Hyppää sisältöön

Esapekka Lappi musertui ystävänsä kuolemasta – arvioi Kroatian MM-rallin kohtaloa tunteikkaasti: ”Sen tiedän varmasti, mitä Craig haluaisi”

Hyundain kuljettaja Esapekka Lappi ei osaa sanoa, milloin pääsee yli tallikaverinsa kuolemasta. Nopeita päätöksiä Kroatian MM-rallin kohtalosta odottava Lappi kokee kuitenkin olevansa ajokuntoinen.

Esapekka Lappi kuvattuna varikolta.
Esapekka Lapin mukaan Breen olisi halunnut, että Kroatiassa ajetaan. Kuva: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press
Simo Arkko

Esapekka Lappi kuuli tallikaverinsa Craig Breenin ulosajosta ja kuolemasta, kun hän oli hakemassa lapsia päiväkodista.

– Olin autossa ja piti kyllä hetkeksi pysähtyä bussipysäkille. Shokki tuli itsellenikin ja fyysisiä reaktioita kroppaan, Lappi kertoo Yle Urheilulle.

Lappi kertoo, että päivän sulattelun jälkeen asiat eivät ole vielä selvinneet pään sisällä.

– En ole lamaantunut, mutta tietyllä tavalla masentaa. On todella surullinen fiilis. Enkä tietysti tiedä, mitenkä, milloinka tästä yli pääsee.

– Kyllähän hän muistoihin jää. Se vaan kosketti eniten, kun oli hyvä ystävä ja aika läheltä liippasi tietyllä tavalla omaakin elämää ja ammattia.

Rallikuljettaja Craig Breen kuoli torstaina Kroatiassa Hyundain rallitesteissä. Irlantilaisen auto suistui tieltä ja törmäsi puuaitaan.

– Se on ollut tiedossa, että joka vuosi tähän kuolee silloin tällöin kuljettajia, mutta ei MM-sarjassa ole hetkeen tapahtunut. Kun se osuu noin lähelle, se muistuttaa lajin vaaroista oikein kunnolla.

Craig Breen kuvattuna auton lähellä.
Craig Breen ajoi tällä kaudella Hyundailla. Kuva: Sportsfile via Getty Images

”En tiedä, mitä kannattaisi tehdä”

Lappi puhui torstaina tiimipäällikkönsä kanssa. Hän sanoo, että olisi tarvittaessa voinut saada myös kriisiapua, mutta kokee, ettei toistaiseksi sitä tarvitse.

– Sanoin olevani ihan ok, niin kuin asia onkin. Mutta kyllä se silti koskettaa. Ei se sitä pois vie.

Kroatian MM-ralli on tarkoitus ajaa ensi viikolla 20.–23.4. Lappi sanoo, että päätös rallin ajamisesta tai Hyundain tallin osallistumisesta täytyy tehdä ”aika nopeasti”.

Lappi ei osaa sanoa tarkemmin päätöksien aikataulusta. Lappi kuitenkin olettaa, että päätökset asiasta tehtäisiin ennen viikonloppua tai viimeistään sunnuntaina, jolloin hänenkin on tarkoitus lähteä kohti Kroatiaa.

– Sanotaanko näin, että en tiedä yhtään, mitä pitäisi tehdä, mitä kannattaisi tehdä. Sen tiedän varmasti, mitä Craig olisi halunnut, että teemme. Se on selvä juttu. Me ajaisimme. Koska se oli hänelle valtava intohimo. Hän ei varmasti haluaisi, että hänen takiaan jätettäisiin ajamatta.

Rallin peruminen olisi taloudellisesti valtava tappio rallin järjestävälle organisaatiolle.

– Jos menee puhtaasti raha edellä, niin se ralli ajetaan vaikka väkisin. Jos ajatellaan inhimillisyyttä, on eri juttu. Kaikki tietää, että valitettavan usein aika monessa asiassa raha vaan ratkaisee.

Lappi: ”Olisin ajokuntoinen”

Lappi ei ota virallisesti kantaa, pitäisikö ralli ajaa vai ei. Hän kuitenkin kokee olevansa ajokuntoinen, jos ralli päätetään ajaa.

– Kyllä koen, että olen. Totta kai keskittymiseen joutuu panostamaan vielä enemmän ja valmistautumiseen viikonlopun aikana, että ajatukset pysyvät oikeissa asioissa. Varmasti silti latistaa ensi viikon tunnelmaa ja myöhemminkin vielä.

Lappi arvelee, että nuotitus ja pätkien välit olisivat haasteellisempia erikoiskokeisiin verrattuna.

– Jotenkin aivot ovat tottuneet siihen, että kun kypärä on päässä ja lähtöpaikalla kytkin nousee, niin kaikki unohtuu sillä hetkellä omasta pääkopasta. Väitän, että tämäkin asia sieltä lähtee. Sittenhän se palaa kyllä takaisin. Pätkän ajaksi uskon, että pystyn sulkemaan pois.

Esapekka Lappi kuvassa
Lappi uskoo, että hän pystyisi keskittymään erikoiskokeen suorituksiinsa. Kuva: Getty Images

Moni entinen rallikuljettaja on arvioinut, että Breenin ulosajossa oli hyvin huonoa tuuria. Lapin mukaan kaikki ovat tienneet, että lasit tai pleksit ovat olleet auton heikko kohta, sillä niistä on nähtävä läpi. Niiden saaminen turvalliseksi on haastavaa.

– Kyllä ne melkoisia tällejä kestävät, pyörityksiä sun muuta. Se on osittain tuuristakin kiinni. Jos jotain sattuu menemään läpi lasista, sitä ei auto kestä.

Kansainvälinen autoliitto FIA miettii Lapin mukaan koko ajan, miten autoista voidaan saada entistä turvallisempia. Lapin mukaan FIA:lle on esitetty esimerkiksi turvavöiden osalta parannuksia, mutta muuten turvallisuus on kuljettajan mukaan hyvällä tasolla.

Jos Kroatiassa ajetaan, rallissa nähdään Lapin mukaan varmasti jonkinlainen hiljainen hetki, jossa muistellaan Breeniä.

– Varmasti on muistelua, kunnioitustarroja tai muita. Meidän tiimissämme on aika tunteikkaita kohtaamisia. Rentous ja pirskahtelevaisuus puuttuvat.

Suosittelemme