Hyppää sisältöön

Keittiöjätteistä saa kompostoimalla hyvää multaa, mutta biojätteen keräyksellä on kaksi ympäristöhyötyä

Pirkanmaalla biojäte viedään Nokian Koukkujärvellä sijaitsevaan uuteen biolaitokseen, jossa siitä tehdään uusiutuvaa ja vähäpäästöistä biokaasua liikenteeseen. Biojäteastian voi tilata maksutta.

Jäteautonkuljettaja Rami Saari tyhjentää biojäteastiaa
Biojätteen lajittelusta on tulossa pakollista jokaisella kiinteistöllä kaikissa yli 10 000 asukkaan taajamissa. Arkistokuva vuodelta 2020. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Heli Mansikka

Jätehuoltomääräykset tiukkenevat syyskuun alussa. Biojätteen lajittelusta on tulossa pakollista jokaisella kiinteistöllä kaikissa yli 10 000 asukkaan taajamissa Pirkanmaalla. Biojätteet voi kompostoida itse tai vaihtoehtoisesti hankkia biojäteastian ja liittyä biojätteen erilliskeräykseen.

Alueellisen jätehuoltolautakunnan suunnittelija Minna Tjäderhane sanoo, että kompostoimalla saa hyvää multaa, mutta ympäristölle biojätteen erilliskeräyksestä saatava hyöty on vielä isompi.

– Kun biojäte toimitetaan biolaitokselle käsiteltäväksi, siitä otetaan sekä energia että ravinteet hyötykäyttöön, eli siitä saadaan kaksi ympäristöhyötyä. Kun omalla alueellamme saamme hyödynnettyä ne molemmat, niin ympäristön kannalta biojätteen erilliskeräys on erinomaisen hyvä vaihtoehto.

Pirkanmaalla biojäte viedään Nokian Koukkujärvellä sijaitsevaan uuteen biolaitokseen, jossa siitä tehdään uusiutuvaa ja vähäpäästöistä biokaasua liikenteeseen. Lisäksi laitoksella saadaan talteen biojätteen sisältämät ravinteet.

Biojäteastia.
Biojätettä voi kerätä joko yksin tai naapureiden kanssa kimpassa. Astian voi tilata maksutta Pirkanmaan jätehuollolta. Kuva: Anne Teir-Siltanen / Yle

Minna Tjäderhane neuvoo perustamaan biokeräykseen lähikiinteistöjen yhteisiä kimppa-astioita, jotta kulua saa jaettua useamman kotitalouden kesken. Biojäteastia on täydempi, kun useampi naapuri käyttää yhteistä astiaa.

– Erilliskeräys on myös vaivaton. Silloin biojäte menee käsittelyyn samalla lailla kuin sekajäte. Siinä ei jää kompostorin hoitamisen vaivaa taloudelle, eikä tule kompostorin hankintakulujakaan.

Tjäderhanen mukaan riittää, että biojäteastian tilaa Pirkanmaan jätehuollosta. Jätehuolto toimittaa astian maksutta kiinteistölle sovittuna ajankohtana.

Pirkanmaalla biokimppaan voi etsiä kaveria uudesta karttapalvelusta. Biokimppakartta löytyy Pirkanmaan jätehuollon nettisivulta.

Vihreä muovikomposti seisoo syksyisessä puutarhassa omakotialueella.
Kompostointi on edelleen hyvä tapa kierrättää kotona syntyvä biojäte. Lain vaatiman komposti-ilmoituksenkin teko on yksinkertaista. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Komposti-ilmoituksia on tullut noin 13 000

Vaihtoehto biojäteastialle on biojätteen kompostointi kiinteistöllä. Keittiössä syntyvän biojätteen kompostoinnista pitää ilmoittaa jätehuoltoviranomaiselle. Laki astui voimaan vuoden vaihteessa.

Pirkanmaalla jo noin 13 000 kotitaloutta on tehnyt kompostointi-ilmoituksen. Vielä marraskuussa uutisoitiin, että ilmoituksia oli tehty alle tuhat.

Lisää: Innokas kompostoija Lauri Pitkänen teki lain velvoittaman ilmoituksen hyvissä ajoin – tämä kaikki kompostointi-ilmoituksesta täytyy tietää

Jokainen ilmoituksen tehnyt saa kompostointiohjeista ja määräyksistä kertovan ohjekirjeen. Kirjeitä voi joutua kuitenkin odottamaan vielä kuukaudenkin, koska ilmoituksia on käsittelemättä paljon.

Helpoiten kompostointi-ilmoituksen voi tehdä alueellisen jätehuoltoviranomaisen asiointipalvelussa. Alueellisen jätehuoltolautakunnan sivuilta löytyy lisätietoa kompostointi-ilmoituksesta. Sivuilla on myös lomake, jolla ilmoituksen voi tehdä sähköpostilla tai postitse.

Kompostointi-ilmoitus on voimassa viisi vuotta, jonka jälkeen se on uusittava. Mikäli kompostoi vain puutarhajätettä tai käymäläjätettä, ei ilmoitusta tarvitse tehdä.

Ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia kiinteistöjä, myös vapaa-ajan asuntoja, Pirkanmaan alueellisen jätehuoltolautakunnan toimialueen kunnissa.

Toimialueeseen kuuluvat Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala (entisten Mouhijärven ja Suodenniemen osalta), Tampere, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 25.4. kello 23:een saakka.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle