Hyppää sisältöön

Puoli seitsemän keräsi äitien oppeja ja teki niistä biisin: ”Syö aina kun mahdollista, sano kiitos ja anteeksi”

Äitien ohjeet seuraavat meitä läpi elämän oli sitten kyse nappien ompelemisesta, rahankäytöstä tai suvaitsevaisuudesta.

Mitä äitisi on opettanut sinulle? Puoli seitsemän -ohjelman musiikkimies Kimmo Numminen keräsi äitien elämänohjeita Gaudete-kuorolaisilta sekä someseuraajilta ja teki niistä laulun.
Regina Rask

Sopusoinnussa kulkevat äänet täyttävät Riihimäen Kappelikirkon valoisan salin.

Kuoro availee ääntään johtajansa, musiikkineuvos Anneli Julénin johdolla.

Minkälaisia oppeja kuorolaiset ovat omilta äideiltään saaneet? Menimme kuokkavieraaksi kamarikuoro Gaudeten harjoituksiin ja kysyimme kuorolaisilta, mitä kaikkea heidän äitinsä opetti heille.

Mika Rantonen, Gaudete kamarikuoron jäsen.
Kuva: Pekka Koli / Yle

– Äiti on opettanut minulle kärsivällisyyttä ja sen että osaa arvostaa erilaisia ihmisiä ja erilaisuutta, kertoo Mika Rantonen.

Anne Tarvainen.
Kuva: Pekka Koli / Yle

– Äitini opetti minua neulomaan, sanoo Anne Tarvainen.

– Meidän sukumme kaikki naiset neuloivat ja kärtin äidiltä että hän opettaisi minuakin. Äidin mielestä olin aivan liian pieni niin vaikeaan harrastukseen, mutta jankutukseni jälkeen hän sitten suostui sen opettamaan ja opin 6-vuotiaana neulomaan.

Anni Eerola.
Kuva: Pekka Koli / Yle

– Äidiltä olen elämänohjeena saanut rehellisyyden, kertoo Anni Eerola.

– Hän opetti, että kaikki asiat kyllä aina lutviutuvat kun olet rehellinen. Ja sitten äidinäidiltä olen saanut perintönä musiikin eli kuorolaulun. Mummo oli kuoron johtaja ja myös äiti lauloi kuorossa.

Tuomo Heikinheimo.
Kuva: Pekka Koli / Yle

– Äiti opetti paljonkin asioita, mutta ainakin leipomaan hyviä korvapuusteja, sanoo Tuomo Heikinheimo.

– Leivon aina, kun lapset pyytävät.

Lea Byysing.
Kuva: Pekka Koli / Yle

– Esimerkistähän oppii paljon ja mikä minulle äidin opeista ensimmäisenä tulee mieleen on korkea työmoraali, kertoo Lea Byysing.

– Äiti on aina ollut sellainen hyvin tunnollinen omissa töissään.

Tuula Manninen.
Kuva: Pekka Koli / Yle

– Olen oppinut äidiltäni kalakukon teon, sanoo Tuula Manninen.

– Kun isä kävi kalassa niin kaikki pikkukalat pistettiin sinne kalakukkoon ja minä seurasin siinä vieressä kun äiti teki ruistaikinan. Sitten yhdessä saatiin laittaa kukkoon niitä kaloja, vähän sialihaa, riisiä ja suolaa siihen pakettiin. Sitten odoteltiin se päivä ja yö kun ne paistuivat pikkuhiljaa uunissa.

Kari Julén.
Kuva: Pekka Koli / Yle

– Meitä oli neljä lasta ja äiti piti huolen siitä että hyvin varhaisessa vaiheessa kaikki oppivat neulomaan omien vaatteidensa napit niin etteivät ne heti irtoa, muistelee Kari Julén.

– Se ei aina tuntunut niin hyvältä mutta sitten kun menin armeijaan, niin huomasin että tämä käytännön taitohan on erittäin hyödyllinen. Siellä tuvassa monet pojat tuhersivat niitä nappeja kiinni, mutta minä senkus ompelin ja kiinni pysyivät.

Soile Kivijärvi.
Kuva: Pekka Koli / Yle

– Äiti oli innokas leipuri ja myös käsitöitä hän teki paljon, sanoo Soile Kivijärvi.

– Näitä oppeja olen myös omassa elämässäni pystynyt hyödyntämään. Hän arvosti myös rehellisyyttä ja toisten ajattelemista. Äiti sanoi aina, että hyvä antaa vähästään, paha ei anna paljostaankaan.

Jorma Kastell.
Kuva: Pekka Koli / Yle

– Yksi tärkeä oppi äidiltä oli läskisoosin tekeminen, sanoo Jarmo Kastell.

– Semmoinen ihan perinteinen, kylkiviipaleet jotka paistetaan ja ruskea kastike siihen ja sitten kuoriperunat. Olen koittanut opettaa sen herkun nauttimista myös omille pojilleni, jospa hekin sitten veisivät oppia eteenpäin.

Merja Raunis.
Kuva: Pekka Koli / Yle

– Opin äidiltä taloustaitoja, kertoo Merja Raunis.

– Äiti on opettanut sellaista järkevää rahankäyttöä. Vaikka välillä olisi tiukkaakin, laitetaan rahaa säästöön niin sitten voi tarjota itselleen ja perheelleen pieniä iloja.

Jukka Pommelin.
Kuva: Pekka Koli / Yle

– Äiti opetti että ennen kuin lähdetään kylään, niin kakarat syötetään ettei sitten tarvitse kahvipöydässä hävetä, myhäilee Jukka Pommelin.

Omaan arkeeni on jäänyt äidin tapa tehdä makaronilaatikkoa. Ensin uuni kuumennetaan 250 asteeseen, laitetaan laatikko sisään ja saman tien lämpö lasketaan 200 asteeseen.

Millaisia oppeja sinä olet saanut äidiltä tai isoäidiltä? Keskustelu aiheesta on auki 15.5. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle