Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten Juha Mäenpää pitäisi keskustan päätöstä jäädä oppositioon vastuuttomana: ”Suoranaista rintamakarkuruutta”

Vaasan vaalipiirin kansanedustajille tämän päivän hallituskysymyksistä ei löydy esteitä hallitusyhteistyöhön kokoomuksen kanssa. Perussuomalaisten Mäenpää toivoo RKP:n sijasta hallitukseen kuitenkin keskustaa.

Juha Mäenpää haastateltavana.
Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää ei usko, että keskustan paikka on oppositiossa. Kuva: Karoliina Simoinen / Yle
Aliisa Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituspohjaa selvittelevät kaksikymmentäneljä kysymystä on jaettu tänään eduskuntapuolueille.

Lisää: Nämä 24 kysymystä hallitustunnustelija Petteri Orpo jakoi puolueille tänään

Vaasan vaalipiirin kansanedustajille vaihtoehdot ovat vielä avoimet tulevan hallituspohjan suhteen.

Vaalipiiristä löytyy kuitenkin myös kannatusta keskustan pitämiseen hallitusvastuussa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) toivoo hallituspuolueiksi kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja yllättäen myös keskustan muodostamaa perusporvarihallitusta.

Toisen peräkkäisen vaalitappion jälkeen keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) on todennut, että keskustan paikka tällä hallituskaudella on oppositiossa. Myös keskustan piirijohtajat ovat yksimielisesti olleet sitä mieltä, ettei puolue osallistu seuraavaan hallitukseen.

Mäenpään mielestä keskustalla saattaa kuitenkin vielä lähipäivinä herätä toinen ääni kellossa.

Hän uskoo, että hallitukseen osallistuessaan keskusta pystyisi tekemään puolueen perinteisen jäsen- ja äänestäjäkunnan odottamaa politiikkaa.

– Mielestäni se on vastuun pakoilua ja suoranaista rintamakarkuruutta, jos he eivät lähde nyt edustamaan omia jäseniään ja kannattajiaan hallitukseen, Mäenpää sanoo.

Keskustan päätöstä ilmoittaa lähtevänsä oppositioon ennen hallituskysymysten jakamista Mäenpää pitää ”katastrofaalisena” puolueen äänestäjiä kohtaan.

– Keskustan jäseniltä tulee kyllä sen verran palautetta keskustan johtoon, että he ymmärtävät vielä sen, ettei heillä ole muuta vaihtoehtoa.

Yle ei tavoittanut perjantai-iltapäivällä Vaasan vaalipiirin keskustan kansanedustajia kommentoimaan Mäenpään lausuntoja.

Östman ja Norrback eivät arvioi hallituspuolueita

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustaja Anders Norrback (rkp.) pitää tänään esitettyjä hallituskysymyksiä tämän hetkiseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen relevantteina.

– Ei siellä omasta mielestäni ollut mitään yllätyksiä, vaan siellä näkyy ne haasteet mitä maassamme nyt on.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman (kd.) ei lähde spekuloimaan sopivasta hallituspohjasta.

– Se on oikeastaan hallitustunnustelijan päätehtävä. Me lähdemme siitä, että vastaamme nyt hallitustunnustelijan kaikkiin kysymyksiin ja niissä vastauksissa käytämme tietysti pohjana sitä, mitä me olemme kirjanneet omiin ohjelmiin, Östman sanoo.

Östmanin mielestä hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok.) tänään jättämistä hallituskysymyksistä ei kuitenkaan löytynyt mitään sellaista, joka olisi kristillisdemokraateille kynnyskysymys hallitukseen lähtemisessä.

Kokoomuksen Petteri Orpo pitää puhettaan eduskuntatalossa keskiviikkona 12. huhtikuuta 2023.
Petteri Orpo (kok.) valittiin tänään odotetusti kokoomuksen hallitustunnustelijaksi. Kuva: Silja Viitala / Yle

Myöskään RKP:n Norrback ei ole hallituspuolueiden suhteen valikoiva.

– Mielestäni leikkikaveri ei ole tärkeä, vaan hallitusohjelma. Olen politiikko, joka haluaa tuloksia oman maakunnan ja äänestäjien kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

Tämän päivän hallituskysymyksistä ei Norrbackin mielestä nouse esteitä yhteistyöhön kokoomuksen kanssa.

– Kaikki tietenkin sitten riippuu siitä, millainen hallitusohjelma tästä muodostuu.

Mäenpää: En lähtisi RKP:n kanssa samaan hallitukseen

Norrback ei pidä myöskään ajatusta hallitusyhteistyöstä perussuomalaisten kanssa mahdottomana.

Jos heidän kanssaan löydetään sellainen hallitusohjelma, joka ei riko meidän alueelle ja äänestäjilleni tärkeitä asioita.

Perussuomalaisten Juha Mäenpää ei kuitenkaan itse mielellään lähtisi RKP:n kanssa samaan hallitukseen.

Hänen mielestään perussuomalaisten ja RKP:n välillä on liikaa kielipoliittisia eroja.

– Uskon, että sieltä tulisi isot menot kaksikielisyydestä sellaisille alueille, joissa tätä kaksikielisyyttä ei edes ole.

Erottavin tekijä kokoomuksen kanssa hallitusyhteistyössä ovat Mäenpään mielestä ilmastokysymykset.

– Meidän ei kuulu kiristää yhtään enempää näitä ilmastopyrkimyksiä kuin Euroopan unionin muutkaan maat. Se on mielestäni väärin, että Suomi on ottanut siinä 15 vuotta etumatkaa muihin.

Suomi on maiden ilmastopolitiikkaa vertailevan CCPI-indeksin (Climate Change Performance Index) mukaan yksi ilmastoystävällisyyden kärkimaista, mutta muista Pohjoismaista ja esimerkiksi Virosta se jää vertailussa jälkeen.

Nuori tyttö pitelee kaksin käsin ilmassa kylttiä, jossa lukee englanniksi: "Huomenna on liian myöhäistä. Kunnioittakaa 1,5 astetta."
Kuvituskuva. Perussuomalaiset eivät toivo Suomen pyrkivän esimerkiksi Hiilineutraali Suomi 2035 -tavoitteeseen. Kuva: Mohammed Badra / EPA

Toinen kysymys, joka on noussut esille perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitusyhteistyötä arvioitaessa on maahanmuutto. Perussuomalaisten kärkäs maahanmuuttovastaisuus ei kulje käsi kädessä kokoomuksen toiveisiin lisätä työperäistä maahanmuuttoa.

Mäenpää ei usko maahanmuuton koituvan puolueiden yhteistyön kannalta ongelmaksi. Ainoastaan, miehen sanoin ”taloudelle haitallinen”, maahanmuutto ei tule perussuomalaisilla kysymykseen.

– Jos maahanmuutto on taloudelle kannattavaa ja työnantajalle tulee jonkinlainen vastuu näistä työntekijöistä, joita he ulkomailta tuovat, niin mielestäni siinä olisi sopu saavutettavissa, hän sanoo.

Juttua muokattu 14.4.2023 kello 18:05: Lisätty taustaksi fakta Suomen sijoituksesta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa verrattuna muihin EU-maihin.

Suosittelemme