinni hyvin pian teon jälkeen, toteaa Juurikkamäki tiedotteessa.

Helsingin poliisilaitoksen tutkimassa osuudessa on edelleen vangittuna viisi henkilöä.

Yksi amfetamiinin vastaanottajista puolustusvoimien palveluksessa

Helsingin poliisi on tehnyt huumausainekokonaisuuden tutkintaa myös Kaakkois-Suomen poliisin kanssa.

Poliisi epäilee, että sama liettualainen rikollisryhmä toimitti kouvolalaisen henkilön johtamalle organisaatiolle 35 kiloa amfetamiinia vuonna 2022. Katukaupassa 35 kiloa amfetamiinia maksaa noin miljoona euroa.

Ryhmä ehti levittää amfetamiinia eteenpäin 12 kiloa. Loput takavarikoi poliisi.

Osalla organisaatioon kuuluneista oli tehtävänä vastaanottaa ja levittää kuriirin Kouvolaan toimittamat amfetamiinit. Poliisin mukaan yksi vastaanottajista oli tekohetkellä puolustusvoimien palveluksessa.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen tutkimassa rikoskokonaisuudessa on rikoksesta epäiltynä seitsemän henkilöä, joista neljä oli esitutkinnan aikana vangittuina.

Ryhmä levitti huumausaineita pääkaupunkiseudun lisäksi ainakin Kouvolaan, Lahteen, Järvenpäähän ja Jyväskylään.

Tapaus siirtyy lähiaikoina syyteharkintaan.

Suosittelemme