Hyppää sisältöön

Hyvinvointialue suunnittelee maksutonta ehkäisyä vakavasti päihderiippuvaisille, myös nuorten oikeutta ilmaiseen ehkäisyyn halutaan laajentaa

Maksuton ehkäisy halutaan laajentaa myös alle 25-vuotiaisiin koko maakunnassa. Nykyisin ilmaisen ehkäisyn saavat alle 22-vuotiaat. Jämsässä ja Äänekoskella ikäraja on kuitenkin 25 vuotta.

Ehkäisyyn käytettävä kuparikierukka naisen kädellä.
Päihteitä käyttäville suositellaan pitkäkestoista ehkäisymenetelmää, ehkäisykapselia tai kuvassa näkyvää ehkäisykierukkaa, joka ei edellytä päivittäistä muistamista. Kuva: Antti Karhunen / Yle
Annika Rantanen

Keski-Suomen hyvinvointialueella suunnitellaan maksutonta ehkäisyä vakavasti päihderiippuvaisille ihmisille. Päihteiden käyttö on epäonnistuneen raskauden ehkäisyn ja toistuvien raskaudenkeskeytysten riskitekijä.

Käytännössä palvelun piiriin ohjautuvat ihmiset ovat usein esimerkiksi korvaushoidon piirissä.

Nykyisellään hyvinvointialue tarjoaa maksuttoman ehkäisyn alle 22-vuotiaille asukkaille, lukuun ottamatta Jämsää ja Äänekoskea, missä maksuttomuuden ikäraja on 25-vuotta.

Hyvinvointialueella maksutonta ehkäisyä on valmisteltu vakavasti päihderiippuvaisille henkilöille ilman ikärajaa. Arvion mukaan palvelua käyttäisi noin 100 henkilöä ja sen kustannus olisi noin 15 000 euroa.

– Vakavasti päihderiippuvaisten maksuton ehkäisy tuli käyttöön Jyväskylässä viime vuoden lopulla ja nyt tarkoitus on viedä käytäntö koko hyvinvointialueelle, kertoo palvelujohtaja Päivi Kalilainen Keski-Suomen hyvinvointialueelta.

Aluehallitus päättää asiasta seuraavassa kokouksessaan. Tarkoitus on, että maksuttomuus alkaisi 1. toukokuuta alkaen.

Maksuton ehkäisy samalle viivalle koko alueella

Päivi Kalilaisen mukaan hyvinvointialueella on halu laajentaa maksuton ehkäisy koskettamaan kaikkia alle 25-vuotiaita.

Kalilaisen mukaan asian kustannusvaikutuksia on selvitetty, eikä laajennusta saatu mahtumaan tämän vuoden talousarvioon.

Tavoitteena on, että asiasta voitaisiin päättää ensi vuoden talousarviossa.

Suosittelemme