Hyppää sisältöön

Joni Palomäki, 17, huomasi markkinaraon ja perusti lukion ohessa firman

Joni Palomäki on nuori yrittäjä, joka vie palvelut asiakkaiden luokse. Väestön ikääntyminen näkyy asiakasmäärän kasvuna. Moni ikäihminen maksaa mielellään Palomäelle renkaanvaihdosta.

Omaa firmaa pyörittävä Joni Palomäki antaa vinkit renkaidenvaihtoon.
Mikko Tuomikoski

Joni Palomäki nostaa tottuneesti kesärenkaat asiakkaan farmariauton takakontista. Tällä kertaa kesärenkaiden vaihto tapahtuu Nastolassa, leirintäalueella. Työkalut odottavat auton vieressä valmiina tositoimiin.

– Renkaanvaihtohan on hyvin yksinkertainen juttu, mutta siinäkin kannattaa kiinnittää huomiota pariin tärkeään asiaan: yksi on renkaiden pyörimissuunta ja toinen on auton nostaminen oikeasta kohdasta. Jos tunkin laittaa väärään paikkaan, voi tulla kalliita vahinkoja, sanoo Palomäki asetellessaan tunkkia auton alle.

Työ käy nopeasti, sillä 17-vuotias Palomäki on vaihtanut ikäänsä nähden suuren määrän renkaita. Työt tehdään oman yrityksen, toiminimi JRP-palveluiden nimissä.

– Aloitin renkaiden vaihdolla, kun huomasin, että täällä Nastolassa on paljon eläkeläisiä ja ikäihmisiä, jotka tarvitsevat apua tällaisissa käytännön puuhissa. Töitä on, koska renkaita riittää.

Palomäen renkaanvaihtovälineisiin kuuluu akkukäyttöinen kompressori ja -pultinväännin, järeä tunkki sekä tietysti rengaspultteihin sopivat hylsyt ja vääntövarsi.

– Oikea rengaspaine on myös tärkeä juttu, joka kuuluu automaattisesti renkaanvaihtoon, muistuttaa Palomäki.

Joni Palomäki kiristää renkaan pultteja.
Renkaanvaihto käy nopeasti ja turvallisesti, kun on oikeat välineet, neuvoo Palomäki. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Oma yritys tuo vapauden

Palomäki käy vielä lukiota, mutta on työskennellyt yrittäjänä jo vuoden verran. Yrittäjyys tuo vapauden, joka antaa mahdollisuuden tehdä töitä silloin, kun haluaa, ja niin paljon kuin haluaa.

– Jos olisin jossain yrityksessä työntekijänä, en saisi tehdä näitä hommia niin vapaasti kuin nyt.

Renkaanvaihdosta alkunsa saanut yritys on monipuolistanut palvelutarjontaansa kysynnän mukaan.

– Teen kesällä pihatöitä, esimerkiksi nurmikonleikkuuta ja vesakon raivausta. Talvella tarjoan muun muassa lumityöpalvelua, luettelee Palomäki.

Toimenkuvan laajeneminen vaatii paljon välineitä. Palomäki on hankkinut mm. erikokoisia ruohonleikkureita, lumilingon, moottori- ja raivaussahan sekä paljon muuta.

– Kaikki liikenevä raha menee parempiin työvälineisiin, jotta voin tarjota mahdollisimman hyvää palvelua. Välineiden pitää olla hyviä ja kestäviä, jotta niihin voi luottaa.

Palomäki kertoo tekevänsä töitä vaikka kellon ympäri silloin, kun töitä on tarjolla. Tulevaisuudessa häämöttää myös varusmiesaika.

– Voi olla, että sen jälkeen teen tätä päätoimisesti, mutta eihän sitä koskaan tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, naurahtaa nuori yrittäjä.

Suosittelemme sinulle