Hyppää sisältöön

Antti Lindtman pyrkii SDP:n puheenjohtajaksi ja toivoo demareille hallituspaikkaa: ”Työlinja on tulevaisuuden hyvinvoinnin varmistaja”

Lindtman on ensimmäinen demari, joka ilmoittaa ehdokkuudestaan. Tytti Tuppurainen kertoi saaneensa runsaasti pyyntöjä ja kannustusta asettua ehdolle.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman pyrkii demareiden seuraavaksi puheenjohtajaksi.
Hannu Tikkala,
Jyrki Hara,
Anne Orjala
Avaa Yle-sovelluksessa

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman lähtee ehdolle puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Lindtman ilmoitti asiasta aamulla Facebook-livelähetyksessä.

– Tänään on valoisa aamu ja hyvä päivä kertoa, että teille tämä tärkeä uutinen. Olen päättänyt lähteä tavoittelemaan sosiaalidemokraattisen puolueen ehdokkuutta, Lindtman sanoi aamulla Facebookissa.

Hän kertoi syyksi muun muassa sen, että ihmisiltä on tullut paljon pyyntöä ja toivotuksia puheenjohtajakisaan lähtemiseen.

– Kiitos lukuisista tsemppiviesteistä ja kannustuksista olen saanut. Vastaus niihin on kyllä.

Lindtman on toiminut jo pitkään SDP:n kansanedustajana. Ensimmäistä kertaa hän nousi eduskuntaan vuonna 2011.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajana Lindtman on puolestaan toiminut vuodesta 2015 lähtien.

”Työn tekemisen tulee aina olla kannattavaa”

Lindtman sanoi Helsingin keskustassa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että hänellä on puheenjohtajakampanjassaan kolme painopistettä:

Ensinnäkin Suomen tulee olla kestävän kehityksen etulinjassa, toiseksi Suomen tulee olla avoin ja kansainvälinen ja kolmanneksi ”työlinja on tulevaisuuden hyvinvoinnin vahvistaja ja varmistaja”, Lindtman linjasi.

Lindtmanin mukaan ilmastonmuutoksen torjunnasta ei pidä pakittaa, vaan siinä piilee Suomelle valtava mahdollisuus. Suomen ei myöskään pidä käpertyä sisäänpäin tai muuttua ”Euroopan impivaaraksi”.

Työlinja tulee Lindtmanin mukaan nostaa kunniaan.

– Arvostetaan työtä tekeviä ihmisinä, ei vain lukuina. Työn tekemisen tulee olla aina kannattavaa ja maa tarvitsee menestyviä yrityksiä, jotka luovat työtä ja työpaikkoja.

Lindtmanin mukaan työllisyysasteen nostaminen on keskeinen tavoite, jotta työvoimapulaan voidaan vastata.

Lindtman kiitti väistyvää puheenjohtajaa Sanna Marinia ”siitä uudistavasta työstä”, jota hän on puolueen puheenjohtajana tehnyt.

Lindtmanin puheenjohtajakampanjaa vetää SDP:n uusi kansanedustaja Pinja Perholehto.

”Toivon, että seuraavasta hallituksesta löytyy myös SDP”

Hallitusneuvotteluihin liittyen Lindtman vahvisti Sanna Marinin toteamukset siitä, että kokoomus ei ole ollut erityisen aktiivinen SDP:n suuntaan.

– Tämän yhteydenpidon vuoksi Suomen puhelinlinjat eivät ole kuormittuneet. Mutta uskon ja toivon, että kun nämä vastaukset (kokoomuksen kysymyksiin) saadaan pöydälle, niin tämä keskustelu tiivistyy.

Lindtman sanoi, että SDP on tosissaan ja vakavalla mielellä hallitustunnusteluissa liikkeellä.

– Itse toivon, että seuraavasta hallituksesta löytyy myös SDP. Se toki edellyttää hallitustunnustelijalta kykyä kuulla meidän näkemyksiä ja tulla myös vastaan aivan erityisesti näissä talouskysymyksissä.

Lindtman myös totesi nykyisen puheenjohtajan Sanna Marinin käyttävän täyttä valtakirjaa hallitustunnustelujen johtamisessa SDP:n osalta.

Lindtman toivoo myös muita ehdokkaita kisaan

Yle kysyi Antti Lindtmanilta, toivooko hän, että puheenjohtajaksi pyrkisi useampia ehdokkaita.

Lindtman sanoi, että SDP:ssä on ensimmäistä kertaa mahdollisuus jäsenäänestykseen puheenjohtajasta ja olisi hyvä, että sitä päästäisiin myös käyttämään.

– Siitä olisi varmasti hyötyä puolueelle, että keskustelua käytäisiin ja jäsenille tarjottaisiin mahdollisuus puolueen puheenjohtajaan vaikuttaa. Se olisi historiallinen asia SDP:ssä.

Hän ei suostunut vertailemaan itseään Sanna Mariniin, mutta totesi, että yhdistäviä tekijöitä on enemmän kuin erottavia. Lindtman sanoi, että Marin on ollut erinomainen kriisiaikojen johtaja puolueelle.

Häneltä kysyttiin myös, minkä sortin sosialisti hän katsoo olevansa.

– Olen tällainen 2020-luvun pohjoismainen tulevaisuusdemari.

Tuppurainen harkitsee: ”En pidä erikoisen todennäköisenä”

Myös useat muut demarit pohtivat, lähtevätkö he kisaan mukaan vai ei. Omista pohdinnoistaan ovat ilmoittaneet muun muassa kansanedustajat Tytti Tuppurainen ja Krista Kiuru.

Tuppurainen kommentoi omaa tilannettaan Ylelle tekstiviestillä maanantaina.

– Olen saanut runsaasti pyyntöjä ja kannustusta asettua ehdolle SDP:n puheenjohtajaksi. Sen johdosta olen nyt päättänyt harkita asiaa. Siihen minua velvoittaa myös eduskuntavaaleissa saamani suuri luottamus. En kuitenkaan tällä hetkellä pidä erikoisen todennäköisenä, että lähtisin kisaan, mutta haluan aidosti kuunnella puolueväen tuntoja ja vastaan sen perusteella harkintani päätteeksi.

Krista Kiuru totesi maanantaina viestipalvelu Twitterissä harkitsevansa edelleen asiaa.

Kisaan on uumoiltu mukaan myös Ville Skinnaria ja Timo Harakkaa.

Skinnari viestitti Ylelle Tukholmasta, että hänen harkintansa on edelleen kesken. Timo Harakka puolestaan viestitti omaa harkintaansa koskien Ylelle seuraavasti:

– Vanha keskisuomalainen sanonta: Aikaa on vielä ja tilataan Laukaasta lisää.

Puolueen varapuheenjohtaja Matias Mäkynen kieltäytyi ehdokkuudesta sen jälkeen, kun Sanna Marin oli ilmoittanut väistyvänsä puheenjohtajan paikalta.

SDP pitää puoluekokouksensa syyskuussa Jyväskylässä, jossa puolue tekee henkilövalinnat.

Puolue vaihtaa kokouksessa myös puoluesihteerinsä, sillä Antton Rönnholm on jättämässä tehtävänsä.

Herättikö artikkeli ajatuksia? Voit kommentoida sitä 18.4.2023 asti.

Suosittelemme