Hyppää sisältöön

Verottaja: Onlyfansin kautta tienanneista peräti 70 prosenttia jätti tulot ilmoittamatta – verokarhulle tihkuu ”aika paljon ilmiantoja”

Verohallinnon riskivastaava kertoo, että verottaja saa ”aika paljon” ilmiantoja maksamattomista veroista.

Henkilö katsoo vero.fi-sivustoa tietokoneen ruudulta.
Verottajan mukaan myös pyytämättä saadut lahjat ovat usein verotettavia. Poikkeuksen tekevät mainoslahjat. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Anna Näveri,
Teija Santaharju
Avaa Yle-sovelluksessa

Verohallinto kertoo valvovansa tänä vuonna erityisesti sisällöntuotantoon tarkoitettujen alustojen kautta saatuja tuloja.

Verolle on pantava vaikuttamisen, tubettamisen, bloggaamisen ja muun sisällöntuotannon ansiosta saatu palkka, mutta myös ilmaistuotteet ja poikkeukselliset alennukset.

Tällä hetkellä veroja ei kaikista tällaisista tuloista makseta.

– Tietojemme mukaan esimerkiksi Onlyfans-alustan kautta vuonna 2021 tuloja saaneista peräti 70 prosenttia jätti saadut tulot ilmoittamatta, Verohallinnon riskivastaava Kari Torssonen kertoo tiedotteessa.

Ilmiantoja tulee paljon – julkisuus tuo myös verot

Kari Torssonen kertoo, että verohallinto on pyytänyt Onlyfans-alustan omistajalta tiedot suomalaisille maksetuista korvauksista.

– Tiedot on saatu, ja ne on analysoitu.

Torssonen selittää, että sosiaalisen median ansaintamallit ovat erilaisia. Esimerkiksi Instagram ei maksa sisällöntuottajille, vaan he saavat yhteistyökumppaneiltaan esimerkiksi tuotelahjoja ja muita etuuksia, jotka voivat olla veronalaisia.

Onlyfans sen sijaan maksaa suoraan korvauksia tilaajamäärästä riippuen.

– Sisällöntuottajat ovat olleet paljon mediassa esillä. Osa kertoo tuloistaan avoimesti.

– Verohallinnolle tulee myös aika paljon ilmiantoja liittyen siihen, että veroja ei makseta. Näitä sitten tutkitaan.

Torssonen miettii, että osalla sisällöntuottajista on myös osaamispuutteita. He eivät tiedä riittävästi verotuksesta.

– Lähtökohta on, että alustatuotot ovat veronalaisia. Tulon veronalaisuudessa lähdetään yleisesti siis siitä, että kaikki tulot ovat veronalaisia, jollei laissa nimenomaisesti toisin säädetä.

Torssonen muistuttaa, että kyseessä on suhteellisen uusi alusta, sisällöntuottajien määrä on vuodesta 2020 lähtien kasvanut merkittävästi. Verohallinto on lisännyt some-tulojen verotuksen ohjeistusta.

Pyytämättä ja yllätyksenä saadut lahjat usein verolle

Verottaja katsoo, että myös pyytämättä saaduista tuotteista on yleensä maksettava veroa – vaikka niitä ei ole edes esitellyt somekanavissaan.

Poikkeuksen tekevät ”tavanomaiset mainoslahjat”. Niistä ei tarvitse maksaa veroa, ellei ole sovittu, että ne ovat palkkioita näkyvyydestä.

– Tavanomainen mainoslahja on arvoltaan korkeintaan 50 euroa. Se voi olla myös arvokkaampi, jos lahjassa on näkyvästi esimerkiksi lahjan antajan logo, jolloin tuotetta ei voi helposti myydä eteenpäin, sanoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Kirsi Tuunala tiedotteessa.

Toisaalta somevaikuttaja voi vähentää verotuksessa sisällön tekemiseen liittyvät menot.

Verohallinnon verkkosivuilta löytyy ohjeet siihen, miten ilmoitetaan yrittäjänä saadut tulot ja yksityishenkilönä saadut sometulot.

Edunvalvontajärjestö kritisoi

Markkinointia tekevien yritysten ja mainonnan ostajien edunvalvojajärjestö Marketing Finland kritisoi viime vuoden lopulla verottajan somevaikuttajiin kohdistuvia linjauksia.

Etujärjestö kritisoi sitä, miksi vaikuttajia verotetaan heille välttämättömistä palveluista ja tuotteista eri tavoin kuin toimittajia.

Etujärjestö ihmetteli, miksi esimerkiksi festivaaleille osallistuminen on vaikuttajalle verollista tuloa, mutta perinteisen median toimittajalle ei, vaikka hekin tuottavat sisältöä.

Mikä on kaupallista yhteistyötä ja mikä journalismia? Sitä on pohdittu myös Ylen Viimeinen sana -ohjelmassa:

Suosittelemme