Hyppää sisältöön

Paraisilla rantaan törmännyt hybridilossi rikkoi veneyrityksen laiturin – yrittäjä arvioi vahinkojen olevan kymmeniä tuhansia

Virtuaalivaijeri mahdollistaa entisten lautta-aluspaikkojen muuttamisen lossipaikoiksi. Lossinkuljettajalta ei vaadita merenkulkualan koulutusta. Uusi alus otettiin reitillä käyttöön alkuvuodesta.

Törmäyksen voimasta vinoon kääntynyt laituri. Taustalla merta ja aaltoja. Laiturilla oleva lyhtypylväs on vinossa.
Korpo Marin Servicen laiturin vahinkoja. Kuva: Karri Knaapinen
Eino Kossila

Paraisten Korppoossa rantaan törmännyt hybridilossi vahingoitti törmäyksessä myös lossirannan naapurissa olevan venehuolto- ja säilytysyritys Korpo Marin Servicen laituria ja veneiden poijupaikkoja.

Merivartioston mukaan akkuhybridilossi menetti ohjattavuuden ja törmäsi rantaan torstaina-illalla.

Merivartioston tiedotteen mukaan lossi ajautui rantaan ”blackout-tilanteen” vuoksi. Lossi oli matkalla Korppooseen, kun se menetti ohjattavuuden ja törmäsi laiturirakenteisiin. Törmäyksen jälkeen lossi ajautui rantakivikkoon.

Lautalla ei ollut matkustajia. Kyydissä oli vain kaksi miehistön jäsentä. Lautan miehistö sai lautan taas hallintaan hätäohjauksen avulla ja lossi ohjattiin Nauvon lauttarantaan.

Vaurio aiheuttaa yritykselle päänvaivaa veneilykauden alkaessa

Korpo Marin Servicen toimitusjohtaja Karri Knaapinen kertoo, että törmäyksen voimasta yksi yrityksen laiturin pääkannattimista kallistui ja laiturin kansi putosi paikaltaan. Myös laiturin puuverhoilu rikkoutui usean metrin matkalta.

Lautta ajautui kylki edellä neljän venepoijun yli, eikä poijuja Knaapisen mukaan voi käyttää ennen tarkastusta.

Vahinkojen rahallinen arvo on yhteensä joitakin kymmeniä tuhansia euroja, mutta suurin haitta yritykselle aiheutuu, kun noin puolet veteen laskettavista, talvisäilytyksessä olleista veneistä joudutaan kuljettamaan maateitä saaren eri satamiin.

Yrittäjä Karri Knaapinen kertoo aiheutuneista vahingoista

– Olin sattumalta odottamassa samaa lauttaa Nauvon puolella. Näin lautan liikkuvan kummallisesti ja avasin meidän rantakameran ja katsoin livenä mitä tapahtuu. Näyttää siltä, että lautan potkurit pyörivät, eikä kyseessä olisi minkäänlainen ”blackout”, vaan luultavimmin jonkinlainen ohjausvirhe tai tuulen ja ohjausvirheen hallinnanmenetys, Knaapinen kertoo.

Knaapinen kertoo, että lauttatoiminnasta vastaavasta Finnferriesiltä oltiin häneen yhteydessä jo perjantaina aamulla. Asiasta on Knaapisen mukaan keskusteltu asianosaisten kanssa.

Virtuaalivaijeri on mietityttänyt matkustajia

Knaapinen kertoo, että reittiä aikaisemmin liikennöineen Prostvik 1 -lautan vaihto virtuaalivaijeria käyttävään lossiin on aiheuttanut keskustelua lossin käyttäjien keskuudessa.

Virtuaalivaijeri mahdollistaa lautta-aluspaikkojen muuttamisen lossipaikoiksi. Lossinkuljettajalta ei vaadita merenkulkualan koulutusta, sillä lauttojen päälliköiden ja lossinkuljettajien pätevyysvaatimukset eroavat toisistaan.

Uusi lossi käyttää niin sanottua virtuaalivaijeria fyysisen vaijerin sijaan. Tietojärjestelmä avustaa lossinkuljettajaa reitillä pysymisessä.

– Aavistuksen meitä lauttojen käyttäjiä hämmentää, että lautat suurenevat, mutta pätevyysvaatimukset vähenevät, Knaapinen sanoo.

– Lautat käyttäytyvät jotenkin poikkeuksellisella tavalla. Rantaan tullaan ja rannasta lähdetään tosi vinosti. Se poikkeaa aiemmasta. Tästä olen puhunut myös Finnferriesille, hän jatkaa.

Tällä hetkellä ei ole tiedossa, mikä torstai-illan onnettomuuden aiheutti.

Suosittelemme