Hyppää sisältöön

Kainuun ely-keskus teki kielteisen rakennussuojelupäätöksen Kainuun Salpalinja-kohteista

Kohteet ovat Kuhmon Jyrkänkangas ja Saunajärvi sekä Suomussalmen Purasjoki. Ely-keskuksen mukaan Museoviraston suojeltavaksi esittämät kohteet eivät ole riittävän eheä kokonaisuus.

Salpalinjan kunnostettua juoksuhautaa Saunajärvellä.
Salpalinjan kunnostettu juoksuhauta Saunajärvellä. Kuva: Kimmo Rauatmaa
Joonatan Reunanen

Kainuun ely-keskus on tehnyt kielteisen rakennussuojelupäätöksen Kainuun Salpalinja-kohteista. Ne ovat Kuhmon Jyrkänkangas ja Saunajärvi sekä Suomussalmen Purasjoki.

Ely-keskuksen mukaan Museoviraston suojeltavaksi esittämät kohteet eivät ole riittävän eheä rakennuskokonaisuus, joka muodostaisi maantieteellisesti erotettavissa olevan kokonaisuuden. Niistä ei muodostu rakennusperintölain mukaista rakennettua aluetta, joka olisi mahdollista suojella lain nojalla.

Kohteet sijoittuvat laajoille alueille hajanaisesti ja erityyppisinä linnoitusrakennelmina, joista osaa on vaikea havainnoida maastossa. Kohteiden maisemallinen sekä rakenteellinen kokonaisuus jää irralleen toisistaan.

Aikoinaan valtio lunasti Salpalinjan oikeudet puolustustarkoituksiin annetun lain perusteella. Sittemmin Salpalinjan linnoitusketjun rakenteet on luovutettu maanomistajille ja luovutus saatiin päätökseen huhtikuussa 2019.

– Käytännössä ne ovat hyvin pitkälti lahonneet maahan, valitettavasti. Kunta ja kolmas sektori ovat pitäneet joitakin kohteita kunnossa, mutta yksityisten kiinteistönomistajien mailla olevat rakenteet ovat hyvin pitkälti oman onnensa nojassa, kertoo alueidenkäytön asiantuntija Anu Nurkkala Kainuun ely-keskuksesta.

Salpalinjan linnoiterakennelmilla on valtakunnallista merkitystä historiallisen tapahtuman edustajana. Ely-keskuksen mukaan kohteiden säilymisen turvaaminen tulisikin tutkia muilla keinoin.

Aiheesta voi keskustella 5. toukokuuta kello 23 asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme