Hyppää sisältöön

Sulkavuoren keskuspuhdistamon purkuputkelle löytyi kokoamispaikka Pirkkalasta – ”Parempi kuin Eteläpuisto”

Pyhäjärven pohjaan tulee asennettavaksi kaksi metriä halkaisijaltaan oleva jäykkä putki, jota on yhteensä 1,7 kilometriä. Purkuputkea pitkin puhdistettu jätevesi ohjataan järven syvänteeseen.

Kyltti, jossa teksti: Työmaa-alue. Pääsy asiattomilta kielletty.
Uutta keskuspuhdistamoa rakennetaan parhaillaan Tampereen Sulkavuoreen. Arkistokuva. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Heli Mansikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen Sulkavuoreen rakennettavan keskuspuhdistamon purkuputki kootaan Pirkkalassa. Jättimäisen putken kokoamispaikaksi oli aluksi kaavailtu Tampereen Eteläpuistoa, mutta suunnitelma herätti vastustusta.

Keskuspuhdistamon toimitusjohtajan Timo Heinosen mukaan uusi kokoamispaikka on entisillä Sankilan tilan pelloilla Pyhäjärven rannassa. Pirkkalan kunta on tehnyt asiasta viranhaltijapäätöksen. Kokoamispaikka on Pirkkalan kunnan omistamalla maalla.

Pyhäjärven pohjaan tulee asennettavaksi kaksi metriä halkaisijaltaan oleva jäykkä putki, jota on yhteensä 1,7 kilometriä. Purkuputkea pitkin puhdistettu jätevesi ohjataan Pyhäjärven syvänteeseen.

Suunnitelman mukaan putki tuodaan kokoamispaikalle noin 20 metrin palasissa rekalla. Palat hitsataan yhtenäiseksi putkeksi ja uitetaan hinaajan perässä upottamispaikalle.

Kokoamisurakan tekee työyhteenliittymä, jossa ovat mukana Veisu-Tekniikka ja Lännen Alituspalvelu.

Työpäällikkö Antti Heinola Veisu-Tekniikasta kertoo, että uusi kokoamispaikka on parempi kuin Eteläpuisto olisi ollut.

– Putkien toimittaminen sinne on helpompaa, kun ei tarvitse tuoda niitä Tampereen keskustan läpi. Putket saadaan paikalle hyvin läntistä ohitustietä pitkin.

Heinolan mukaan työt pyritään aloittamaan jo toukokuun aikana.

Uudesta purkuputken kokoamispaikasta kertoi ensin Aamulehti.

Tampereen seudun keskuspuhdistamo rakennetaan Tampereen Sulkavuoreen, kallion sisään. Hankkeessa on mukana kuusi pirkanmaalaista kuntaa: Kangasala, Lempäälä, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi.

Jätevedenkäsittely keskuspuhdistamolla aloitetaan vuonna 2025.

Suosittelemme