Hyppää sisältöön

Ex-kansanedustajan lentopisteillä olisi maksanut 27 Amerikan-matkaa – miljoonia pisteitä menee hukkaan, koska käyttö on tehty hankalaksi

Kansanedustajat käyttävät harvoin lentopisteitään edes eduskunnan hyväksi. Vain yksi edustaja rikkoi sääntöjä ja käytti viime kaudella virkamatkoilla kertyneitä pisteitä yksityisesti.

Finnairin lentokone taivaalla.
Lentopisteitään kansanedustajat voivat käyttää ainoastaan virkamatkoilla. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Armi Auvinen

Kansanedustajat keräävät virkamatkoillaan miljoonia lentopisteitä, mutta niitä hyödynnetään hyvin harvoin. Eniten pisteitä kertyy paljon pitkiä kotimaan lentoja tekeville pohjoisen kansanedustajille Lapin ja Oulun vaalipiireistä.

Eduskunnan epävirallista lentopiste-ennätystä pitää hallussaan keväällä eduskunnan jättänyt lappilainen Markus Mustajärvi.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi istuu Eduskuntatalon edessä.

– Viimeisimmän tiedon mukaan minulla oli keväällä pisteitä noin 2,5 miljoonaa.

Pisteitä sadoista lennoista

Mustajärvi toimi kansanedustajana 20 vuotta. Hänen kotinsa sijaitsee noin tuhannen kilometrin päässä Helsingistä. Se tarkoittaa, että viimeisen 20 vuoden aikana Mustajärvi on suhannut lentoteitse väliä Helsinki-Rovaniemi satoja kertoja.

Koko eduskuntauransa aikana Mustajärvi on todennäköisesti tienannut enemmänkin kuin 2,5 miljoonaa pistettä. Pisteet eivät ole ikuisia, vaan ne vanhenevat tietyssä ajassa.

Kovin montaa kertaa Mustajärvi ei ole onnistunut pisteitään hyödyntämään.

– Joskus jollain pidemmällä lennolla, esimerkiksi valiokuntamatkalla, olen saattanut korottaa penkkini parempaan paikkaluokkaan.

Käytännössä Mustajärven lentopisteillä olisi voinut ostaa 27 menopaluulippua Aasiaan tai Amerikkaan. Savukoskelaisedustajalla on kuitenkin työnsä puitteissa ollut harvemmin asiaa rapakon taa.

Eniten pisteitä pohjoisen edustajille

Eduskunnassa eniten lentopisteitä kertyy juuri niin sanotuille pitkämatkalaisille, arvioi Eduskunnan matkahallinnon palveluasiantuntija Jaana Termonen. Tarkkaa tilastoa aiheesta ei ole.

Lapin vanhoilla kansanedustajilla on joka tapauksessa kaikilla komeat pistesaldot.

Neljättä edustajakauttaan istuvilla rovaniemeläisillä Johanna Ojala-Niemelällä (sd.) ja Markus Lohella (kesk.) pisteitä on kumpaisellakin reilut puolitoista miljoonaa.

Kolmatta kauttaan istuvalla kansanedustajalla Katri Kulmunilla (kesk.) on lentotilillään reilut 735 000 pistettä, Heikki Auttolla (kok.) reilut 900 000.

Esimerkiksi Kulmunin pistesaldolla lentäisi Helsingistä edestakaisen matkan edustajan kotiseudulle pohjoiseen noin 50 kertaa.

Monella ei tietoa, kuinka käytetään

Edes ahkerasti sinivalkoisin siivin lentävillä edustajilla ei silti välttämättä ole tarkkaa tietoa, kuinka pisteitä voisi hyödyntää.

Ojala-Niemelän mukaan viimeisen neljän vuoden aikana pisteitä on tullut lähinnä kerätyksi, ei käytetyksi.

– Pisteitä voi käyttää vain virkamatkojen maksamiseen ja näihin liittyviin matkustusluokan korotuksiin, eikä matkoja viimeiseen neljään vuoteen juurikaan koronan takia ollut, hän toteaa.

Ojala-Niemelän käsityksen mukaan pisteet otetaan automaattisesti huomioon matkaa varatessa. Samassa käsityksessä ovat myös monet muut kansanedustajat.

Näin ei kuitenkaan ole.

Ennen pisteiden käyttö oli helpompaa

Vielä ennen vuotta 2016 Eduskunnan matkatoimisto käytti Finnair Plus -pisteitä edustajien puolesta, mutta käytäntö muuttui EU:n toisen maksupalveludirektiivin (PSD2) myötä.

– Se tarkoittaa, että pisteillä matkaa ostaessa on käytettävä joko omia pankkitunnuksia tai omaa mobiilivarmennetta. Matkatoimisto ei siis voi tehdä ostoja, eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sanoo.

Lisäksi lentoja ostettaessa on kansanedustajan on itse maksettava mahdolliset lentokenttäverot, jotka voi laskuttaa eduskunnalta vasta jälkikäteen.

Pisteitä ei voi siirtää organisaatioille, esimerkiksi eduskunnan matkahallinnolle, koska pisteet ovat henkilökohtaisia.

Pertti Rauhio i halvprofil, iklädd en mörkblå kavaj med ljusblå skjorta och röd slips.

– Lentoyhtiöt eivät ole halunneet tehdä pistejärjestelmistä mitään yleistä alennusautomaattia.

Käytännössä hankaluudet ja epätietoisuus asiasta tarkoittavat, ettei kukaan maksa matkojaan kertyneillä pisteillä.

– Ainakaan meille ei ole tullut yhtään matkalaskua, jossa veroja haettaisiin korvattaviksi jälkikäteen. Ellei joku edustaja ole sitten niin höveli, että ottaa ne verot omaksi tappiokseen, Termonen sanoo.

Ongelmana myös on, että lennoilla pistepaikkoja on tarjolla vain rajoitetusti etenkin sellaisina aikoina, joina kansanedustajat usein lentävät.

– Toisaalta pistevarausten muuttaminen on vaikeaa, kun aikataulut viikoittain elävät hyvinkin nopealla tahdilla, edustaja Markus Lohi toteaa.

”Ei merkitystä julkisen talouden kannalta”

Koko lentopistekysymys on Lohen mielestä mitätön, jos asiaa pohtii koko yhteiskunnan kannalta.

– Ihmiset toki ymmärtävät helposti sadat ja tuhannet eurot, mutta julkisen talouden kirjaamisessa ei riitä että laittaa kolme nollaa perään. Pitää laittaa vähintään kuusi nollaa, Lohi toteaa.

Todellisen julkisen talouden kannalta niillä ei ole Lohen mielestä juuri mitään tekemistä, eikä kansanedustaja voi niiden käyttöön vaikuttaa.

– Toki pisteet ovat mediaseksikästä keskustelua, Lohi jatkaa.

Kukaan ei ole myöskään laskenut, kuinka paljon eduskunta mahdollisesti säästäisi, jos lentopisteitä pystyisi hyödyntämään lentojen ostamisessa.

– Varsinaisesti ei voi puhua ehkä edes säästämisestä. Emmehän me ole maksaneet niistä pisteistä mitään, Termonen sanoo.

Valvonta alkoi Yli-Viikarista

Lentopisteet ja niiden käyttö nousivat esille kaksi vuotta sitten, kun paljastui, että Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tuolloinen pääjohtaja Tytti Yli-Viikari oli käyttänyt virkamatkoillaan keräämiä lentopisteitä omilla yksityismatkoillaan. Yli-Viikarin tapauksen jälkeen eduskunnan kanslia aloitti myös kansanedustajien lentopisteiden valvonnan.

Yle kysyi eduskunnasta kansanedustajien Finnair Plus -pisteiden tiliotteita ja käyttöhistoriaa. Eduskunnan hallinnon mukaan niillä ei kyseisiä tietoja kuitenkaan ole, eikä niitä voi myöskään pitää julkisuuslain tarkoittamina julkisina asiakirjoina.

Eduskunnan kanslia tarkistaa pisteiden käyttöä ainoastaan edustajien käytössä olevien tunnisteiden avulla. Varsinaiset pistemäärät eivät niistä käy ilmi.

Pistekertymien käyttö tarkistetaan vuosittain tammikuussa.

Sebastian Tynkkysellä ainoa rike, Jussi Halla-aholla ei edes pistetiliä

Tarkastusraportin mukaan lähes tulkoon kaikki edustajat ovat sisäistäneet ohjeistuksen, eikä pisteitä ole käytetty yksityisesti. Ainoan poikkeuksen tähän tekee perussuomalaisten oululainen kansanedustaja Sebastian Tynkkynen.

Eduskunnan antaman selonteon mukaan Tynkkynen oli viime eduskuntakaudella käyttänyt epäselvän ohjeistuksen vuoksi vähäisen määrän pisteitä yksityisesti. Käyttö on sen jälkeen korvattu eduskunnan kanslialle.

Annetun raportin mukaan kahdella edustajalla, Jussi Halla-aholla (ps.) ja Marko Asellilla (sd.) Finnair Plus -tiliä ei edes ole.

Muokattu 4.5. klo 8.48, korjattu kirjoitusvirhe Valtiontalouden tarkastusviraston lyhenteessä.

Suosittelemme