Hyppää sisältöön

Suomen lajipäälliköltä suorasukainen arvio Kroatian MM-rallin kohtalosta tragedian jälkeen – ”En näe mahdollisena, että peruttaisiin”

AKK:n lajipäällikkö Henrik Frankin mukaan WRC-autot ovat nykyään niin turvallisia kuin mahdollista.

Panoroitu kuva kun Craig Breen hyppää
Kuva: Tomi Hänninen
Sakari Lund,
Pertti Lappalainen

Autourheilun lajiliiton AKK:n lajipäällikkö Henrik Frank uskoo, että ensi viikolla ohjelmassa oleva Kroatian MM-ralli ajetaan Hyundain Craig Breenin kuolemasta huolimatta.

– En näe mahdollisena, että ralli peruttaisiin. Tämä on kaupallista toimintaa ja tietyt sopimukset ja taloudelliset reunaehdot ovat voimassa. Sitä en pysty sanomaan, miten se vaikuttaa yksittäiseen urheilijaan tai jopa tiimiin. Uskon kuitenkin, että siinäkin esimerkiksi Hyundain kohdalla on tietyt raamit, jotka velvoittavat osallistumaan, Frank sanoi.

Kroatian MM-rallin järjestäjille tilanne on vaikea.

– Uskallan omalla 16 MM-rallin kokemuksellani sanoa, että tilanne on järjestäjille järkyttävä. Jos mietin itse sitä, että kisaviikko olisi alkamassa ja tällainen asia tapahtuu, niin kyllä siinä joutuu käymään ajatuksia läpi. Kisatapahtuma on vuoden absoluuttinen huipennus organisaatiolle. Tällainen asettaa ison henkisen haasteen, Frank totesi.

Breen menehtyi Kroatian MM-rallia edeltäneissä testeissä torstaina. Breenin auto suistui tieltä ja törmäsi kylki edellä puuaitaan. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan aita on tunkeutunut lasin läpi autoon sisälle.

Frank ei usko, että esimerkiksi Hyundai-talli, MM-sarja tai Kansainvälinen autoliitto FIA tiedottavat asiasta yksityiskohtaisemmin, vaan tiedotusvastuu on poliisilla.

Frankin mukaan WRC-ralliautot ovat nykyään niin turvallisia kuin mahdollista. Breenin tapauksessa kävi pahin mahdollinen epäonni.

– Jos otetaan neljällä pyörällä liikkuva ajoneuvo, kaikki FIA:n sääntöjen mukaiset autot ovat äärimmäisen turvallisia. Ralli1-autossa se on viety pisimmälle ja esimerkiksi sivutörmäysten kestämiseen on keskitytty. Ainoa riski on se. että sisälle tunkeutuu jotain. Frank totesi.

– Ihmisten osaaminen kehittyy ja varmasti kymmenen vuoden päästä asioita on tehty pitemmälle, mutta tällä hetkellä autot ovat niin turvallisia kuin ne voivat olla.

Frank muistuttaa, että MM-tasolla edellinen kuolemaan johtanut onnettomuus tapahtui vuonna 2005, kun Markko Märtinin kartanlukija Michael Park menehtyi.

– Silloin oli kyseessä sivutörmäys. Sen tyyppinen tilanne tämän päivän autoilla on hyvin epätodennäköinen.

Kuolema on koskettanut Breeniä läheltä aiemmin. Breen menetti kartturinsa Gareth Robertsin vuonna 2012 Sisilian IRC-rallissa sattuneessa ulosajossa.

Suosittelemme sinulle