Hyppää sisältöön

Etelä-Karjalassa lääkäripula on pahin perusterveydenhuollossa – leikkausjonotilanne on siedettävä

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella lääkärin viroista perusterveydenhuollossa on hoidettuna vain 63 prosenttia.

Lääketieteen opiskelija Liina Lummevaara kuuntelee lapsipotilaan keuhkoja.
Etelä-Karjalassa perusterveydenhuoltoon ja päivystykseen sekä päivystysosastolle tarvittaisiin erityisesti yleislääketieteen erikoislääkäreitä. Kuvituskuva. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle
Tanja Hannus

Etelä-Karjalassa lääkäripula on pahin perusterveydenhuollossa.

Lääkärin viroista perusterveydenhuollossa on hoidettuna vain 63 prosenttia.

Perusterveydenhuoltoon ja päivystykseen sekä päivystysosastolle tarvittaisiin erityisesti yleislääketieteen erikoislääkäreitä.

Paras lääkäritilanne on kuntoutuksessa, jossa lääkärin viroista 88 prosenttia on hoidettu. Sekä erikoissairaanhoidossa että suun terveydenhuollossa virat ovat hoidettuna 75-prosenttisesti.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen aloittaminen ei ole vaikuttanut lääkäritilanteeseen, kertoo terveydenhuollon ja kuntoutuksen toimialuejohtaja Juhani Grönlund.

– Tuntuma on, että kesäsijaisia olemme saamassa vähemmän kuin edellisinä vuosina. Rekrytointia tehostamme koko ajan, Grönlund kertoo.

Etelä-Karjalan hyvinvointialue palkkaa kaksi rekrytoinnin ammattilaista, joista toinen rekrytoi lääkäreitä ja toinen hoitajia.

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella kiireetöntä leikkausta on joutunut odottamaan tänä vuonna keskimäärin hieman vajaat 90 vuorokautta eli kolmen kuukauden ajan.

Hoitotakuun mukaan leikkaus on järjestettävä kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on arvioitu.

sss
Etelä-Karjalan hyvinvointialueella eniten jonoa on sappi-, tyrä-, ja gynekologisissa laskeumaleikkauksissa sekä maha-suolikanavatähystyksissä. Kuvituskuva. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Tekonivel- ja kaihileikkausjonoja lyhennetty

Etelä-Karjalassa liian pitkään eli yli puoli vuotta leikkausta odottaneita oli jonottajista maaliskuussa hieman reilut kuusi prosenttia.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla prosenttiluku on noin 20.

Lukumäärällisesti leikkausjonossa oli esimerkiksi helmikuussa Etelä-Karjalassa hiukan yli 1 700 potilasta.

Eniten jonoa on sappi-, tyrä-, ja gynekologisissa laskeumaleikkauksissa sekä maha-suolikanavatähystyksissä. Tekonivel- ja kaihileikkausjonoja on saatu lyhennettyä kuluvan kevään aikana.

Juhani Grönlund kertoo, että Etelä-Karjalan hyvinvointialue rakentaa leikkausjonojen purkamiseen erilaisia malleja. Yksi käyttökelpoinen malli on omalla henkilökunnalla tehtävät lisätyöt.

– Palvelujen ostot muualta eivät tietenkään ole poissuljettuja, mutta jokainen hyvinvointialue kamppailee pitkien jonojen kanssa, Grönlund kertoo.

Grönlundin mukaan jonotilanne on siedettävä.

– Mutta eihän kenenkään pitäisi joutua jonottamaan yli kuutta kuukautta, hän painottaa.

Suosittelemme