Hyppää sisältöön

Saako alaikäisille näyttää alastomia kehoja? TV-sarja Naked Education kuohuttaa Isossa-Britanniassa

Erilaisia alastomia kehoja esittelevä sarja on saanut osan katsojista takajaloilleen. Ohjelmasta saatetaan käynnistää brittien viestintävirastossa oma tutkintansa.

Yinka Bokinni, Anna Richardson, Dr Alex George kuvakoosteessa.
Channel 4:n Naked Education -ohjelman juontajat ovat Yinka Bokinni, Anna Richardson ja Dr Alex George. Kuva: AOP
Pauliina Grym
Avaa Yle-sovelluksessa

Uusi, alastomuutta sisältävä ja kehopositiivisuutta ajava Naked Education -sarja on nostattanut kohun Isossa-Britanniassa. Sarjassa keskustellaan kehojen moninaisuudesta 14–16 -vuotiaiden nuorten kanssa – itsensä alastomiksi nuorten edessä riisuuvien aikuisten kehojen kautta.

Sosiaalisessa mediassa Naked Education -ohjelmaa on kutsuttu muun muassa ”perverssiksi”.

Britannian viestintäalaa valvova viranomainen Ofcom harkitsee tutkinnan käynnistämistä ohjelman sisällöstä, kertoo Variety-lehti. Ofcom sai heti ohjelman ensimmäisen jakson esityksen jälkeen liki tuhat valitusta siitä, että aikuiset esittelivät sarjassa alastomia kehojaan lapsille.

Viime viikolla alkaneen sarjan esitysaika poikkeaa lisäksi totutusta. Isossa-Britanniassa alastomuutta sisältäviä ohjelmia ei ole perinteisesti nähty ruudussa ennen klo 21. Naked Education -sarjan lähetysaika on klo 20.

Puolustajat: Vastaisku somen vääristämille odotuksille

Sarjassa on nähty erikokoisia, eri muotoisia ja eri ikäisiä ihmisiä, ei vain nuoria, hoikkia ja perinteisen kauneuskäsityksen mukaisia henkilöitä. Sarjassa keskustellaan esimerkiksi ikääntymisestä ja peniksen koosta.

Sarjaa esitetään valtio-omisteisella Channel 4 -televisiokanavalla. Kanavan sisältöpäällikkö Ian Katz puolusti sarjaa Twitterissä.

– Kukaan, joka väittää että Channel 4:n Naked Educationin edistää pedofiliaa tai lasten hyväksikäyttöä, ei ole itse sarjaa katsonut. Ohjelma käsittelee kehonkuvaan liittyviä vaarallisia myyttejä ja haitallista kuvastoa, johon teinit törmäävät jatkuvasti.

Katzin mukaan ”on vaikeaa keksiä parempaa esimerkkiä siitä, miten valtio-omisteinen TV-kanava voisi paremmin haastaa nykyistä vääristynyttä kuvastoa, joka aiheuttaa nuorissa ahdistusta ja riittämättömyyden tunteita”.

Myös yksi sarjan juontajista, Anna Richardson, puolustaa sarjaa Mirror-lehdessä:

– Nyt on aika normalisoida erilaisia kehoja ja puhua siitä, mitä kehomme käyvät läpi.

Harva britti istuu perinteiseen kauneusmuottiin

Sarjan puolustajiin kuuluun myös Metro-lehden Adam Miller. Hän kirjoittaa, ettei ohjelma ole lapsille haitallinen ja sanoo itse hyväksyneensä oman kehonsa vasta nyt eli 35-vuotiaana.

– Olen teinistä lähtien pelännyt kuollakseni sitä, että joutuisin olemaan alasti ja kuvitellut olevani tuntojeni kanssa yksin. Jos en hävennyt terävästi ulkonevia kylkiluitani, niin sitten kuivaa ihoani ja selkäni täyttäviä luomia. Tai sitten omaa laihuuttani, kirjoittaa Miller.

Paino on monelle brittinuorelle arka aihe. Maan terveysviranomaisten viime vuonna tekemän selvityksen mukaan 25,9 prosenttia maan väestöstä on liikalihavia ja 37,9 prosenttia ylipainoisia.

Myös Ylellä on käsitelty alastomuutta. Kuuntele Alasti-podcast:

Suosittelemme