Hyppää sisältöön

Snookerin MM-kisoissa dramaattinen tilanne: aktivistit ryntäsivät pelaajien joukkoon, yksi onnistui turmelemaan pelipöydän

Maanantai-illan MM-ottelut alkoivat kaoottisesti Sheffieldin Crucible-teatterissa.

Snookerin MM-kisoissa nähtiin maanantai-iltana dramaattinen protesti.
Snookerin MM-kisoissa nähtiin maanantai-iltana dramaattinen protesti. Kuva: Mike Egerton - PA Images/Getty Images
Atte Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

Snookerin MM-kisojen kolmannen pelipäivän iltajakso alkoi dramaattisesti Englannin Sheffieldissä.

Pelit keskeytyivät Crucible-teatterin molemmilla kilpapöydillä, kun kaksi aktivistia ryntäsi katsomosta areenalle.

Toinen heistä onnistui turmelemaan englantilaisten Robert Milkinsin ja Joe Perryn pöydän pelikelvottomaan kuntoon. Aktivisti nousi pelipöydälle ja levitti pöydän täyteen oranssia jauhetta.

Myös sermin toisella puolella toinen aktivisteista yritti nousta pohjoisirlantilaisen Mark Allenin ja kiinalaisen Fan Zhengyin pelipöydälle, mutta belgialainen tuomari Olivier Marteel onnistui estämään tämän aikeet.

– En ole koskaan nähnyt vastaavaa snookerkisoissa, seitsenkertainen maailmanmestari Stephen Hendry kommentoi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n lähetyksessä.

Eurosportin asiantuntija Alan McManus ei sulattanut aktivistien toimintaa.

– Huomiota hakevat eivät tunne nykyisin rajoja, vuoden 1994 Mastersin voittaja McManus päivitteli.

Protesti tapahtui Suomen aikaa hieman iltayhdeksän jälkeen, jolloin molemmilla pöydillä pelattiin jakson ensimmäistä erää. Areenalle rynnänneet aktivistit vastustavat fossiilisia polttoaineita.

Aktivisti aloittamassa protestiaan.
Kuva: Mike Egerton/PA Images via Getty Images
Jauho lentää pöydälle.
Kuva: Mike Egerton/PA Images via Getty Images
Aktivistia autetaan alas pöydältä.
Kuva: Mike Egerton/PA Images via Getty Images

Snookerin kattojärjestö World Snooker tiedotti kello 22.20, etteivät Milkins ja Perry pysty jatkamaan otteluaan maanantaina. Allenin ja Zhengyin kamppailu jatkui kuitenkin 40 minuutin odottelun jälkeen.

Allenilla oli lyöntisarjassaan keskeytyshetkellä 24 pistettä. Turnauksen ykkössuosikkeihin kuuluva pohjoisirlantilainen ei antanut protestin vaikuttaa peliinsä, vaan hän vei lyöntisarjansa loppuun tekemällä 126 pisteen breikin. Sillä Allen siirtyi 7–3-johtoon.

Vaikea aikataulu

MM-kisojen avauskierroksella ottelut pelataan paras 19:stä -systeemillä. Voittoon vaaditaan siis kymmenen voitettua erää. Ottelut pelataan kahdessa jaksossa, joista ensimmäisessä pelataan yhdeksän erää ja toisessa ottelu pelataan loppuun.

Milkinsin ja Perryn ottelu aloitetaan uudestaan tiistaina Suomen aikaa kello 21, jolloin alkuperäisen suunnitelman mukaan oli tarkoitus pelata ottelun toinen jakso.

MM-turnaus on pelattu Sheffieldissä Crucible-teatterissa vuodesta 1977, eikä otteluita ole koskaan aiemmin jouduttu aikatauluttamaan uudestaan.

World Snooker tiedotti myöhään maanantai-iltana, että Milkinsin ja Perryn kamppailu pelataan loppuun vasta torstaina alkaen kello 11.30 Suomen aikaa.

Näin toimittiin siksi, ettei kaikkia jäljellä olevia ensimmäisen kierroksen otteluita jouduttaisi siirtämään. Torstai on aikataulultaan ensimmäinen väljä kisapäivä, jolloin Cruciblessa oli tarkoitus pelata vain kaksi jaksoa (Suomen aikaa kello 15 ja 21) alkukierrosten normaalin kolmen sijaan (kello 12, 16.30 ja 21).

Kutsumattomat vieraat harvassa

Maanantai-illan tapahtumat ovat omalaatuisia snookerin historiassa, mutta kutsumattomia vieraita on ilmestynyt peliareenalle aiemminkin.

Vuosi sitten Crucible-teatteriin päässyt kyyhky aiheutti hämmennystä englantilaisen Mark Selbyn ja kiinalaisen Yan Bingtaon toisen kierroksen ottelussa.

Vuoden 2017 English Openissa innokas kannattaja keskeytti englantilaisen supertähden Ronnie O'Sullivanin lyöntisarjan ottelun jo ratkettua. Tilanne raukesi, kun O'Sullivan ojensi keppinsä ympäri pelipöytää hölkänneelle kannattajalle ja antoi tämän lyödä sarjan viimeisen lyönnin.

O'Sullivan oli paikalla myös tammikuussa 1997, kun ilman vaatteita areenalle juossut naiskannattaja keskeytti hänen ja Steve Davisin välisen Masters-turnauksen finaalin.

Hetki muistetaan etenkin siitä, kun hymyilevä O'Sullivan peitti kädellään uransa viimeistä otteluaan tuomaroineen John Streetin näkökentän.

Suosittelemme