Hyppää sisältöön

Laivalomat kiinnostavat taas – Ahvenanmaa ja Visby ovat kesän risteilyhitit, myös Tallinnan suosio on säilynyt

Korona ja Ukrainan sota muuttivat ratkaisevasti myös suomalaisten matkustamista ja laivojen reittejä.

Viking Line ja Silja Linen aluksia Helsingin satamassa.
Itämerellä liikkuu Helsingin ja Tallinnan välillä joka päivä kymmeniä tuhansia matkustajia. Risteilijät suuntaavat nyt Ahvenanmaalle. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Juha Roiha

Suomalaiset ovat ristelykansaa.

Tämän ovat huomanneet laivayhtiöt, joiden tarjonta on monien osasten summa. Laivat eivät liiku sinne, minne yksittäinen ihminen haluaisi mennä, vaan sinne, minne varustamot uskovat suuren joukon ihmisiä haluavan, ja jonne voi samalla mielellään kuljettaa myös rahtia.

Esimerkiksi Latvian Riikaan ei enää pääse Suomesta vettä pitkin, sillä polttoaineen hinnan nousu teki risteilyistä kannattamattomia.

Go west!

– Kyllä Visby on meidän suurin kesähittimme, sanoo Viking Linen kaupallinen johtaja Minna Tuorila. Kesän kaikki neljä Visbyn lähtöä myytiin lähes loppuun heti kun ne tulivat myyntiin tammikuussa.

Viking Linen kaupallinen johtaja Minna Tuorila nojaa kaiteeseen.
”Saariston maisemat ovat niin Suomen kuin Ruotsin puolella ainutlaatuiset ja laivoilta hyvin tarjolla”, sanoo Viking Linen kaupallinen johtaja Minna Tuorila. Kuva: Viking Line

Innostus Ahvenanmaata kohtaan on myös nousussa. Kiinnostus kasvoi jo pandemian aikana, mutta kesälle povataan jopa ryntäystä.

Tuorila epäilee suomalaisten nähneen Lappia ja järvimaisemia jo tarpeeksi, ja siksi kansainvälisestikin ainutlaatuinen saaristo on alkanut vetää matkailijoita puoleensa.

Tukholma vetää myös hyvin ja matkustajia riittää myös Suomeen päin. Viimeisten tutkimusten mukaan ruotsalaisten kiinnostus Suomea kohtaan on nousussa, ja myös kansainvälisiä matkailijoita riittää.

Monet pitävät eräänä selityksenä tuoretta Nato-jäsenyyttä, joka tekee monien mielissä arvaamattoman Venäjän karhun kainalossa majailevasta Suomesta entistä turvallisemman.

Njet harasoo, Viipuri ja Pietari

Venäjän hyökkäyssodan sijaiskärsijä on ollut idän matkailu.

Maarajan ylittäjiä vielä löytyy, mutta laivaristelyt ovat loppuneet kokonaan.

Tiettävästi italialaisella rahalla pyörinyt, Helsingin ja Pietarin välillä risteillyt St Peter's Line pani pillit pussiin jo viime vuonna. Viisumivapaat matkat olivat varsinkin ennen koronakriisiä hyvin suosittuja.

Tänä keväänä konkurssiin meni puolestaan perinteikäs Saimaa Travel, jonka Saimaan kanavaa pitkin Viipuriin suuntautuneet ristelyt tulivat tiensä päähän.

Uusia yrittäjiä tuskin vähään aikaan löytyy.

Juha Roiha kävi tähyämässä avomerelle – kaukokaipuu silmissään:

Suosittelemme