Hyppää sisältöön

Perustuslakineuvosto näytti vihreää valoa Macronin parjatulle eläkeuudistukselle, mielenosoituksia ennakoidaan ympäri Ranskaa

Ranskan työministerin mukaan laki astuu voimaan syyskuussa. Kansalaiset ovat protestoineet uudistusta vastaan jo pitkään, ja maahan odotetaan nyt uusia laajoja mielenosoituksia.

Anni Huttunen,
Riikka Kajander
Avaa Yle-sovelluksessa

Perjantaina Ranskan perustuslakineuvosto hyväksyi suurilta osin presidentti Emmanuel Macronin hallituksen ajaman eläkeuudistuksen.

Neuvosto hyväksyi lakisääteisen eläkeiän pidentämiseen 64 vuoteen, minkä lisäksi se sallii hallituksen esityksen, jonka mukaan ihmisten on oltava töissä 43 vuotta saadakseen täyden eläkkeen.

Vaikka neuvosto hyväksyi uudistuksen avainkohdat, se tyrmäsi esityksen osaa. Neuvostossa kaatui esimerkiksi aie vaatia isoilta yrityksiltä tietoja siitä, kuinka monta yli 55-vuotiasta heidän palkkalistoillaan on.

Päätös on johtanut mielenosoituksiin eri puolilla Ranskaa. Uutistoimisto Reuters kertoo poliisin käyttäneen kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan Lyonissa.

Reutersin mukaan Macron allekirjoittaa esityksen laiksi seuraavan kahden päivän sisällä. Uudistusta vastustavat ammattiliitot ovat vedonneet presidenttiin, jotta tämä ei allekirjoittaisi lakia. He ovat sanoneet, etteivät palaa neuvottelupöytään, jos laki allekirjoitetaan.

Ranskan työministerin mukaan lain on määrä astua voimaan syyskuun alusta alkaen.

Presidentin vastustajat reagoivat perustuslakineuvoston päätökseen välittömästi.

Äärioikeistolaisen kansallinen liittouma -puolueen Marine Le Pen vakuuttaa Twitterissä, ettei eläkeuudistuksen kohtalo suinkaan ole vielä sinetöity. Viesti on sama myös toiselta poliittiselta laidalta, vasemmistojohtaja Jean-Luc Mélenchon sanoo taistelun jatkuvan päätöksestä huolimatta.

Kansalaiset ovat protestoineet ja lakkoilleet Ranskassa jo kuukausien ajan epäsuosittua eläkeuudistusta vastaan. Arvostelua on saanut niin lain sisältö kuin sen läpivientikin.

Ranskan pääministerin Élisabeth Bornen hallitus ajoi ammattiliittojen vastustaman eläkelain läpi ilman parlamentin äänestystä. Poikkeusmenettely oli mahdollista perustuslain kiistellyn pykälän ansiosta.

Uutista päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla 14.4.2023 klo 21.27.

Suosittelemme