Hyppää sisältöön

Vanki sytytti tavaraa tuleen sellissään Sukevan vankilassa, tuomittiin tuhotyöstä

Sellissään tulipalon sytyttänyt vanki tuomittiin tuhotyöstä kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Vangin aiempi rikostausta kovensi tuomiota.

Sellien ovet ovat auki Sukevan vankilan käytävällä Sonkajärvellä.
Sonkajärvellä sijaitsevan Sukevan vankilan vanki sai kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeustuomion tuhotyöstä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Helmi Nykänen

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut sellissään tulipalon sytyttäneelle vangille kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistuksen.

Vanki sytytti Sonkajärvellä sijaitsevassa Sukevan vankilassa sängylleen kokoamia tavaroita tuleen syyskuussa 2021. Syyttäjän mukaan palo saatiin hallintaan henkilökunnan ripeän toiminnan ansiosta. Syyttäjä kertoo, että tulipalo vaurioitti ainakin petivaatteita, sellin seinää ja seinällä ollutta kaappia.

Syytetty myönsi sytyttäneensä tulipalon sekä sen, että selliin tuli vähäisiä vaurioita. Hän kuitenkin kiisti tuhotyön. Hänen mukaansa palo ei betonivuoratussa sellissä voinut levitä mihinkään.

Käräjäoikeuden mukaan sellissä sytytetty palo tai ainakin palosta aiheutuneet savukaasut olisivat voineet levitä muihin selleihin ja vankilan tiloihin. Sen vuoksi teko oli omiaan aiheuttamaan vaaraa muille. Sen sijaan tulipalo ei aiheuttanut huomattavan taloudellisen vahingon vaaraa.

Oikeuden mukaan syytetty on tuomittu useita kertoja vankeusrangaistukseen pääasiassa henkeen ja terveyteen kohdistuvista rikoksista. Käräjäoikeus katsoo, että syytetty osoittaa ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä syyllistyessään jälleen samankaltaiseen tekoon. Siksi oikeus kovensi 30 päivällä syytetyn rangaistusta.

Vankeusrangaistus tuomittiin ehdottomana syytetyn aikaisemman rikostaustan vuoksi.

Suosittelemme