Hyppää sisältöön

Draamaa Veikkausliigassa! Katso, kuinka selvä maali tuomaristolta jäi näkemättä – näin Palloliiton erotuomarivalmentaja kommentoi

Ilveksen ja FC Interin kohtaamisen avauspuoliaikaan saatiin suuri määrä draamaa jo avauspuoliajalle. Timo Stavitskin komea laukaus painui maaliin, mutta tuomaristo ei sitä osumaksi hyväksynyt.

Ohoh! Interin selvä maali jää hyväksymättä.
Samu Saatsi,
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon Veikkausliigassa nähtiin lauantain ensimmäisessä pelissä Tampereen Ilveksen ja Turun Interin välillä tilanne, jossa selvä maali jäi erotuomareilta näkemättä.

Kiistanalainen maalitilanne nähtiin Ilveksen johtaessa kamppailua Valkeakoskella Tehtaan kentällä 1–0.

Turun Interin Timo Stavitskin ampuma laukaus painui yläriman kautta ohi Ilveksen Otso Virtasen. Pallo kimposi yläriman kautta useita kymmeniä senttejä maaliviivan yli. Ottelun erotuomari Oliver Reitala kuitenkin viittoi pelin jatkumaan avustavien erotuomariensa Mikko Alakareen ja Olli Jantusen johdolla.

Interin valmennusjohto riensi välittömästi neljännen erotuomarin Lasse Siukkolan luokse kritisoimaan päätöstä.

Tilanne toistettiin pian Ruudun lähetyksessä. Pysäytyskuvasta oli selvästi nähtävissä, kuinka Stavitskin ampuma pallo painui maaliin saakka.

– On maali! Aivan ilmiselvä maali! Stavitskin laukaus putoaa kolmekymmentä senttiä maaliviivan sisäpuolelle, ottelun selostaja Tapio Suominen huudahti tilanteen pysäytyskuvan nähdessään.

Veikkausliigassa ei ole käytössä videoerotuomari-järjestelmää eli VAR:ia tai maaliviivateknologiaa. Interin maalitilanteen kohtalo olisi selvinnyt jälkimmäisen avulla, mikäli sellainen olisi käytössä Suomessa.

VAR:n tulosta sarjaan on käyty kuitenkin runsaasti keskustelua. STT:n haastattelussa aiemmin kokenut erotuomari Antti Munukka kutsui sen hankkimista Suomen pääsarjaan ”uskottavuuskysymykseksi”.

Lue lisää: Jopa tällaisissa jalkapallon lilliputtimaissa VAR on käytössä – tuomariasiantuntijalta kova viesti Suomen tilanteesta

Avauspuoliskolla nähtiin lopulta yhteensä kolme hyväksyttyä maalia.

Kamppailun avausosuma oli Ilveksen joukkueen tyylinäyte pallon liikuttelusta. Ilveksen pelaajat sommittelivat pallon tyylikkäästi yhdellätoista syötöllä Interin rangaistusalueelle, jossa keskikenttäpeluri Petteri Pennanen täräytti sen ohi Interin maalivahdin Eetu Huuhtasen.

Ilveksen komea 1–0-osuma Interiä vastaan.

Inter tasoitti kamppailun hyväksymättä jääneen maalin jälkeen. 1–1-osuman iski kauden toisella maalillaan Darren Smith.

Ilves kuitenkin kuittasi pian takaisin johtoasemaan, kun tamperelaisille tuomittiin rangaistuspotku. Petteri Pennanen painoi päivän toisen osumansa jo avauspuoliskolle. Tuo maali riitti Ilvekselle lopulta 2–1-voittoon.

Kamppailu pelattiin Tampereen sijasta Valkeakoskella, sillä Ilveksen varsinainen kotikenttä Ratinassa ei ole vielä pelikunnossa.

Palloliiton erotuomarivalmentaja: ”Pitää olla varma näkemästään”

Sitä, että Interin Timo Stavitskin laukaus upposi maaliin, eivät siis huomanneet erotuomari Oliver Reitala tai kyseisen puolikkaan avustava erotuomari Mikko Alakare. Reitala oli sijoittunut noin 30 metrin päähän paikkaan, jossa pallon käymistä maaliviivan sisäpuolella oli vaikea havaita.

Palloliiton huippuerotuomarien valmentaja Mattias Gestranius kuuli tapahtuneesta ollessaan lomamatkalla Kööpenhaminassa ja katsoi tilanteen itsekin.

– Lomalla tai ei, niin huomenna keskustelen tuomariston kanssa tapahtuneesta. Olemme koulutuksessa ohjeistaneet tuomareita, että pitää olla varma näkemästään eri tilanteissa eikä saa arvailla. Tuomarit olivat oikein sijoittuneet, mutta siinä oli näköesteitä ratkaisevalla hetkellä, Gestranius kommentoi STT:lle.

Jalkapalloerotuomari Mattias Gestranius verryttelee ennen Ruotsin ja Armenian maaottelua Tukholman Friends Arenalla 05.06.2021.
Mattias Gestranius tuomaroi viimeisen ottelunsa, HJK–Honka, Veikkausliigassa 2.4.2022. Kuva: SPA / All Over Press

Reitala ei kommentoinut tilannetta ottelun jälkeen.

– Tuomarit voidaan kutsua lehdistötilaisuuteen antamaan kommentit jostakin tilanteesta, Gestranius sanoi.

Valkeakoskella ei kuitenkaan nähty tarpeelliseksi järjestää lehdistötilaisuutta.

Joukkueiden valmentajat Toni Kallio ja Jarkko Wiss eivät halunneet kommentoida kiistanalaista tilannetta STT:n mukaan.

Juttua päivitetty kello 16.58: Lisätty Mattias Gestraniuksen kommentit.

Suosittelemme sinulle