Hyppää sisältöön

Naisleijonat jäi jälleen mitalipelien ulkopuolelle – Petra Nieminen latasi suorat sanat MM-kisojen turnausjärjestelmästä: ”Ihan perseestä”

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue hävisi MM-puolivälierässä Tshekille 1–2. Joukkue jäi mitalipelien ulkopuolelle nyt toista vuotta peräkkäin.

Suomen joukkue pettyneenä MM-kisojen 2022 puolivälierätappion jälkeen. Tshekki voitti ja Naisleijonat jäi ensi kertaa mitalipelien ulkopuolelle.
Naisleijonat joutui pettymään myös viime syksyn MM-kisoissa. Kuva: Tomi Hänninen
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue joutui jälleen pettymään jääkiekon MM-kisojen puolivälierissä, kun Tshekki nousi Kanadan Bramptonissa 2–1-voittoon.

Kyseessä on toinen kerta historiassa, kun Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue jää mitalipelien ulkopuolelle. Ensimmäisen kerran tämä tapahtui viime syksynä Tanskassa. Myös silloin Tshekki murskasi Suomen mitalihaaveet.

– Ottelu ratkesi yksinkertaisesti maalinteon tehottomuuteen, pitäisi tehdä paikoista tehokkaammin. Peli mahdollisti voiton, mutta ikävä kyllä tappio tuli tänään. Meillä on viimeiset vuodet ollut todella tasaisia pelejä Tshekin kanssa, päävalmentaja Juuso Toivola kommentoi.

Suomi vei laukaukset 42–22 ja vyöryi varsinkin päätöserässä ryminällä kohti Tshekin maalia. Tshekkivahti Blanka Skodova pelasi Suomea vastaan loisto-ottelun venyen kiekon tielle 41 kertaa.

Suomen kohtaloksi koitui synkkä 49 sekuntia toisessa erässä, Natalie Mlynkova tasoitti pelin ensin ylivoimalla ja vain hetkeä myöhemmin Katerina Mrazova laukoi Tshekin johtoon.

Suomen ainoasta osumasta vastasi Viivi Vainikka, joka namutteli Suomen 1–0-johtoon avauserässä. Vainikka palkittiin myös Suomen parhaana pelaajana.

Tshekin maalivahtipeliä ei ennen MM-turnausta pidetty joukkueen vahvuutena, sillä ykkösvahti Klára Peslarován kausi päättyi loukkaantumiseen jo marraskuussa, kun Peslarova törmäsi Vainikan kanssa SHL-ottelussa.

Skodova nousi kuitenkin joukkueen sankariksi. Suomalaishyökkääjistä Petra Nieminen laukoi kohti maalia ahnaammin, mutta lukuisista yrityksistä huolimatta tasoitusmaali jäi syntymättä.

– Oli laukauksia, mutta emme päässeet ehkä ihan maalin eteen hyville sektoreille. Vähän ulkopuolelta (lauoimme) koko ajan. Heidän maalivahtinsa pelasi hyvän pelin, maalintekoon se tänään jäi.

Blanka Skodova
Blanka Skodova juhli viime syksynä MM-pronssia. Kuva: EPA-EFE

Varakapteeni Nieminen oli mukana myös viime syksyn MM-turnauksessa, kun Suomi joutui pettymään niin ikään puolivälierissä.

– Tosi monta kovaa maata on MM-turnauksessa nykyään. On se vaikeaa taistella kovia vastaan, kun B-lohkoon joutuu, Nieminen harmitteli.

Petra Nieminen latasi suorat sanat turnauskaaviosta

Suomalaishyökkääjä ei säästellyt sanojaan turnausformaatista kysyessä. Sveitsi ja Japani jäivät A-lohkossa sijoille neljä ja viisi ja kohtaavat puolivälierissä siis toisensa. Muissa pareissa Kanada kohtaa Ruotsin ja USA Saksan.

– Sveitsi on tässä kaksi kolme vuotta kitkutellut, että välttävät meitä vastaan pelaamisen. On se mielestäni ihan perseestä, että he voivat tahallaan hävitä, että voivat pelata Japania vastaan. Eipä sillekään mitään voi, me olimme B-lohkossa ja jos haluamme voittaa, meille tulee se kolmas maa vastaan...

Petra Nieminen
Petra Nieminen oli Tshekki-ottelussa Suomen parhaita pelaajia. Kuva: Getty Images

– Haluaisin, että lohkot olisivat sekoitettu, että kaikki joutuisivat pelaamaan toisiaan vastaan.

Samoilla linjoilla oli myös päävalmentaja Toivola.

– Sarjajärjestelmä on tuollainen, että hyvät joukkueet pelaavat vastakkain jo tässä vaiheessa. Olisin mielelläni pelannut tämän pelin pronssiottelussa.

Yksi tavoite saavuttamatta

Viime syksynä Suomen katastrofaalinen turnaus päättyi lopulta putoamiseen A-lohkosta. Ensin Suomi taipui MM-puolivälierässä Tshekille, minkä jälkeen se kaatoi sijoitusotteluissa Unkarin jatkoajan jälkeen, mutta hävisi Japanille voittolaukauskilpailun päätteeksi. Se tiesi Suomen putoamista B-lohkoon.

B-lohkossa Suomi selvitti alkusarjansa vaivoitta voittaen kaikki neljä kamppailua maalierolla 26–3. Vastuksista vain Ruotsi onnistui tosissaan haastamaan Suomen, mutta vahva päätöserä käänsi pelin Naisleijonien 4–2-voitoksi.

Nieminen näki helpossa alkulohkossa sekä huonoja että hyviä puolia.

– Sieltä tuli itseluottamusta tosi paljon, kun teimme maaleja, mutta tottahan se on, että kun ensimmäinen kova peli tuli vasta nyt, niin onhan se vaikeaa.

Nieminen pelasi edellisessä MM-turnauksessa ykkösketjussa yhdessä Susanna Tapanin ja Michelle Karvisen kanssa. Tapania ja Karvista ei kuitenkaan valittu tämän vuoden joukkueeseen.

Päävalmentaja Toivola kertoi MM-kisojen alla Karvisen päättäneen keskittyä seurajoukkueensa Frölundan peleihin ja Tapanin keskittyneen ringetteen.

Viime syksyn MM-kisoissa Suomen tehokkaimmaksi pelaajaksi noussut Elisa Holopainen on puolestaan sivussa loukkaantumisen vuoksi.

Susanna Tapani ja Michelle Karvinen kuvassa.
Susanna Tapani ja Michelle Karvinen ovat olleet Suomen avainpelaajia viime vuosina. Kumpikaan ei ollut mukana MM-turnauksessa. Kuva: Harry How / Getty Images

Naisleijonat joutui viime kisoissa myös kohujen keskelle, kun Tapani matkusti ystävänsä häihin kesken kisojen ja kakkosvahti Meeri Räisänen joutui katsomoon somepäivityksensä jälkeen.

Viime vuosina Naisleijonat on ollut kohujen keskellä myös entisen päävalmentajansa Pasi Mustosen ja entisen maajoukkuevahdin Noora Rädyn huonojen välien vuoksi. Mustonen kertoi MTV:lle maaliskuun alussa tehneensä tutkintapyynnön Suekille kuudesta Naisleijonien pelaajasta.

Samassa yhteydessä varakapteeni Nieminen kertoi Pelaajayhdistyksen jäsenten ottaneen yhteyttä kapteenistoon Mustosta koskevien ilmoitusten takia. Hän kertoi yllättyneensä ilmoituksista ja kokevansa ne uhkaavina.

Kanadan MM-kisoissa Nieminen vakuuttaa joukkueen hengen olleen hyvä.

– Joukkueessa on ollut todella hyvä fiilis läpi kisojen. Jäi harmittamaan, ettemme saaneet sitä puolivälieräpeliin näkymään.

Varakapteenin mukaan joukkueen katseet käännettiin nopeasti puolivälierätappion jälkeen kohti perjantaina alkavia sijoituspelejä.

– Totta kai harmittaa, ettemme päässeet mitaleista pelaamaan, mutta kun hetki on kulunut, niin meillä on suunta kohti seuraavaa peliä. Haluamme voittaa seuraavan pelin, että pääsemme taistelemaan A-lohkopaikasta sitten. Yksi tavoitteemme, A-lohkoon takaisin pääseminen, on vielä saavuttamatta. Kaikki katseet seuraavaa peliä kohti.

Samoilla linjoilla oli myös päävalmentaja Toivola.

– Tämä puhalletaan lyhyesti ohi. Kopissa oli hyvät puheet. Kun astumme hallista ulos, katse on huomisessa ja seuraavassa kahdessa pelissä. Ei tässä ole syytä huoleen.

Takaisin A-lohkoon päästäkseen Suomen on voitettava molemmat sijoitusottelunsa.

Ronja Savolainen juhlii maalia.
B-alkusarjassa vain Ruotsi onnistui horjuttamaan Suomea. Ronja Savolainen iski kahdesti ja oli Suomen nousun avainhahmoja. Kuva: Matt Zambonin/IIHF/All Over Press

Tshekissä naisten jääkiekko nosteessa

Suomen nyt toistamiseen MM-puolivälierissä kukistanut Tshekki on viime vuosina panostanut yhä enemmän myös naisten jääkiekkoon. Naisten Liigan pistepörssin voittanut tshekkihyökkääjä Michaela Pejzlova muisteli Yle Urheilun haastattelussa, että hänen uransa alkuaikoina naiset pelasivat vielä I-divisioonassa.

– Tähän on viime vuosina tullut muutos. Meille on annettu paremmat olosuhteet ja joka vuosi meidät otetaan enemmän tosissaan, Pejzlova kertoi.

Menestyksen avaintekijöiksi Pejzlova nosti joukkueen entisen valmentajan, Tomas Pacinan, joka luotsasi Tshekin olympialaisiin, ja nykyisen päävalmentajan, Carla MacLeodin. Kanadalainen ex-kiekkoilija luotsasi Tshekkiä jo viime syksyn MM-kisoissa ja johdatti maan historian ensimmäiseen pronssiin.

Yksi syy kehitykselle on, että yhä useampi tyttö lähtee varhain ulkomaille kehittyäkseen. Esimerkiksi tämän vuoden alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-joukkueesta yli puolet pelasi jo kotimaansa ulkopuolella. Heitän nähtiin myös Naisten Liigassa päättyneellä kaudella: esimerkiksi TPS:n Eliska Hotova, HPK:n Barbora Jurickova ja Tereza Pistekova.

Suosittelemme