Hyppää sisältöön

Olkiluoto 3 otettiin käyttöön yllättävällä vuorokauden loppukirillä – toimitusjohtaja: ”Testit saatiin valmiiksi ajoissa”

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori on aloittanut säännöllisen sähköntuotannon kahdelta sunnuntaiaamuna.

Teollisuuden Voiman toimitusjohtaja Jarmo Tanhua ja Eurajoen kunnanjohtaja Vesa Lakaniemi hymyilevät kilpaa auringon kanssa, kun pitkä projekti on vihdoin saatu päätökseen.
Satu-Maria Niikko,
Heidi Sullström,
Päivi Meritähti
Avaa Yle-sovelluksessa

Olkiluoto 3 on nyt valmis ja säännöllinen sähköntuotanto on alkanut, kertoo ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima (TVO) aamukahdelta julkaisemassaan tiedotteessa. Samalla yksikön koekäyttö on päättynyt.

Projektin johtaja Jouni Silvennoinen on tyytyväinen.

– Iso porukka on tehnyt töitä monta vuotta tämän eteen, tämä on hyvä tunne ja tosi hyvä tilanne.

Vielä ei ole kuitenkaan ole korkkien poksauttelun aika.

– Toistaiseksi työn merkeissä juhlitaan, laitos on hyvin käynnissä ja nyt me valmistaudumme sopimukselliseen vastaanottamiseen. Kyllä tässä nyt varmaan ollaan jo aika pitkälle voiton puolella, laitos on saatu täyteen ja tasaiseen käyntiin, se on se pääasia tietysti, hän naurahtaa.

Ydinvoimalan valmistuminen ja säännöllisen tuotannon alkaminen ovat viivästyneet toistuvasti. Alun perin kolmannen ydinvoimalan piti valmistua jo vuonna 2009.

Suomesta lähes sähköomavarainen

Euroopan suurin ydinvoimalaitosyksikkö Olkiluoto 3 vastaa noin 14 prosentista koko maan sähköntuotannosta. Kun mukaan lasketaan laitosyksiköt Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2, Olkiluodosta tuotetaan jatkossa noin 30 prosenttia Suomen sähköstä.

Uusi laitosyksikkö tuottaa sähköä ainakin seuraavat 60 vuotta.

– Saadaan lisää päästötöntä sähköä, saadaan sähköntuotannon omavaraisuutta ja tasainen tuotanto, se on ydinvoiman etuja ja tavoitteita, Silvennoinen sanoo.

TVO:n mukaan Olkiluoto 3 tekee Suomesta lähes sähköomavaraisen. Se myös vauhdittaa siirtymistä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

– Tämä on historiallinen päivä, lupaamamme OL3:n hyödyt suomalaiselle yhteiskunnalle toteutuvat, tuotantojohtaja Marjo Mustonen sanoi tiedotteessa.

Yllättävä päivän loppukiri

OL3 tuottaa sähköä noin 1600 megawatin (MW) teholla. Laitosyksikköä ajetaan lähtökohtaisesti täydellä teholla. Ensimmäiset vuosihuollot toteutetaan maaliskuussa 2024.

– On mahdollista, että tehoja lasketaan välillä verkosta johtuvista rajoituksista tai kaupallisista syistä, mutta teknisesti laitosta on tarkoitus käyttää samalla tavalla vuosihuoltoon asti, Teollisuuden Voiman toimitusjohtaja Jarmo Tanhua toteaa.

TVO toimitusjohtaja Jarmo Tanhua.
TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua kertoo, että aikataulua ei korjattu viime tipassa otsikoiden toivossa. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Pitkäksi venynyt projekti otti viimeisinä päivinä yllättävän loppukirin. Vielä perjantaina luultiin, että laitosyksikkö valmistuu maanantaina, mutta kaupallinen tuotanto käynnistyikin jo sunnuntaina. 14 vuotta yliaikaisesta projektista voitiinkin uutisoida sen valmistuneen etuajassa.

– Tuollaisia otsikoita tosiaan näkyi, mutta se ei ollut tarkoituksemme. Testit saatiin valmiiksi ajoissa ja meidän velvollisuutemme on kertoa sähkömarkkinoille, milloin ja millaista sähköä Olkiluodosta tulee. Siksi aikataulua korjattiin, Tanhua täsmentää.

Neljäs ydinvoimala ei vielä ajankohtainen

Eurajoen Olkiluoto 3 -projektissa työskenteli ihmisiä yli 80 eri maasta. Suurimmillaan työmaavahvuus oli 4 500 työntekijää. Pelkästään ydinteknisen koekäyttövaiheen aikana tehtiin noin 3 300 testiä ja laadittiin yli 9 000 testiraporttia.

Olkiluoto 3 -projekti päättyy sopimuksellisesti, kun viimeisimmän koekäyttövaiheen analyysit valmistuvat ja TVO:lla on valmius tehdä asianmukaiset päätökset laitosyksikön vastaanottamisesta ja kaupallisen käytön aloittamisesta. Päätökset tehdään lähiaikoina.

OL3 EPR -laitostoimittajakonsortio on rakentanut laitosyksikköä kiinteähintaisella avaimet käteen -sopimuksella. Laitostoimittajakonsortioon kuuluvat yhtiöt AREVA GmbH, AREVA NP SAS ja Siemens AG, jotka ovat yhteisvastuussa laitostoimitussopimukseen kuuluvista velvoitteista laitosyksikön takuuajan loppuun asti.

Matkan varrella on ehditty jo suunnitella myös neljännen ydinvoimalan rakentamista Olkiluotoon. Tällä hetkellä suunnitelmat eivät kuitenkaan ole ajankohtaisia.

– Tässä hieman henkäistään. Seuraamme, millaista tarvetta ydivoimalle on jatkossa ja miten teknologia kehittyy. Olemme mukana projekteissa, joissa tutkitaan ja pohditaan vaihtoehtoja, mutta vielä ei ole päätösten aika, Jarmo Tanhua toteaa.

Kävimme Olkiluodossa seuraamassa ensimmäisen päivän tunnelmia. Voit katsoa Teollisuuden Voiman toimitusjohtaja Jarmo Tanhuan ja Eurajoen kunnanjohtaja Vesa Lakaniemen haastattelun kokonaisuudessaan tästä. Toimittajana on Tapio Termonen.

Suosittelemme