Hyppää sisältöön

Lahden kaupunki joutunee kiristämään vyötä tuntuvasti ensi vuonna – talouden alijäämä voi olla jopa 68 miljoonaa

Kaupunki joutuu mahdollisesti ottamaan lainaa pakollisten menojen kattamiseksi. Valtuusto pui taloustilannetta kevätseminaarissa.

Lahden valtuuston jäsenet istuvat paikoillaan Fellmannian auditoriossa.
Arkistokuva. Lahden valtuusto päätti vuoden 2023 talousarviosta marraskuussa 2022. Kuva: Janne Nykänen / Yle
Marjo Pirilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Lahden taloustilanne sukeltaa rajusti ensi vuonna. Tämänhetkisten laskelmien mukaan ensi vuoden alijäämäksi on tulee 68 miljoonaa euroa. Myös vuosikate painuu miinukselle, mikä tarkoittaa sitä, että Lahti joutuu ottamaan syömävelkaa eli lainaa juokseviin menoihin.

Kaupungin talousjohtaja Tiina Mörskyn mukaan valtuuston harkittavaksi tulevat kaikki keinot palvelujen karsimisesta veroprosentin nostoon, jotta taloustilannetta saadaan parannettua.

– Valitettavasti tämä ennuste on aikaistunut, että syömävelka tulee vastaan jo ensi vuonna. Sen aiheuttaa kasvavat menot eli inflaatio ja palkkaratkaisu, Mörsky sanoo.

Alijäämää pyritään kaikin keinoin kuromaan umpeen, mutta yhtälö on hankala. Mörskyn mukaan nyt on mietittävä tarkkaan kaupungin menorakennetta sekä palveluiden laatu- ja laajuustasoa.

– On mietittävä meidän toiminnasta ja konsernista saatavia tuottoja. Lisäksi on mietittävä, miten saamme elinvoimapanostuksilla verotuloja kasvatettuja. Ja vielä yhtenä keinona on mietittävä, pitääkö vielä veronkorotuksia harkita.

Kaksipäiväisen valtuustoseminaarin pääpaino on taloudessa, mutta Malskin Sammiosalissa puidaan myös elinvoima-asioita ja vihreää siirtymää.

Seuraa Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme