Hyppää sisältöön

Juomajätti Pernod Ricard aloitti jälleen viennin Venäjälle, ja Ruotsissa nousi meteli – Alkon mukaan yhteistyötä ei voi lopettaa lain vuoksi

Suomessa ravintolaketju Restel keskeytti yhteistyön Pernod Ricardin kanssa. Alko katsoo, ettei voi alkoholilain vuoksi toimia samoin.

Vodka pulloja kaupan hyllyllä Venäjällä.
Juomajätti Pernod Ricard ilmoitti aiemmin huhtikuussa käynnistävänsä Venäjän-viennin uudelleen. Vodkaa valmistava Absolut Company on osa ranskalaisketjua. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle
Anna Näveri

Ruotsissa syntyi äläkkä Absolut Vodkasta, tarkemmin ottaen sen viennistä Venäjälle.

Vodkaa valmistava Absolut Company on osa ranskalaista juomajätti Pernod Ricardia, joka ilmoitti aiemmin huhtikuussa käynnistävänsä pienissä määrin Venäjän-viennin uudelleen yli vuoden tauon jälkeen.

Useat tukholmalaisbaarit lopettivat Pernod Ricardin juomien myymisen, ja boikottivaatimukset kiihtyivät sosiaalisessa mediassa.

Tiistaina Absolut Company ilmoitti, että vodkan vienti Venäjälle loppuu.

Restel boikotoi – Alko katsoo, ettei voi

Suomessa ravintolaketju Restel ilmoitti maanantaina lopettavansa yhteistyön Pernod Ricard Finlandin kanssa. Restel kertoi asettaneensa ravintoloissa yhtiön tuotteet hankintakieltoon.

Alkon hyllyilltä Pernod Ricardin tuotteet eivät toistaiseksi ole poistumassa.

Alko katsoo tiistaisessa tiedotteesaan, ettei sillä ole lainmukaisia edellytyksiä poistaa kyseisiä tuotteita valikoimastaan.

– Meitä velvoittaa alkoholilain syrjimättömyys- ja tasapuolisuusvaatimus. Siinä mielessä Alko on eri asemassa kuin muut markkinoilla olevat yritykset, kertoo Alkon valikoima- ja hankintajohtaja Anu Koskinen.

– Eli me emme voi valita tavarantoimittajia tai tuotteita sen mukaisesti, mihin tavarantuottajilla on vientiä.

Alkon valikoimassa on Koskisen mukaan noin 350 tuotetta Pernod Ricardilta. Osa niistä tuotetaan Suomessa.

Suomessa valmistettavien tuotteiden vienti Venäjälle ei ole Alkon tietojen mukaan alkamassa uudelleen.

Pernod Ricard omistaa muun muassa Jameson-viskin, Beefeater-ginin sekä suomalaisille monia tuttuja juomia, kuten Minttu-liköörin, Doris- ja Valdemar-viinit sekä Suomi-viinan.

Alko perustelee kantaansa myös sitovilla tavarantoimittajasopimuksilla.

Kun Venäjä aloitti viime vuonna hyökkäyssotansa Ukrainassa, Alko keskeytti venäläistä alkuperää olevien tuotteiden myynnin. Mikä tilanteesta tekee nyt erilaisen?

Kyse on Koskisen mukaan siitä, että Venäjä rikkoi hyökkäyssodallaan kansainvälistä oikeutta, mutta Pernod Ricard ei tee niin.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuomittiin laajasti kansainvälisen oikeuden vastasena EU:n ja Suomen taholta, siinä missä Pernod Ricard vakuuttaa toimivansa EU:n pakotesäännösten mukaisesti. Se ero tässä on.

Koskinen kertoo Alkon selvittäneen vaihtoehtoja, joita tilanteessa voisi tehdä, ja käyneen keskustelua Pernod Ricardin kanssa.

– Seuraamme tilannetta ja olemme myöskin vedonneet heihin, että he harkitsisivat päätöstä uudelleen.

Suosittelemme sinulle