Hyppää sisältöön

Mobilepay-sovellus säilyy kuluttajille ilmaisena Suomessa, vakuuttaa yhtiön Suomen-johto – Tanskassa pohditaan sen muuttamista maksulliseksi

Tanskalaismedian mukaan Mobilepay-sovelluksen käyttäminen saattaa tulla maksulliseksi. Suomen liiketoimintayksikön johtaja sanoo Ylelle, ettei Suomessa ole tämäntyyppisiä suunnitelmia.

Käsi vie puhelinta kaupan maksupäätteen lähelle.
Mobiilimaksaminen on Suomessa yleistynyt vauhdilla, mutta se on silti vähäisempää kuin muissa Pohjoismaissa. Kuva: Jonas Leupe / Unsplash
Elli-Alina Hiilamo
Avaa Yle-sovelluksessa

Mobilepay-sovelluksen mahdollinen muuttuminen maksulliseksi ei koske Suomea.

Mobilepayn Suomen liiketoimintayksikön johtaja Sirpa Nordlund painottaa Ylelle, ettei Mobilepayllä ole suunnitelmia suomalaiskäyttäjille suunnattavista maksuista.

– Nämä spekulaatiot eivät koske Suomea vaan nimenomaan Tanskan markkinaa.

Torstaina tanskalaismedia uutisoi, ettei maksusovellus välttämättä ole pian enää ilmainen. Myös Suomessa uutisoitiin asiasta.

Toimitusjohtaja Claus Bunkenborg sanoi talouslehti Børsenin haastattelussa Mobilepayn pohtivan käyttäjille suunnattuja maksuja yhtiön taloustilanteen takia. Vaikka maksusovellus on hyvin suosittu, Mobilepayn toiminta on tappiollista.

Bunkenborg kertoi tänään puolen päivän aikaan sosiaalisen median palvelu Linkedinissä jättävänsä tehtävänsä Mobilepayn toimitusjohtajana kuun lopussa. Hän ei viittaa päivityksessään lausuntoihinsa mahdollisista käyttäjämaksuista vaan yhtiön yhdistymiseen norjalaisen Vippsin kanssa. On kaikille parempi jatkaa eri teitä, hän kirjoittaa päivityksessä.

Mobilepay on alun perin Danske Bank -pankin kehittämä sovellus, jolla käyttäjät voivat siirtää rahaa toisilleen ja maksaa ostoksia esimerkiksi kaupoissa. Sovellus julkaistiin noin kymmenen vuotta sitten ja sen käyttö on toistaiseksi ollut ilmaista.

Tanskassa sovelluksella on isompi rooli

Sirpa Nordlundin mukaan sovelluksella on Tanskassa toisenlainen asema kuin Suomessa.

Suomessa Mobilepayllä on reilut kaksi miljoonaa käyttäjää. Tanskassa sillä taas on yli kaksinkertainen käyttäjämäärä.

– Mobilepay on Tanskassa hyvin selkeä markkinajohtaja, jota ihmiset käyttävät todella paljon. Samaan aikaan Mobilepay on yrityksenä tappiollinen, minkä vuoksi heidän täytyy alkaa miettiä muitakin vaihtoehtoja toimintansa rahoittamiselle.

Mobilepay saa tällä hetkellä tuloja pääasiassa yrityksille tehtävistä maksamiseen liittyvistä ratkaisuista.

Nordlundin mukaan Mobilepayn tavoitteena on Suomessa tällä hetkellä saada yhä enemmän käyttäjiä. Se on myös yksi syy siihen, miksei käyttäjämaksuja ole suunnitelmissa.

Tanskalaismediassa ei tarkemmin kerrottu, millaisia käyttäjämaksut voisivat olla. Nordlund painottaa, että myös Tanskaa koskevat suunnitelmat maksuista ovat toistaiseksi vielä hyvin alustavia.

Vuoden alussa Mobilepay sulki Weshare-nimisen sovelluksensa, jolla pystyi jakamaan kuluja monen käyttäjän kesken.

Viime vuonna Mobilepay yhdistyi norjalaisen Vippsin kanssa. Vipps-konsernin takana olevat pankit omistavat uudesta yrityksestä noin 72 prosenttia ja Danske Bank noin 28 prosenttia.

Juttuun lisätty kello 14.25 tieto toimitusjohtaja Bunkenborgin työsuhteen päättymisestä.

Mitä ajatuksia uutinen herätti? Aiheesta voi keskustella lauantaihin 15. huhtikuuta kello 23 saakka.

Suosittelemme