Hyppää sisältöön

Kohta voit tienata rahaa mobiilipelillä – Kajaanin kaupunki kannustaa tienkäyttäjiä keräämään tietoa tiestön kunnosta

Kajaani haluaa paikalliset mukaan tiestön kuntokartoitukseen. Crowdsorsa-pelissä tienkäyttäjät tienaavat rahaa poimimalla virtuaalimarjoja samalla, kun he keräävät tietoja autoteiden kunnosta.

Kajaanin kaupunki haluaa tienkäyttäjiltä dataa tiestön kunnosta mobiilipelin avulla. Kuvassa puhelin on kiinni tuulilasissa ja näytölle on avattu Crowdsorsa-mobiilipeli.
Kajaanin kaupunki haluaa tienkäyttäjiltä dataa tiestön kunnosta. Dataa kerätään Crowdsorsa-mobiilipelissä, jossa tieltä kerätään virtuaalimarjoja. Kuva: Kajaanin kaupunki
Joonatan Reunanen

Pelaamiseen tarvitaan älypuhelin, auto ja tuulilasiin kiinnitettävä puhelinpidike. Autoilevat pelaajat keräävät virtuaalimarjoja Crowdsorsa-sovelluksen kartalta ja samalla kuvaavat tiestä videota. Sovellus ladataan puhelimen sovelluskaupasta, joten lähes kuka tahansa voi osallistua datan keräämiseen.

Rahaa voi tienata keskimäärin yli kolmen euroa kilometriä kohden. Pelaajat saavat palkkion pankkitililleen. Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju sanoo, että sovellukseen pitää rekisteröityä, ja datan pitää olla riittävän laadukasta, jotta palkkion voi saada.

– Kerätyt marjat katoavat reaaliajassa kaikkien käyttäjien kartoilta, mikä ilmaisee osallistujille selkeästi, mistä katujen kuntotieto on vielä keräämättä. Ansaita voi jopa parikymmentä euroa tunnissa, kunnes Kajaanin koko 182 kilometrin katuverkko on kartoitettu, sanoo Paju Kajaanin kaupungin tiedotteessa.

Käyttäjien kuvaamat videot tarkastetaan, minkä jälkeen tekoäly analysoi niistä tiestön päällystevauriot. Näin kaupunki saa tarkkaa dataa siitä, mihin korjaustoimenpiteisiin budjetti kohdistetaan.

– Kaupunki haluaa olla edelläkävijä uusien ja tehokkaiden menetelmien käyttöönotossa, ja osallistaa myös asukkaita katujen kuntokartoitukseen. Mikä olisikaan parempi tapa osallistua kuin mobiilipeli erityisesti meillä #GameCity Kajaanissa, toteaa Kajaanin kaupungininsinööri Matti Nousiainen.

Nousiainen sanoo, että kartoitustapahtuma alkaa lauantaina 20.5.2023 klo 10, jos hiekoitus on kerätty pois.

Kajaanin kevyenliikenteen väylien kuntokartoitus toteutetaan myöhemmin kesän aikana ja siihen voi osallistua myös pyöräillen.

Aiheesta voi keskustella 19. huhtikuuta kello 23 asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme